SON DAKİKA HABERi... Ukrayna, "Rusya İHA ile Çernobil'i vurdu" dedi; Moskova yalanladı... Zelenski açıkladı: Radyasyon seviyesi normal
Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Rusya'nın bir insansız hava aracıyla (İHA) Çernobil Nükleer Santrali'ne saldırı düzenlediğini ve santralin yıkılan 4. reaktörünü koruyan yapının hasar gördüğünü bildirdi. Oluşan hasarın ciddi olduğu, saldırı sonrası çıkan yangının söndürüldüğü ve radyasyon seviyesinde artış tespit edilmediği bildirildi. Moskova'dan ise söz konusu iddialara yönelik yalanlama geldi. Rus ordusunun hiçbir şekilde nükleer altyapı tesislerine yönelik saldırı gerçekleştirmediğini ifade eden Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, iddiaları net bir şekilde yalanlayarak “Kiev rejiminin provokasyonu” nitelendirmesinde bulundu.
İlk değerlendirmelere göre hasarın ciddi olduğu kaydedilen açıklamada, saldırı sonrası yapının hasar gördüğü ancak yangının söndürüldüğü ve radyasyon seviyesinde artış tespit edilmediği belirtildi.
Çernobil Nükleer Santrali, Ukrayna’nın başkenti Kiev'e 110 kilometre mesafede yer alıyor.
Zelenski, "Güçlü patlayıcı başlıklı bir Rus saldırı İHA'sı, bu gece Çernobil Nükleer Santrali'nin yıkılan 4. güç ünitesinden gelen radyasyondan dünyayı koruyan sığınağı vurdu." ifadesini kullandı.
Sığınağı Amerikalı, Avrupalı ve diğer ülkelerle inşa ettiklerini belirten Zelenski, "Dünyada bu tür tesislere saldırabilen, nükleer santrallerin (bulunduğu) topraklarını işgal edebilen ve sonuçlarını düşünmeden çatışmalara girebilen tek devlet bugün Rusya'dır. Bu, tüm dünyaya yönelik bir terör tehdididir." değerlendirmesinde bulundu.
Zelenki, saldırı düzenlenen alanda yangının çıktığını, şimdilik bölgede radyasyonun yükselmediğini kaydederek "İlk tahminlere göre sığınakta büyük hasar meydana geldi." bilgini paylaştı.
'MÜZAKERELERE HAZIRLANMADIĞINI GÖSTERİYOR'
Rusya'nın, Ukrayna'ya yönelik her gece benzer saldırılar düzenlemeye devam ettiğini belirten Zelenski, "Bu da (Rusya Devlet Başkanı Vladimir) Putin'in kesinlikle müzakerelere hazırlanmadığı anlamına geliyor." görüşünü paylaştı.
Ukrayna'nın başkenti Kiev'e yaklaşık 110 kilometre uzaklıktaki Çernobil Nükleer Santrali'nde 26 Nisan 1986'da 4. reaktörde meydana gelen patlama nedeniyle nükleer facia yaşanmıştı.
Uluslararası Atom Enerji Ajansı: Çernobil’de radyasyon normal seviyede
Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (IAEA), Çernobil Nükleer Santrali'ndeki radyasyonun normal seviyede olduğunu bildirdi.
Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Rus güçlerinin Çernobil Nükleer Santrali'nin radyasyon sığınağını vurduğunu, saldırıda büyük zarar meydana geldiğini ifade etti. IAEA saldırı sonrası yaptığı açıklamada, “Yangın güvenlik personeli ve araçları dakikalar içinde müdahale etmiştir. İçerideki ve dışarıdaki radyasyon seviyeleri normal ve sabittir. Herhangi bir can kaybı bildirilmemiştir. Durumu takip ediyoruz” dedi.,
RUSYA'DAN YALANLAMA
CNN TÜRK Moskova Temsilcisi Siyamend Kaçmaz, Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov’un açıklamalarını şu sözlerle aktardı:
“Peskov, bunu tamamen yalanladı. Böyle bir şeyin söz konusu olmadığını söyledi. Rus ordusunun hiçbir şekilde nükleer altyapı tesislerine yönelik bir saldırı gerçekleştirmediğini ifade etti. Yine bir Kiev rejiminin provokasyonu ile karşı karşıyayız dedi. Net bir şekilde yalanladı.”
ÇERNOBİL FACİASI
26 Nisan 1986’da santral, dünyanın en büyük nükleer faciasına sahne olmuştu. Çernobil’deki patlamanın üzerinden onlarca yıl geçmesine rağmen felaketin izlerini silme çalışmaları hala sürüyor.
Santraldeki patlamanın olduğu 4. reaktör binasının üzeri özel çelik çadırla tamamen kapatıldı. Üzeri betonla kapatılan reaktördeki riski sıfıra indirmek için kemer şeklinde özel çelik çadır inşa edildi. Çadır, Kasım 2016’da reaktör blokunun üzerine doğru kaydırıldı ve reaktör tamamen izole edildi. Çalışmalar, Avrupa Birliği'ne üye ülkeler ile Türkiye’nin de dahil olduğu 44 ülkenin desteğiyle finanse edildi.
Ukrayna Parlamentosu'nun aldığı karara göre Çernobil Nükleer Santrali, 2065 yılına kadar tamamen ortadan kaldırılacak. Programa göre, 2010-2013 yıllarındaki ilk etapta nükleer yakıt, santrallerden depolara taşındı.
2013-2022 yıllarındaki ikinci etapta reaktörler muhafaza altına alındı ve kazanın meydana geldiği reaktör izole edildi.
2022-2045 yıllarını kapsayan üçüncü etapta uzmanlar, izolasyon sonrası radyasyonun azalmasını gözlemleyecek. 2045-2065 yıllarındaki son etapta ise santralin sökülmesi ve temizlik işlemi gerçekleştirilecek.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Bianca Censori ve Kanye West boşanıyor mu? Grammy'deki görüntüler çok konuşulmuştu...
Ticaret savaşında yeni perde: Trump 'karşılıklı tarife' dedi, imzayı attı! AB ve BRICS'e mesaj...
Elon Musk ve DOGE tartışmaların merkezinde: ABD'de 14 eyalet dava açtı
Iphone kullanıcıları dikkat! 'Kritik önem taşıyor' diyerek duyurdular...
Son Dakika Dünya Haberleri: İtalya, Hawaii, Yunanistan, Fas, Hırvatistan... Ne Oluyor Dünya'ya?