Hollanda'da meclisin alt kanadı 1915 olaylarını 'Ermeni Soykırımı' olarak tanıdı
Ankara Büyükelçisini resmi olarak geri çekerek Türkiye ile diplomatik ilişkilerini askıya alan Hollanda'da parlamentonun alt kanadı, 1915'te yaşananları 'Ermeni Soykırımı' olarak tanıdı.
Hollanda merkezli NLtimes'ın haberine göre; Hollanda parlamentosunun alt kanadında (Tweede Kamer) konuyla ilgili iki karar tasarısı kabul edildi.
Deniz Yücel'in tahliye kararının ardından Almanya'dan ilk açıklama
Birinde parlamentonun alt kanadının 'Ermeni Soykırımını' tanıdığı ifade edilirken, diğerinde Ermenistan'da 24 Nisan'da düzenlenen 'soykırımı anma törenlerine' Hollanda'dan bir bakanın katılması karara bağlanıyor.
Hollanda resmi ajansı ANP'ye göre bu karar Türkiye-hollanda ilişkilerinin daha da bozulmasına yol açacak.
2004'de de gündeme gelmişti
Hollanda parlamentosu, 2004 yılında yine CU’nun önerisiyle dolaylı bir şekilde sözde Ermeni soykırımından söz etmişti.
Bolu'da 'Mavi Balina' intiharı şüphesi
CU tarafından verilen, Türkiye’nin AB’ye tam üyeliğinin, ‘sözde soykırımı tanıma şartına’ bağlı olmasına ilişkin önerisi oy birliğiyle kabul edilmişti.
Koalisyon protokolünde ise, soykırımların tanınmasının, uluslararası mahkemeler tarafından alınan kararlar ve Birleşmiş Milletler (BM) araştırmalarının yönlendirici olması gerektiği vurgulandı.
Türkiye sorusuna bu yanıtı verdi
CU milletvekili Joel Voordewind, Türkiye’nin bu gelişmeye yönelik tepkisine ilişkin bir soru üzerine de, “Bu tür değerlendirmeler, diğer ülkelerin düşüncesine göre yönlendirilemez. Biz uluslararası hukukun başkentiyiz ve dünyada gerçekten yanlış olan şeylerle ilgili açık ifadeler üretmeliyiz” dedi.
Hollanda’nın, geçen yıl Mart ayında Türk bakanlara referandum kampanyası yapma izni vermemesi izerine, Ankara ile Lahey arasındaki ilişkiler adeta kopma noktasına gelmişti.
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun uçağının iniş izninin iptali ve Almanya üzerinden karayoluyla Rotterdam’a gelen Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya’nın sınır dışı edilmesi diplomatik krize neden olmuştu.
Lahey Büyükelçisi’ni geri çağıran Türkiye, istişare için ülkesine giden Hollanda Büyükelçisi’nin Ankara’ya dönmesine de izin vermemişti.
İlişkilerin normale dönmesi amacıyla başlatılan üst düzey temaslarda Türkiye’nin 11 Mart 2017’de yaşanan krizle ilgili olarak özür ön koşulunda ısrar etmesi nedeniyle görüşmelerin kesildiği açıklanmıştı.
Hollanda, Ankara’ya dönüşüne izin verilmeyen Büyükelçi Cornelis van Rij’ı resmen geri çektiğini ve Türkiye ile ilişkileri askıya aldığını duyurmuştu.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Oval Ofis'te Trump Dokunuşları: Neleri Değiştirdi? Biden’ın Gidişini Beklemedi…
Elon Musk, TikTok'a talip olacak mı? Trump’tan yeni açıklama geldi…
Melania Trump’ın şapkasının ardındaki sır… Tasarımcısı konuştu: Ben de bilmiyordum!
ABD’de evcil hayvan mamaları için kuş gribi uyarısı
O ülkedeki yeni salgın doğrulandı! Ölümcül virüs alarmı: Tedavisiz ölüm oranı yüzde 88…