Suruç saldırısı INTERPOL'ün gündeminde
Suruç katliamı, Uluslararası Polis Örgütü INTERPOL'ün, canlı bomba saldırıları özelinde el yapımı patlayıcıların giderek artan güvenlik tehdidiyle mücadele odaklı küresel toplantısının gündemine alındı.
70 ülkeden yaklaşık 300 devlet temsilcisi, emniyet güçleri ve askeri grupların katıldığı, Avusturalya’da yapılan Uluslararası El Yapımı Patlayıcılarla Mücadele Liderler Forumu, aynı zamanda INTERPOL’ün bu konuda düzenlediği ilk global toplantı.
INTERPOL Avusturalya Federal Polisi ve Avusturalya Savunma Bakanlığı’nın öncülüğünde 2-4 Eylül tarihleri arasında düzenlenen toplantının gündeminde, Türkiye’yi sarsan 20 Temmuz Suruç bombalı saldırısı da vardı. Şanlıurfa'nın Suruç ilçesinde, Kobani'ye yardım götürmek üzere toplanan Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu (SGDF) üyelerinin basın açıklaması yaptığı sırada düzenlenen intihar saldırısında 32 kişi yaşamını yitirdi, 104 kişi de yaralandı.
Emniyet'ten "canlı bomba" iddiasıyla 16 kişilik "Adıyaman Ekibi" listesi
Forumda, dünyanın dört bir yanında her yıl yüzlerce hatta binlerce insanın yaralanmasına ve ölmesine yol açan el yapımı patlayıcı tehdidine değinilirken, asıl hedefin “hükümetler, emniyet örgütleri ve askeri birimler arasında terörle ve el yapımı patlayıcılarla mücadelede işbirliğine açık, güçlü ilişkiler kurmak, yasal işleme uygun istihbarat bilgilerinin paylaşımını arttırmak" olduğu belirtildi.
Syriza gençliği: "Suruç'ta ölenlerin başlattığını biz devam ettireceğiz"
2015 yılının başından beri, yarıya yakını intihar bombası saldırıları olmak üzere el yapımı patlayıcıların 10,000 kadar sivilin yaralanmasalına ve ölmesine yol açtığı iddia ediliyor.
Yemen’in başkenti Sanaa’da 20 Mart 2015’de yaklaşık 137 kişinin öldüğü ve 345 kişinin yaralandığı saldırının yanında, 30’dan fazla gencin öldüğü ve yüzlercesinin yaralandığı Türkiye’yi sarsan Amara Kültür Merkezine yönelik Suruç canlı bomba saldırısı bu güvenlik tehditini gündeme taşıyan öncü olaylar arasında.
Suruç'ta öldürülenler toprağa verildi
Avusturalya Savunma Bakanı Andrew Nikolic “Odaklanmamız gereken terör örgütü ağlarının bel bağladığı istihbarat paylaşımı...Bizim zayıf noktamız onların gücü oldu ve bu, tersine çevirilmeliö diyerek INTERPOL’ün mücadelede hayati rolü olduğunu vurguladı.
INTERPOL geçen yıl başlatılan “Project Watchmakerö adlı projesiyle yabancı teröristlerle mücadele için bir veritabanı oluşturarak, üye ülkelerin patlayıcı üretme ya da kullanma şüphesi olan kişi ve grupları tepsit etmesi ve izlemesini sağlamıştı.
Proje, analitik ve operasyonel desteğin yanında, şimdiden 600 INTERPOL ihbarı ve uyarı mesajını teşvik etti.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
SON DAKİKA || Gerilim had safhada! Putin'den açık tehdit: Füze veren de hedef
Bir telefonla satıldı! Osman Hamdi Bey'in tablosu Paris'te rekor fiyata alıcı buldu
İran’da neden “başkentin Tahran'dan taşınması” gündemde? Pezeşkiyan: Zaman kaybediyoruz, başka seçeneğimiz yok!
NASA'nın geleceği Musk'ın elinde mi? Uzmanların endişesi büyük: Sonunu getirebilir...
SON DAKİKA! Nükleer tehdit Avrupa'da bu maddeye talebi patlattı (Ukrayna'nın ABD ve İngiliz füzelerine karşılık Rusya’dan balistik füze!)