Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Portekiz’e gidiyor: BM Medeniyetler İttifakı 10. Küresel Forumu’na katılacak
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, 25-27 Kasım 2024 tarihleri arasında Portekiz’in Cascais kentinde düzenlenecek olan Birleşmiş Milletler (BM) Medeniyetler İttifakı’nın 10. Küresel Forumu'na katılacak.
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Türkiye’nin 2005 yılından bu yana İspanya’yla birlikte eş sunuculuğunu yürüttüğü Birleşmiş Milletler (BM) Medeniyetler İttifakı’nın Portekiz’in ev sahipliğinde Cascais’te 25-27 Kasım 2024 tarihlerinde düzenlenecek olan 10. Küresel Forumu’na katılacak.
Medeniyetler İttifakı’nın en üst düzeyli etkinliği olan ve yaklaşık iki yılda bir İttifak’ın Dostlar Grubu üyesi bir ülkenin ev sahipliğinde düzenlenen Küresel Forumların sonuncusu 2022 yılında Fas’ta gerçekleştirilmişti.
Forum katılımcıları arasında Portekiz Cumhurbaşkanı Marcelo Rebelo de Sousa, BM Genel Sekreteri António Guterres, Medeniyetler İttifakı Yüksek Temsilcisi Miguel Angel Moratinos ve İspanya Kralı VI. Felipe ile Medeniyetler İttifakı Dostlar Grubu’na üye ülkelerin temsilcileri de yer alıyor.
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan Açılış Konuşması Yapacak
Türkiye’yi temsilen Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Forum’un açılış konuşmasını yapacak. Hakan Fidan’ın konuşmasında, kutuplaşma ve ayrımcılığın yeniden yükselişine, Orta Doğu’daki kronik sorunlara çözümün gerekliliğine ve İslam karşıtlığına karşı uluslararası dayanışmanın önemine dikkat çekmesi bekleniyor.
Bu yılki Forum vesilesiyle 2021 yılında kabul edilen “Dini mekânları korumak için barış ve hoşgörü kültürünün teşvik edilmesi” başlıklı BM Genel Kurul Kararı uyarınca “BM Dini Mekânların Korunması Küresel Konferansı” da düzenlenecek.
Forum marjında, Medeniyetler İttifakı Dostlar Grubu Bakanlar Toplantısı da gerçekleştirilecek olup, Dışişleri Bakanı Fidan söz konusu toplantıda da hitapta bulunacak. Söz konusu toplantının sonunda Dostlar Grubu üyelerince Cascais Bildirisi kabul edilecek.
BM Medeniyetler İttifakı
Medeniyetler İttifakı, Türkiye ve İspanya tarafından 2005 yılında başlatıldı ve BM Genel Sekreteri tarafından da benimsenerek bir BM girişimi halini aldı.
Eğitim, gençlik, medya, göç ve kadınlar, Medeniyetler İttifakı’nın faaliyetlerinin temel sütunlarını oluşturmakta. İttifak faaliyetlerini, arabuluculuk, şiddet içeren aşırıcılığın önlenmesi, kültürler arası diyaloğun teşvik edilmesi ile dini hoşgörüsüzlük, bağnazlık ve diğer ayrımcılık biçimleriyle mücadeleyi de içeren öncelikler doğrultusunda sürdürmektedir.
Medeniyetler İttifakı’nın çalışmalarını desteklemek ve yaygınlaştırmak amacıyla tesis edilmiş olan Dostlar Grubu’nun üye sayısı 131’i devlet ve 29’u uluslararası teşkilat olmak üzere halihazırda 160’dır.
Türkiye’nin BM Medeniyetler İttifakı’ndaki Rolü
Türkiye, öncülük ettiği Medeniyetler İttifakı’nın, günümüzde giderek artan aşırıcılık, nefret söylemi, yabancı düşmanlığı, ayrımcılık, ırkçılık ve İslam karşıtlığıyla mücadelede BM sisteminin en aktif ve etkili girişimi haline gelmesi amacıyla kuruluşundan bu yana İttifaka siyasi ve mali destek vermektedir.
Türkiye özellikle İslamofobiyle mücadelede İttifakın daha etkin ve görünür bir rol üstlenebilmesi için İttifakla yakın iş birliği yapmakta. Bu çerçevede, son olarak, Medeniyetler İttifakı’nın 2024-2026 Eylem Planı’nda İslamofobiyle mücadeleye münhasıran bir bölüm ayrılması sağlandı.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Trump’ın hayatı tehlikede mi? ABD'de kritik tarih: 20 Ocak
'Kedi Kadın' Jocelyn Wildenstein hayatını kaybetti: Ölüm nedeni açıklandı...
Beşar Esad'a ‘zehirli suikast’ iddiası! “Nefes almakta zorlandı”…
"Kuzey'in halefi" artık sahnede, ‘iktidara hazırlanıyor'… Kuzey Kore lideri Kim Jong-un, yeni yılı birlikte böyle kutladı
İnsanlık ölüyor: İsrail yine sivilleri hedef aldı!