hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    SON DAKİKA HABERİ: Bangladeş'te neler oluyor? “Başbakan Hasina istifa edip ülkeden ayrıldı” iddiası

    Bangladeş'teki hükümet karşıtı gösteriler sürüyor. Uluslararası haber ajanslarında yer alan iddialara göre Bangladeş Başbakanı Şeyh Hasina, istifa edip ülkeden ayrıldı. Yerel basında yer alan iddialarda da Hasina’nın askeri helikopterle resmi konutundan ayrılarak güvenli bir yere geçtiği bildirildi. Bangladeş ordusu, Başbakan Şeyh Hasina'nın hükümet karşıtı gösteriler üzerine resmi konutundan ayrılmasının ardından ülkede geçiş hükümeti kurulacağını duyurdu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bangladeş'te hükümet karşıtı göstericilerin Başbakan Şeyh Hasina'nın resmi konutunu bastığı bildirildi.

    Yerel basın ve BBC'nin haberine göre binlerce kişi, Başbakan Hasina'nın başkent Dakka'daki resmi konutuna girdi.

    Hasina'nın, kız kardeşi Şeyh Rehana eşliğinde askeri helikopterle "daha güvenli bir yere" geçtiği bildirildi.

    GEÇİŞ HÜKÜMETİ KURULACAK

    Bangladeş ordusu, Başbakan Şeyh Hasina'nın hükümet karşıtı gösteriler üzerine resmi konutundan ayrılmasının ardından ülkede geçiş hükümeti kurulacağını duyurdu.

    SON DAKİKA HABERİ: Bangladeşte neler oluyor “Başbakan Hasina istifa edip ülkeden ayrıldı” iddiası

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "BAŞBAKAN İSTİFA EDİP ÜLKEYİ TERK ETTİ" İDDİASI

    Uluslararası haber ajanslarında yer alan iddialarda Bangladeş Başbakanı Şeyh Hasina'nın istifa edip ülkeden ayrıldığı öne sürüldü. Hasina'nın helikopterle komşu ülke Hindistan'a gittiği iddialar arasında yer alıyor.

    Bangladeş'te Bağımsızlık Savaşı'na katılanların ailelerine kamuda ayrılan kontenjan oranına tepki olarak başlayan gösteriler, hükümet karşıtı protestolara dönüşürken son üç haftada yüzlerce kişi hayatını kaybetti veya yaralandı, yaklaşık 10 bin kişi gözaltına alındı.

    Kamuda kontenjan kararının, Başbakan Şeyh Hasina liderliğindeki Avami Birliği Partisinin destekçilerine fayda sağladığını savunan bir grup öğrencinin 15 Temmuz'da başlattığı gösterilerde resmi rakamlara göre 147 kişi hayatını kaybetti. Yerel basın ise bu gösterilerde en az 200 kişinin yaşamını yitirdiğini yazdı.

    SON DAKİKA HABERİ: Bangladeşte neler oluyor “Başbakan Hasina istifa edip ülkeden ayrıldı” iddiası

    Kontenjan sisteminin yeniden uygulanması kararı protestoların fitilini ateşledi

    Bangladeş'te kamuda işe giriş pozisyonlarının yüzde 56'sı belirli demografik gruplar ve sınıflar için ayrılırken bunun yüzde 30'u, 1971'deki Bağımsızlık Savaşı'na katılanların ailelerini kapsıyordu. Protestolar nedeniyle bu kontenjanlar 2018'de kaldırıldı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Yüksek Mahkemenin haziranda kontenjan sisteminin yeniden uygulanması yönünde karar alması, protestoların temmuzda yeniden başlamasının çıkış noktası oldu.

    Dakka Üniversitesi öğrencileri, 15 Temmuz'da kontenjan kararında reforma gidilmesi için pankart ve bayraklarla gösteri düzenlemeye başladı.

    Üniversitedeki gösterilerde arbede çıkması ve polisin müdahalesi sonucu 6 kişi yaşamını yitirdi, 250 öğrenci yaralandı. Bunun üzerine ülkedeki tüm üniversiteler süresiz kapatıldı ancak öğrenciler, bu karara rağmen okulları terk etmeyi reddetti.

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow