hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    SON DAKİKA HABERİ: Fransa'nın yeni başbakanı belli oldu: Göreve Michel Barnier atandı

    Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Michel Barnier'i yeni başbakan olarak atadı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, temmuz ayında gerçekleşen erken parlamento seçimlerinin ikinci turundan iki ay sonra ülkenin yeni başbakanını belirledi.

    Macron, erken seçimin galibi sol ittifakın ortak adayını reddederek merkez sağdan eski Dışişleri Bakanı Michel Barnier'i başbakan olarak atadı.

    Eski Avrupa Birliği (AB) Brexit Başmüzakerecisi 73 yaşındaki siyasetçi Barnier, Ulusal Meclis'te yapılacak güven oylamasından sağ çıkmak zorunda.

    SON DAKİKA HABERİ: Fransanın yeni başbakanı belli oldu: Göreve Michel Barnier atandı

    Euronews Türkçe'nin haberine göre Elysée Sarayı X hesabından yapılan açıklamada, Cumhurbaşkanı Macron'un Barnier'i "ülkenin ve Fransızların hizmetinde birleştirici bir hükümet kurmakla görevlendirdiği" belirtildi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Atama, tüm siyasi grupların bir aday göstermeleri yönünde haftalardır artan baskılarının ardından geldi.

    Barnier, iki kez Avrupa Komisyonu'nda Fransa'yı temsil etti. 2016-2021 yılları arasında Avrupa Birliği (AB) Brexit Başmüzakerecisi olarak görev aldı.

    Fransa'da Ulusal Meclis şu anda neredeyse birbirine eşit üç bloğa bölünmüş durumda: Sol ittifak Yeni Halk Cephesi (NFP), Macron'un merkezci Ensemble ittifakıve aşırı sağcı Ulusal Birlik (RN) partisi.

    Taraflar bir şeyi açıkça ortaya koydu: Hiçbiri diğer partilerden herhangi biriyle koalisyon kurmak istemiyor.

    Başbakanlık görevi için son birkaç gündür aralarında Cumhurbaşkanı François Hollande'ın eski Sosyalist Başbakanı Bernard Cazeneuve'ün de bulunduğu çok sayıda isim konuşulmuştu. Ancak Cazeneuve, Macron'un cumhurbaşkanlığı kampı için kırmızı çizgi olan tartışmalı emeklilik reformunu yürürlükten kaldırmak istediğini belirtmişti.

     

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow