hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Suriye'deki kimyasal saldırılarla ilgili inceleme sona yaklaşıyor

    Suriyedeki kimyasal saldırılarla ilgili inceleme sona yaklaşıyor
    expand
    KAYNAKAA, Cnnturk.com

    BM Güvenlik Konseyi'nin Suriye'deki kimyasal saldırıları araştıran çalışma grubu, 2014 ve 2015 yıllarında Halep'e bağlı Mare, Hama'ya bağlı Kafr Zita ve İdlib'e bağlı Talmenes, Kumenas, Biniş'te gerçekleştirilen 5 kimyasal saldırıyla ilgili bilgi topladı. Araştırmanın Mart ayında başlayacak ikinci aşamasında İdlib'teki Al Tmanah'da 2014 Nisan'ında yapılan iki saldırı daha incelenecek. Sonra da soruşturma süreci başlayacak.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    BM Güvenlik Konseyi'ne (BMGK) ilk raporunu sunan BM-Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü (KSYÖ) ortak bağımsız panelinin başkanı Virginia Gamba, muhtemel 5 kimyasal silah saldırısına dair bilgi edindiklerini ve toplam 7 olayda kimyasal silah boyutunu araştırdıklarını bildirdi.

    Beşar Esad'dan kimyasal açıklaması!

    Suriye'de kimyasal silah kullananların tespiti amacıyla oluşturulan BM-KSYÖ Ortak Araştırma Mekanizması Başkanı Gamba, BMGK'nın Suriye toplantısında katılarak üye ülke temsilcilerine brifing verdi.

    Brifingin ardından gazetecilere açıklamada bulunan Gamba, soruşturmanın birinci aşamasının tamamlandığını ve ikinci aşamasına Mart ayında başlayacağını bildirdi.

    "IŞİD Felluce'de kimyasal silah kullandı" iddiası

    Açıklamasında, raporda, muhtemel 5 kimyasal silah saldırısı olayını ortaya çıkardıklarını belirten Gamba, İdlip, Hama ve Halep'te gerçekleştirilen 7 potansiyel duruma baktıklarını ifade etti.

    Gamba ortaya çıkarılan olayların, 18 Nisan 2014'te Hama'ya bağlı Kafr Zita'da, 21 Nisan 2014'te İdlib'e bağlı Talmenes'te, 16 Mart 2015'te İdlib'e bağlı Kumenas'ta, 23 Mart 2015'te İdlib'e bağlı Biniş'te ve 21 Ağustos 2015'te Halep'e bağlı Mare'de gerçekleştirildiğini kaydetti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Gamba ayrıca İdlib'e bağlı Al Tmanah'da 21 Nisan ve 21 Mayıs 2014'te gerçekleşen 2 olayın da söz konusu ortak mekanizmanın araştırmasına dahil edildiğini ve bu konudaki analizlerin devam ettiğini söyledi.

    Beyaz Saray, Türkiye'yle ilgili kimyasal iddialarını yalanladı

    Mart ayının ilk haftasında yaptıkları analizlerden bir sonuç almayı beklediklerini belirten Gamba, daha sonra soruşturmaya başlamış olacaklarını ifade etti.

    Gamba, araştırma sonunda, kimyasal silahları kullanan bireylerin, kuruluşların, grupların veya hükümetlerin tespit edilerek sorumlu tutulacağını belirtirken, araştırmanın daha hızlı devam etmesi için görev yapan ekibi ikiye ayırdıklarını açıkladı.

    Geçen ağustos ayında BMGK'da alınan kararla kurulan ve Suriye'de kimyasal silahların kullanılımını araştıran ortak mekanizmanın görevi 24 Eylül 2016'da sona erecek.

    Şam yakınlarında kimyasal saldırı

    Suriye yönetimi 2013'te kimyasal silahlarını BM'ye teslim etmiş, tesislerini imha etmişti

    2013'te Suriye yönetimi kimyasal silahlarını, başında Türk bir büyükelçinin bulunduğu Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü'ne teslim etmiş, ülkedeki kimyasal üretim tesislerini de BM denetiminde imha etmişti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Suriye BM'nin kimyasal kararına uyacak

    21 Ağustos 2013'te Guta'nın doğusunda sarin gazı ile saldırı düzenlenmişti. Ölenlerin sayısının 350 ile 1500 kişi arasında ifade edildiği saldırıda, muhalifler rejimin, rejim ise muhaliflerin kimyasal silah kullandığını ileri sürmüştü. ABD ve Türkiye'nin de arasında yer aldığı ülkeler Esad rejimini suçlamış ve ABD Başkanı Obama, "kırmızı çizgi" olarak ilan ettiği kimyasal silahın kullanılması nedeniyle "sınırlı bir müdahaleyi" gündeme getirmişti. Ancak saldırının ardından BM kimyasal silah denetçilerinin bölgede yaptığı inceleme, şüpheleri ülkelerin ilk açıklamalarının aksi yönde muhaliflerin üzerinde yoğunlaştırmıştı. BM denetçileri, saldırıda sarin gazı kullanıldığını teyid etmişti. Ancak, incelemelerde kimyasal silahın atıldığı füzelerin ateşlendiği bölgenin mesafesi nedeniyle şüpheler rejimin değil, muhaliflerin üzerinde yoğunlaşmıştı. BM'nin kurduğu bağımsız araştırma komisyonunun üyesi Carla Del Ponte Mayıs 2013'te basın toplantısı düzenleyerek, Suriye yönetiminin kimyasal silah kullandığına ilişkin bir kanıt bulamadıklarını ancak Han el-Asel'de sarin gazı kullandığını tespit ettikleri muhaliflerin, kimyasal silah kullandığını açıklamıştı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Suriye'deki kimyasal saldırıda Türkiye iddiası

    Bülent Arınç "sarin gazı" iddiasını yalanladı

    Bu gelişmelerin ardından da Esad rejimi BM destekli bir anlaşmayla kimyasal silah cephaneliklerini teslim etmeyi kabul etti. Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü'ne kimyasal silahlarının tamamını teslim eden Suriye'nin ülke dışına taşınan kimyasal silahları, 2014'te İtalya'da ABD'ye ait Cape Ray adlı gemiye yüklenerek, Akdeniz'deki uluslararası sularda hidroliz sistemi kullanılarak imha edilmişti. Suriye rejimi, kimyasal silahlarını teslim etmekle kalmamış, kimyasal üretim tesislerini de imha etmişti.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow