Suriyeli muhaliflere silaha BM'den tepki
BM Genel Sekreteri Ban, Suriye'de hangi tarafa olursa olsun silah sağlamanın çözüme yardımcı olmayacağını söyledi.
Ban, düzenlediği basın toplantısında, Suriye krizinin kalıcı çözümü için askeri değil siyasi çabalara ihtiyaç olduğunu belirtti.
Çatışmanın herhangi bir tarafına silah sağlamanın çözüme yardımcı olmayacağını ifade eden Ban, "BM olarak Rusya ve ABD'nin inisiyatifiyle başlayan Cenvre-2 konferansının mümkün olan en kısa sürede gerçekleştirilmesi için çalışıyoruz. 25 Haziran'da tekrar üçlü bir görüşme gerçekleştireceğiz. Bütün taraflarla müzakerelerimizi sürdürüyoruz" dedi.
Gazetecilerin, Hizbullah'ın Suriye'de rejim güçlerinin yanında savaşmasını sormaları üzerine de Ban, "Hizbullah'ın Suriye'deki çatışmalarda açıkça yer alıyor olması çok endişe verici" diye konuştu.
Bu durumun komşu ülkelere özellikle de Lübnan'a etkileri olduğunu dile getiren Ban, "Suriye halkına yardımcı olmak ve krize çözüm bulmak için uluslararası toplumun birlik olması gerekiyor. Aynı zamanda Suriye muhalefetinin de birlik olmasını ve Cenevre-2'nin toplanmasını temin etmelerini umuyorum" dedi.
Kimyasal silah iddiası
Suriye'de kimyasal silah kullanıldığına ilişkin iddiaların incelenmesi için kurulan ekibin, bir çok üye devletin verdiği bilgi ve bulguları toplamaya ve incelemeye devam ettiğini belirten Ban, iddialara ilişkin bilgilerin güvenirliği için bulguların toplanma yönteminin de inandırıcı olması gerektiğini dile getirerek, "Bu nedenle bir hükme varmak için iddia edilen bölgelerde bizzat inceleme yapmak gerektiğini sürekli vurguluyorum. Amacımız tam bağımsız ve tarafsız bir soruşturma. Bunun için Dr. Ake Sellström ve ekibine güveniyorum" diye konuştu.
Kimyasal silah kullanımının kim tarafından olursa olsun insanlığa karşı suç olduğunu vurgulayan Ban, "İddiaların ciddiyeti ve doğurabileceği potansiyel sonuçlar nedeniyle Suriye'ye inceleme heyetine izin vermesi için yaptığım çağrıyı yineliyorum" ifadesini kullandı.
Hükümet, muhalefet ya da tarafların destekçilerinin krize askeri çözüm bulunacağını düşünmemesini isteyen Ban, "Askeri çözüm arama çabaları ülkeyi daha fazla parçalanmaya, bölgeyi de istikrarsızlığa ve din-mezhep temelli tansiyonun artmasına götürür" dedi.
Uluslararası toplumdan Suriye'ye insani yardımı artırmalarını da isteyen Ban, barışçıl bir geçiş süreci için de Cenevre'de düzenlenmesi planlanan konferansa bütün tarafların katılmasını talep etti.
Suriye'ye kınama
Öte yandan Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi, Türkiye'nin de yer aldığı girişimle, Suriye'deki insan hakları ve temel hak ihlallerini güçlü bir şekilde kınadı.
İnsan Hakları Konseyi'nin bugünkü oturumunda ele alınan Suriye'de kötüleşen insani durum ve BM Uluslararası Bağımsız Araştırma Komisyonu'nun ülkede yapacağı çalışmalara izin verilmesi ihtiyacına ilişkin karar 1'e karşı 37 oyla kabul edildi.
Türkiye, Kuveyt, Katar, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, İngiltere ve ABD tarafından Konsey'e sunulan kararda, BM yetkililerinin defalarca Suriye'de insanlığa karşı suç işlendiğine dair açıklamalar yaptığına dikkat çekildi.
İnsan Hakları Konseyi'ne bağımsız uluslararası komisyon tarafından sunulan Suriye raporunun memnuniyetle karşılandığı belirtilen kararda, Suriyeli yetkililerin komisyonla işbirliği yapmamış olması kınandı ve işbirliği yapılması talep edildi.
Suriye muhalefetinin komisyonla işbirliği yapmak istediğine yönelik açıklamada bulunduğu anımsatılan kararda, muhalefetin bu açıklaması doğrultusunda hareket etmesi istendi.
Muhalif silahlı güçlerce işlenen insan hakları ihlallerinin yoğunluk ve kapsam olarak hükümet güçleri ve ona bağlı milislerce yapılanlar kadar olmadığına işaret edilen kararda, ülkede katliam yapan herkesin yargı önüne çıkarılması ihtiyacı vurgulandı.
Hizbullah'ın Suriye'deki rejim adına savaştığına dikkat çekilen kararda, ülkedeki bütün yabancı savaşçılar kınandı. Kararda, ülkede yabancı savaşçılar bulunmasının, insan hakları ve insani durumu kötüleştirdiği ve genel olarak bölge üzerinde de olumsuz etkisi olduğu kaydedildi.
BM ve Arap Birliği Suriye Özel Temsilcisi El Ahdar el-İbrahimi'nin çabalarının desteklendiği belirtilen kararda, bağımsız komisyonun da raporlarını sunmaya devam etmesi gerektiği ifade edildi.
Suriyeli sığınmacılara barınma imkanı sağlayan ülkelerin yüklerinin diğer ülkelerce de paylaşılması istenen kararda, Kuveyt'te Suriyeli sığınmacılar için yapılan uluslararası donörler toplantısında verilen taahhütlere uyulmasının memnuniyetle karşılanacağı belirtildi.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Esad'ın son günlerinde o detay ortaya çıktı! Yanına sadece iki ismi almış
Son dakika haberi: Putin 76 soruya yanıt verdi: Suriye-Ukrayna ve İsrail için dikkat çeken açıklamalar
Suriye'deki Rus üslerine dair yeni iddia: Askeri ekipmanları Libya'ya mı taşıdı?
ABD’nin Suriye politikası yeni yönetimle değişir mi? Blinken’dan Trump vurgusu…
Rusya endişesi geri adım mı attıracak? Finlandiya, anti-personel kara mayını anlaşmasından çekilmeyi düşünüyor