hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Talat'tan Annan'a yeni bir mektup

    Talattan Annana yeni bir mektup
    expand

    BM Genel Sekreteri Kofi Annan'ın yardımcısı İbrahim Gambari, KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ve Rum yönetimi lideri Tasos Papadopulos ile ayrı ayrı görüştü. Talat, Annan'a yazdığı bir mektubu Gambari'ye iletti.

    Gambari, Papadopulos ile bir araya geldikten sonra ‘görüşmenin yararlı geçtiğini’ belirtti ama ayrıntıya girmedi.
     
    Görüşmede, Kıbrıs sorunuyla ilgili bazı konuları açıklığa kavuşturduklarını kaydeden Gambari, ''Kıbrıs konusunda hangi zeminde ilerlenebileceğini hazırlayacağım raporda sunacağım'' dedi.
     
    Rum yönetimi sözcüsü Hristodulos Pashiardis de görüşmenin yararlı olduğunu belirtti.
     
    Özlü görüşmelerin nasıl başlayacağı konusunda fikiralışverişinde bulunduklarını kaydeden Pashiardis, Papadopulos'un görüşlerini Gambari'ye aktardığını belirtti.
     
    Talat - Gambari görüşmesi
     
    Gambari ardından KKTC'ye geçip Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ile bir araya geldi. 
     
    KKTC Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Hasan Erçakıca, görüşmenin ardından bir açıklama yaptı.
     
    Erçakıca,  Cumhurbaşkanı Talat’ın BM Genel Sekreteri Annan'a hitaben hazırladığı ve güven artırıcı önlemler öneren bir mektubu Gambari'ye verdiğini iletti.
     
    Hasan Erçakıca, Talat-Gambari görüşmesiyle ilgili olarak, “BM gözetiminde yapılacak görüşmelerle Annan planı temelinde kapsamlı bir çözüm bulunması için çalışmaya hazır olduğumuz ifade edilmiştir'' dedi.
     
    Erçakıca, ''özlü görüşmelerin hazırlığından söz ediyorlarsa da Sayın Cumhurbaşkanımız, Papadopulos'la, ne kastettiklerini öğrenmek veya bu hazırlığı yapmak üzere de buluşmaya hazırdır'' dedi.

    Pazar günü Kıbrıs'tan ayrılacak Gambari'nin, Talat ve Papadopulos ile üçlü görüşme yapmak için girişimde bulunması da bekleniyor. Rum tarafı üçlü görüşme istemiyor.
     
    Gambari, Türkiye-Yunanistan-Kıbrıs üçgenindeki temaslarıyla ilgili BM Genel Sekreteri Kofi Annan'a bir rapor sunacak.

    Gambari Bakoyanni ile görüştü
     
    Gambari, Kıbrıs ziyareti öncesi Atina'da Yunanistan Dışişleri Bakanı Dora Bakoyanni ile biraraya geldi.

    Bakoyani, Kıbrıs'ta iki toplum arasında 'teknik heyetler' düzeyindeki müzakerelerin başlamasını desteklediğini belirtti.

    Bakoyanni ayrıca, Kıbrıslı Rumların büyük çoğunluğu tarafından reddedilen 'Annan Planı'nın geçerliliğini yitirdiğini açıkladı.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow