"Suriye savaşının ana nedeni iklim değişikliği"
Bilimsel bir araştırmaya göre, Suriye savaşının ana nedeni iklim değişikliği olup kuraklık ve hava sıcaklığındaki artış bölgede başka savaşları da tetikleyecek. Bilim adamları kuraklıktan en çok etkilenecek olan ülkelerin başında ise, Türkiye, Lübnan, İsrail, Ürdün, Irak ve Afganistan'ın geldiğini belirtiyor.
New York'taki Columbia Üniversitesi araştırmacılarına göre küresel ısınma önümüzdeki yıllarda başta Ürdün ve Lübnan olmak üzere Doğu Akdeniz ülkelerinde yeni savaşlar başlatacak.
Uzmanlar, iklim değişikliğinin neden olduğu kuraklığın tarıma darbe vuracağını ve zaten istikrarsız olan bu ülkelerin kaynaklarını daha da zora sokacağını söylüyorlar.
Ancak, Suriye savaşı, iklim değişikliği ile bariz bir şekilde bağlantılandırılan ilk savaş oldu.
Araştırmacılar, küresel ısınmanın bölgede şimdiye dek görülen en kötü kuraklığı daha da kötü hale getirdiğini ve Suriye'nin iç savaşa sürüklenmesine neden olup ülkede tarımı tamamen bitirdiğini, halkın halihazırda yoksulluktan kıvranan kentlere göç etmelerine neden olduğunu söylüyor.
Raporu kaleme alan araştırmacılardan Richard Seager, "Tüm bu stres etkenlerine iklim değişikliğinin de eklenmesi bardağı taşıran son damla oldu ve savaş başladı" dedi.
Araştırma, Türkiye'nin bir bölümünden başlayıp Suriye ve Irak'ı kapsayan ve tarımın 12 bin yıl önce başlayıp bugün halen nüfusun büyük bölümünün geçim kaynağı olmaya devam eden Mezopotamya bölgesiyle ilgili verilere dayandırıldı.
Forbes 2015'in milyarderlerini açıkladı! İşte listedeki Türkler...
Dünyanın sonunun başlangıcı: 2090
Dünya ısınmaya devam ederse neler olacak?
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Son Dakika | Bakü'den Havalanan Uçak Kazakistan'da Düştü! İşte Adım Adım İrtifa Kaybeden Uçağın Radar Kayıtları...
Beyaz Saray’da Noel hazırlıkları tamamlandı
Özgür Suriye'nin Sığınmacısı Esma Esad: İngiltere'de O'nu İsteyen Yok!
Suriye'de Yeni Dönem: 61 Yıllık Baas Rejiminin Sonu ve Geçici Yönetimin İlk Adımları
Rusya, Ukrayna'da apartmanı vurdu: 1 ölü, 14 yaralı