Suyu "hasta" ettik...
Bugün Dünya Su Günü... Ama rakamlar düşündürücü çünkü her yıl milyonlarca çocuk ya hiç suya ulaşamıyor ya da atıkların kirlettiği deniz, nehir ve göllerin suyuyla zehirlenerek ölüyor.
İnsanoğlu hergün milyonlarca ton katı atığı nehirlere ve okyanuslara boşaltıyor. Bu atıklar deniz yaşamını zehirliyor ve her yıl milyonlarca çocuğu öldüren hastalıkların yayılmasına sebep oluyor.
Birleşmiş Milletler Çevre Programı'nın (UNEP) yayımladığı "Hasta Su" isimli rapora göre, her yıl 5 yaşındaki 1.8 milyon çocuk kirli suların neden olduğu hastalıklarından dolayı hayatını kaybediyor. Genellikle kirli sudan kaynaklanan ishal nedeniyle bir yılda ölenlerin sayısı ise 2.2 milyonu buluyor.
UNEP, büyük miktardaki atık suyun, aralarında savaşlar da olmak üzere şiddet olaylarının her türlüsünde ölenlerden daha fazlasının kirli ve zehirli sudan öldüğü anlamına geldiğini kaydetti.
Yine rapora göre, dünyanın yarısında hastaneler atık suların neden olduğu ishal nedeniyle rahatsızlanan insanlarla dolup taşıyor.
UNEP raporunda, günde 2 milyar ton suyu kirleten, 2 milyon ton atığın, mercan resifleri ve balıkları nefessiz bırakan büyük "ölü bölgelere" gönderildiği belirtildi. Raporda, bu atıkların genelikle kanalizasyon, sanayi atıkları, tarımda kullanılan ilaçlar ve hayvansal atıklardan oluştuğu bildirildi.
Raporda, atıkların çoğunun gelişmekte olan ülkelerden sulara bırakıldığı ve bu ülkelerin atık suların yüzde 90'ını işlemeden nehir ve denizlere boşalttığı ifade edildi.
Ne yapılabilir?
UNEP atık suların yeniden değerlendirilmesini tavsiye ediyor. Raporda, suyun geri dönüşümü için milyarca dolara çıksa da endüstriyel ve evsel atık su arıtma sistemlerinin kurulması önerildi.
BM Programı'na göre mevcut sulak alanların korunması da yine çok önemli bir çözüm yolu.
UNEP Direktörü Achim Steiner, "Eğer 2050 yılında dünya nüfusu 9 milyara ulaşacaksa atık sular konusunda çok daha dikkatli olmalıyız" diyor.
Stockholm Su Ödülü Amerikalı bilimadamının
Stockholm Su Ödülünü, kolera ve diğer su kaynaklı hastalıkların önlenmesiyle ilgili çalışmasından ötürü Amerikalı bilim adamı Rita Colwell kazandı.
Stockholm Su Enstitüsü, 76 yaşındaki Colwell'in araştırmasının, bulaşıcı hastalıkların ekolojisini tanımladığını ve "milyonlarca kişinin yaşamı ve sağlığının korunmasına yardım ettiğini" açıkladı. Enstitünün açıklamasında, 150 bin dolar değerindeki ödüle layık görülen Colwell'in çalışmasının koleranın yayılmasını önlediği vurgulandı.
ABD'de Maryland ve Johns Hopkins üniversitelerinde profesörlük yapan Rita Colwell'in ödülünü 9 Eylülde Stockholm'de teslim alacağı belirtildi. Stockholm Su Ödülü, her yıl dünyada su kaynaklarının idaresine katkılarından ötürü kurum veya kişilere veriliyor.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
SON DAKİKA! Almanya'daki Noel Pazarı Saldırganının Profili Ezber Bozdu
'Battaniyeli kaplanlar' geri gönderildi: Rejimin çöküşü sırasında Irak’a kaçan Esad'ın askerleri iade edildi
“Gölge Başkan” Elon Musk! Bütçe krizinde tartışmalar alevlendi: “Yetkinin kimde olduğu belli”
Esad'ın son günlerinde o detay ortaya çıktı! Yanına sadece iki ismi almış
Son dakika haberi: Putin 76 soruya yanıt verdi: Suriye-Ukrayna ve İsrail için dikkat çeken açıklamalar