Suriye'de damatsız düğün dönemi
Erkeklerin savaş nedeniyle vatanlarını terk etmek zorunda kaldığı Suriye’de, geride bıraktıkları nişanlı kızlar damatsız düğünlerde bir gün sevdiklerine kavuşma umuduyla gelinlik giyip evleniyor.
Suriye’de altı yıldır devam eden iç savaş, ülkedeki geleneklerin de yeni koşullara göre şekillenmesine yol açıyor. Wall Street Journal Gazetesi’nin haberine göre, milyonlarca Suriyeli erkeğin savaşmak için cepheye ya da savaşmamak için Türkiye, Ürdün, Lübnan veya Avrupa ülkelerine gitmek zorunda kaldıkları için geride bıraktıkları nişanlıları da ‘damatsız’ düğünlerle evlendiriliyor. Özellikle Suriye’nin Kürt bölgesindeki Kamışlı gibi kentlerde, bu yeni tip düğünlere gün geçtikçe daha sık rastlandığı söyleniyor.
Damatsız düğünlerde gelinler gelinlik giyip, saçlarını ve makyajlarını da hayatlarındaki bu özel güne uygun olarak yaptırıyor. Sonra da ailelerle birlikte düğün fotoğrafları çekiliyor. Bu düğünlerden sonra gelin, ya Avrupa’ya göç etmiş nişanlısının yanına gitmek umuduyla yola çıkıyor ya da düğününe gelemeyen damatla bir gün kavuşacağı umuduyla Suriye’de ailesinin yanında kalmaya devam ediyor.
Erkek oranı düştü
Suriye’deki erkek nüfusu göç ve savaş nedeniyle büyük ölçüde düşmüş durumda. Savaşta ölen yaklaşık 400 bin kişinin büyük bölümü erkeklerden oluşuyor. Ülkede faal durumdaki az sayıdaki üniversitede de sınıflarda daha çok kız öğrenciler bulunuyor. Kadınların zorunlu olarak aile reisi olduğu hanelerin oranı da 6 yıl öncesiyle kıyaslanamayacak düzeyde artmış durumda. Bazı bölgelerde damatsız düğünlerin oranının da damatlı düğünleri geçtiği söyleniyor. Damatsız düğünlerin masrafı ortalama 500 Türk Lirası tutuyor. Bu masraf salon kirası, fotoğrafçı ve müzik grubunun ücretini kapsıyor.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Elon Musk’tan Jeff Bezos’a “Trump” göndermesi… Dünyanın en zengin iki ismi arasındaki gerginlikte yeni perde!
Netanyahu küplere bindi, Biden’dan ‘destek’ geldi! UCM'nin tutuklama emrini hangi ülkeler uygulayacak?
SON DAKİKA || Gerilim had safhada! Putin'den açık tehdit: Füze veren de hedef
Bir telefonla satıldı! Osman Hamdi Bey'in tablosu Paris'te rekor fiyata alıcı buldu
İran’da neden “başkentin Tahran'dan taşınması” gündemde? Pezeşkiyan: Zaman kaybediyoruz, başka seçeneğimiz yok!