Son dakika... Stoltenberg'den İsveç açıklaması: "Türkiye ile yapılan görüşmelerde ilerleme kaydedildi"
NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, İsveç’in NATO üyeliği konusunda Türkiye ile yapılan görüşmelerde ilerleme kaydedildiğini açıkladı.
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, yarın başlayacak NATO Savunma Bakanları Toplantısı öncesi Brüksel’de basın toplantısı düzenledi.
Stoltenberg, "İsveç’in NATO üyeliği konusunda Türkiye ile yapılan görüşmelerde ilerleme kaydedildi." açıklamasını yaptı.
Savunma Bakanları Toplantısı’nda ele alınacak konulara değinen Stoltenberg, İsveç televizyonu muhabirinin Ankara’daki Türkiye, Finlandiya, İsveç ve NATO heyetlerinin yer aldığı üçlü mutabakat uyarınca tesis edilen Daimi Ortak Mekanizma'nın dördüncü toplantısına ilişkin soruyu yanıtladı. Stoltenberg geçtiğimiz haftalarda Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüştüğünü ifade ederek, “Birlikte vakit geçirdik ve İsveç’in NATO üyeliğini de ele aldık Daimi Ortak Mekanizma toplantısı gerçekleştirilmesi konusunda mutabık kaldık” dedi.
NATO Genel Sekreter Kabine Şefi'nin de toplantıda olduğunu kaydeden Stoltenberg, “Kendisi ile görüştüm. Toplantının oldukça yapıcı bir ortamda geçtiğini söyledi. Bazı ilerlemeler kaydedildi ve İsveç’in NATO üyeliğinin mümkün olan en kısa sürede onaylanması için çalışmalarımız devam ediyor” ifadelerini kullandı.
“İSVEÇ ÜZERİNE DÜŞENİ YAPTI”
Henüz kesin bir tarih vermenin mümkün olmadığını sözlerine ekleyen Genel Sekreter, açıklamasını şu şekilde sürdürdü:
“Ancak bir ilerleme var. İsveç’in üzerine düşeni yaptığını İstanbul’da ve Ankara’daki görüşmelerimde söyledim. İsveç, anayasasını değiştirdi, terörle mücadele yasalarını güçlendirdiler ve Türkiye'ye silah ihracatı üzerindeki her türlü kısıtlamayı kaldırdı. İsveç’in Türkiye ile masaya oturmasını memnuniyetle karşılıyorum. Üzerinde mutabık kalınan konular temelinde daha fazla neler yapabileceğimizi görüşüyoruz. Dahası, bu hafta PKK bağlantılı bir kişinin sınır dışı edilmesine ilişkin yeni bir açıklama yapıldı ve bu hem terörle mücadelenin hem de İsveç’in yararına.”
Stoltenberg, “İsveç’in NATO’ya tam üyeliği için yürütülen çalışmaların devam edecek” dedi.
DAİMİ ORTAK MEKANİZMA 4. TOPLANTISI
Türkiye, Finlandiya, İsveç ve NATO heyetlerinin yer aldığı 3’lü mutabakat uyarınca tesis edilen 'Daimi Ortak Mekanizma'nın 4’üncü toplantısı, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Büyükelçi Akif Çağatay Kılıç’ın ev sahipliğinde Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde gerçekleştirildi. Toplantıya NATO heyeti başkanı olarak NATO Genel Sekreter Kabine Şefi Stian Jenssen, İsveç heyeti başkanı olarak İsveç Dışişleri Bakanlığı Devlet Sekreteri Büyükelçi Jan Knutsson ve Finlandiya heyet başkanı olarak da Finlandiya Dışişleri Bakanlığı Daimi Devlet Sekreteri Jukka Salovaara katıldı.
'KAYDEDİLEN İLERLEMENİN DÜZEYİ ELE ALINMIŞTIR'
İletişim Başkanlığı, yaklaşık 5 saat süren toplantıya ilişkin yazılı açıklama yapı. Türkiye, Finlandiya ve İsveç tarafından NATO Madrid Zirvesi marjında 28 Haziran 2022 tarihinde imzalanan 3'lü muhtıra çerçevesinde kurulan Daimi Ortak Mekanizmanın 4'üncü toplantısının gerçekleştirildiği belirtilerek, şöyle denildi:
"Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Büyükelçi Akif Çağatay Kılıç ve Dışişleri Bakan Yardımcısı Büyükelçi Burak Akçapar’ın başkanlık ettikleri heyetimizde Dışişleri, İçişleri, Milli Savunma ve Adalet Bakanlıkları ile Milli İstihbarat Teşkilatı temsilcileri yer almıştır. Toplantıda, İsveç’in üçlü muhtırada yer alan taahhütler bağlamında attığı adımlar ele alınmıştır. Başta, bu ülkede 1 Haziran 2023 tarihinde yürürlüğe giren yeni mevzuat olmak üzere terörizmle mücadelede alınmakta olan tedbirlerin terör örgütlerinin İsveç’teki faaliyetlerine yönelik yansımaları, somut örnekler temelinde istişare edilmiştir. Bu çerçevede, üçlü muhtırada kayıtlı taahhütlerin hayata geçirilmesinde kaydedilen ilerlemenin düzeyi ele alınmıştır. Katılımcılar Daimi Ortak Mekanizmanın önemini vurgulamışlar ve müteakip somut adımlar üzerinde çalışmaya devam etmek hususunda mutabık kalmışlardır. 4 Nisan 2023 tarihinde NATO’ya katılan Finlandiya’nın, sürecin başında daimi olarak tasarlanan bu mekanizmanın toplantılarına katılmaya devam etmesi, terör örgütleriyle mücadelenin takibinin NATO üyeliğinden sonra da sürdürüleceğinin teyidi bakımından ayrıca önem taşımaktadır."
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
ABD’nin Suriye politikası yeni yönetimle değişir mi? Blinken’dan Trump vurgusu…
Rusya endişesi geri adım mı attıracak? Finlandiya, anti-personel kara mayını anlaşmasından çekilmeyi düşünüyor
El Turco'nun Bitcoin cenneti
Facebook'tan Filistin Sansürü: İçerik Etkileşimlerine Müdahale Ettiler! | Son Dakika Haberleri...
The Times: Diktatörün 'hayalet' kardeşi Mahir Esad nerede?