Tarafların sürekli değiştiği savaşta ağır yıkım: Dünya ‘itidal’ çağrısında!
Yemen’de 2011 yılında Arap Baharı hareketlerinin etkisiyle devrilen 33 yıllık başkan Ali Abdullah Salih’in sonrasında siyasi karışıklık iç savaşa sebebiyet verdi. Salih’in ardından hükümeti devralan yardımcısı Mansour Hadi ülkede kontrolü sağlayamayarak Suudi Arabistan’a kaçmıştı. Başkan Hadi’nin Yemen’den kaçmasıyla zaten hassas olan güç dengeleri iyice bozulurken, merkezi hükümetin gücü neredeyse yok oldu. Mansour Hadi destekçisi Suudi Arabistan’ın ve birçok Arap devletlerinin birlikteliği ile oluşturulan koalisyon güçlerinin 2015 yılında Yemen’i bombalamalarıyla savaş bambaşka bir boyuta ulaştı. Son bilanço: 9 binin üzerinde ölü, 50 bin yaralı ve ek olarak kıtlık ve koleranın pençesindeki milyonlarca insan...
Haberin Devamı
/

Yemen’de 2011 yılında başlayan siyasi karışıklıkların yönetilememesiyle iç savaş çıktı. Birçok grup, siyasi otoritenin sağlanamaması nedeniyle silahlanarak çatışma mücadelelerine girişti.
/

2011 yılında Orta Doğu genelinde şiddetli ayaklanmalara sebebiyet veren “Arap Baharı” hareketleri Yemen’de de etkili olarak siyasi hayatı etkiledi. Uzun süredir Yemen Devlet Başkanlığını yürüten Ali Abdullah Salih, bu hareketlerin neticesinde 2012 yılında görevini bırakmak zorunda kaldı.
Haberin Devamı
/

Devrik başkan Ali Abdullah Salih’in yerine 2012 yılında o zamana kadar yardımcılığını yürüttüğü Abdrabbuh Mansour Hadi geldi. Ancak yeni başkan ülke genelinde halihazırda gergin olan havayı yumuşatamayarak daha derin siyasi krizlerin ortaya çıkmasına engel olamadı.
/

Karışıklıklar sonrasında siyasi otoritenin günden güne zayıflamasıyla Yemen’deki bölgesel güçler silahlanarak kendi başlarına mücadele etmeye başladılar. Bu gruplardan en fazla öne çıkanı olan İran destekli ‘Husiler’ Yemen genelinde başarılı harekatlarda bulunarak güçlerini pekiştirdiler.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
/

Ancak Husi grubunun İran destekli olması bölgede Suudi Arabistan’ın çıkarlarına aykırı bir durum olarak görüldü ve başta Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri olmak üzere ortaklaşa kurulan ‘Arap koalisyonu’ Yemen’i havadan vurmaya başladı.
/

Bu koalisyon hava harekatlarının ötesinde Yemen’in tamamını hem ekonomik hem de askeri olarak kuşatma anlamına geliyordu. 2015 yılında başlayan harekatlar ile birlikte ağır kayıplar veren isyancı gruplar direnişlerini devam ettirdi. Ancak Suudi destekli koalisyonda Yemen’i bombalamayı bırakmadı ve kuşatmayı sürdürdü.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
/

DEAŞ ve El Kaide gibi terörist gruplar Yemen’deki siyasi boşluğu değerlendirerek birçok şehirde kontrolü ele geçirmişti. Güç dengelerinin sürekli değiştiği bölgede istikrarı sağlayabilecek siyasiler bile meşru siyasi aktörler olarak görülmeyen gruplar ile çıkar gözeterek işbirliği içerisine girdiler. Bu durumun en büyük örneği devrik başkan Ali Abdullah Salih’di. Salih, 2015 yılında Husiler ile işbirliği içerisine girerek kendisine hala sadık olan Yemen kuvvetlerini Husiler ile birlikte hareket etmeye çağırdı.Arap Baharı’nın devirdiği liderlerden biri daha öldürüldü: 33 yıllık başkan Ali Abdullah Salih
/

Salih’in bu siyasi manevrasıyla iyice güçlenen Husiler, 2015 yılında Yemen’in başkenti Sanaa’yı ele geçirdi. Ancak ne Husiler Yemen’in tamamına hakim olabilecek güçteydi ne de Suudi Arabistan koalisyonu Husileri tamamen yenebilecek bir durumdaydı.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
/

Ancak Ali Abdullah Salih, geçtiğimiz hafta Cumartesi günü Husiler ile 2 senelik ortaklığını bozarak bir başka siyasi manevra yaptı ve artık Suudi koalisyonuna destek olacağını açıkladı. Bu durumu ağır bir “ihanet” olarak niteleyen Husiler, bu açıklamanın yapıldığı hafta Salih’in evini bombaladı ve Yemen’i yönetmenin “yılanların kafasında dans etmeye” benzeten devrik başkanı başkent Sanaa sınırında yakalayarak öldürdüler.
/

Bütün bu siyasi karışıklıkların ve iç savaşın faturası Yemen’in sivil halkına çıktı. Milyonlarca insan evsiz kaldı, binlerce insan öldürüldü, yüzbinler yaralandı...
Haberin Devamı
Haberin Devamı
/

Birleşmiş Milletler’in yayınladığı rapora göre Yemen için acil müdahale gerekiyor. 3 yıldır kuşatma altında olan Yemen’de temiz su, gıda ve ilaç yokluğu salgın hastalıklara sebebiyet veriyor. UNICEF’in yayınladığı rapora göre ise “açlık” yüzünden Yemen’de her on dakikada bir çocuk hayatını kaybediyor.
/

Kıtlık, kolera, vitamin eksikliği ve insan hayatını sürdürebilecek miktarda gıda eksikliği sebebiyle binlerce Yemenli hayatını kaybetti.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
/

Yemen'i 2015 yılından beri ağır bombardıman altında tutan Suudi koalisyonu adına konuşan Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adel al-Jubeir Yemen'deki tahribatın ana sebebinin Husi grubu olduğunu söyledi. Husilerin İran destekli olduğunu belirten Adel al-Jubeir, Suudi Arabistan tarafından Yemen'de savaştan etkilenen milyonlarca insan için yapılan yardımların Husiler ve diğer aşırıcı gruplar tarafından ele geçirildiğini iddia ediyor.Taht Oyunları: Suudi Arabistan'ın Kızıl Düğünü
/

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Javad Zarif ise 2015 yılında başlayan Suudi koalisyonu saldırıları esnasında İran'ın Yemen'de bir çözüm önerisi oluşturduğunu ve bu öneri çerçevesinde taraflara diyalog yollarının oluşturulduğunu belirtti. Zarif, Suudi tarafının bu çağrıları duymazdan gelerek çatışmayı sürdürdüğünü belirtiyor.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
/

İran ve Suudi Arabistan, Orta Doğu'da siyasi ve toplumsal çözülmeler yaşayan Suriye, Lübnan ve Yemen'de karşıt güçleri destekliyor. Suriye'de Esad destekçisi olan İran'a karşı Suudi Arabistan, Esad karşıtı muhalif güçlerini destekliyor. Lübnan'da ise koalisyon hükümetinin bir parçası olan Hizbullah'ı destekleyen İran'ın karşısında Suudi Arabistan, koalisyon hükümetinin başbakanı Saad Hariri'yi destekliyor. Ancak İran-Suudi soğuk savaşının en sıcak çatışmalara neden olduğu yer Yemen. İran, Yemen'de Şii kökenli Husileri destekleyerek bu grubun Yemen hükümetinin bir parçası olabilmesi amacını güdüyor. Öte yandan Suudi Arabistan, Yemen'in iç çatışmalar sebebiyle güçsüz durumdaki meşru hükümetini destekliyor.
/

Peki Yemen'de bundan sonra ne olacak? Ali Abdullah Salih’in saf değiştirdiği için Husiler tarafından öldürülmesi, Husi ve Salih güçleri arasında kırılmaya sebebiyet vererek iç savaşta yeni bir cephenin açılmasına neden oldu. Bu bağlamda, Uluslararası Kriz Grubu Orta Doğu Direktörü Joost Hilterman’ın Aljazeera kanalına verdiği mülakatta “son gelişmelerin Yemen’deki çatışmanın daha da derinleşmesine sebep olacağını” belirtti.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
/

/

Haberin Devamı
Haberin Devamı
/

/

Haberin Devamı
Haberin Devamı