Suriye Cenevre'ye katılmaya hazır olduğunu açıkladı
Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim, dış müdahale olmaksızın Cenevre'de yapılacak Suriye diyolag toplantılarına katılmaya hazır olduklarını açıkladı.
Suriye resmi haber ajansı SANA'da yer alan habere göre, Muallim, Çin'in başkenti Pekin'de Çin Dışişleri Bakanı Vang Yi ile bir araya geldi. Muallim, görüşme sırasında, "Cenevre'de dış müdahale olmadan yapılacak Suriye-Suriye diyalog toplantılarına katılmaya hazırız" dedi.
Haberde, konuyla ilgili ayrıntılı bilgiye yer verilmedi.
Birleşmiş Milletler (BM) Cenevre Ofisi Genel Direktörü Michael Moller, salı günü yaptığı açıklamada Suriye görüşmelerinin ocak ayında İsviçre'nin Cenevre kentinde tekrar başlayacağını belirtmiş ancak katılımcılar konusunda bilgisi olmadığını ifade etmişti.
New York'ta Suriye kriziyle ilgili kritik toplantı
Suriyeli muhalifler ise görüşmelerin 22 Ocak'ta yapılmasının beklendiğini belirterek, Riyad Konferansı'nda oluşturulan Müzakere Yüksek Komisyonunun Suriyeli çeşitli parti ve gruplardan katılımcıların isimlerini hazırladığını ancak son kararın BM'nin 2254 sayılı kararı uyarınca Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura tarafından verileceğini aktarmıştı.
ABD'nin Esad'la ilgili soruya yanıtı: "Gelecekte"
Söz konusu karar uyarınca Cenevre'de yapılacak görüşmelerde daha önce Mısır'ın başkenti Kahire, Rusya'nın başkenti Moskova ve Kazakistan'ın başkenti Astana'da düzenlenen toplantılara katılan muhaliflerden heyetlerin de olması bekleniyor. Bu toplantılardaki muhalifler, Rusya'ya yakınlığıyla biliniyor.
Suriye'de beşinci yılına giren iç savaşın bitirilmesine yönelik ilk adım 30 Haziran 2012'deki Cenevre-1 görüşmeleriyle atılmış görüşmeler sonucunda yayımlanan Cenevre Bildirisi ile siyasi çözüme yönelik deklerasyonda bulunulmuştu. Bildirinin hayata geçemediği ilk girişimin ardından 22 Ocak 2014'de Cenevre-2 Konferansı yapılmıştı. Sahada pek çok gelişmenin yaşandığı aradan geçen sürenin sonunda 14 Kasım'da Viyana görüşmeleri yapıldı. Viyana'da Suriyelilerin önderliğinde, taraflar arasında müzakerelerin başlaması ve ateşkes sağlanması, 6 ay içinde geçiş süreci, yeni bir anayasa hazırlanması, 18 ay içinde seçim yapılması ve BM denetiminde kimin terörist, kimin muhalif olduğunun belirlenmesi konularında uzlaşmaya varılmıştı.
Uluslararası Suriye Destek Grubu'nun 18 Aralık'ta New York'taki toplantısında mutabık kalınan konular da aynı gün Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde (BMGK) onaylanarak karara dönüşmüş, Suriye'de ocak ayı başında ülke genelinde ateşkes uygulanması ve Cenevre Bildirisi ile Viyana toplantılarında mutabık kalınan zeminde siyasi geçiş sürecinin başlatılması çağrıları, BMGK'nın 15 üyesi tarafından karara bağlanmıştı.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Suriye'deki Rus üslerine dair yeni iddia: Askeri ekipmanları Libya'ya mı taşıdı?
ABD’nin Suriye politikası yeni yönetimle değişir mi? Blinken’dan Trump vurgusu…
Rusya endişesi geri adım mı attıracak? Finlandiya, anti-personel kara mayını anlaşmasından çekilmeyi düşünüyor
El Turco'nun Bitcoin cenneti
Facebook'tan Filistin Sansürü: İçerik Etkileşimlerine Müdahale Ettiler! | Son Dakika Haberleri...