SON DAKİKA HABERİ: ABD'nin Ankara Büyükelçisi CNN TÜRK'te
Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) Ankara Büyükelçisi Jeff Flake, CNN TÜRK'te Hakan Çelik'in sorularını yanıtladı.
Türkiye ve ABD arasında teröre karşı nasıl bir iş birliği yürütülüyor? Dedeağaç'taki yığınağın hedefi Türkiye mi? F-16 teslimat programı nasıl gerçekleşecek? Türkiye F-35 programına dönebilecek mi? ABD vizesi almak için oluşan kuyruğun sebebi ne? ABD'nin Ankara Büyükelçisi Jeff Flake, Posta Gazetesi Ankara Temsilcisi Hakan Çelik'in sorularını yanıtladı. İşte tüm bu soruların yanıt bulduğu özel röportaj...
ABD-TÜRKİYE İLİŞKİLERİ
-Burada görev yaptığınız süre zarfında ABD-Türkiye ilişkilerinde pek çok olumlu gelişme yaşandığına inanıyor musunuz? Aynı zamanda şu an Türkiye-ABD ilişkilerinin mevcut durumunu nasıl değerlendiriyorsunuz ve iki ülke arasındaki en büyük diplomatik zorluklar nelerdir?
-Stratejik ortaklığımızın her zamankinden daha güçlü olduğunu düşünüyorum ve bugün içinde bulunduğumuz durumu buraya gelmeden önce Senato’da onay oturumlarına katıldığım dönemle kıyasladığımda arada çok büyük bir fark olduğunu görüyorum. Bunun büyük bir kısmı Türkiye’nin Rusya'nın Ukrayna'yı işgaline verdiği tepki ve bu tepki de gerçek bir NATO müttefiki gibi davranıp davranmadığı ile ilgiliydi. Bu bizim için çok şey ifade ediyor ve Capitol Hill’deki eski meslektaşlarımla konuştuğumda sadece son birkaç yılda ortamın değiştiğini gördüm.
F-16 TEDARİK SÜRECİ
-F-16, iki başkent arasındaki en önemli konulardan biri. Varılan anlaşmadan sonra F-16 teslimat programı nasıl gelişecek?
Açıkçası ocak ayında varılan anlaşma, yönetimin satış niyetini Kongre’ye bildirmesi yönündeydi. Kongre buna onayladı ve en son olarak da Türkiye, yeni uçakları üretecek ve daha sonra Türkiye ile birlikte eski modelleri yenileyecek olan Lockheed Martin ile anlaşma mektubu olarak adlandırılan bir anlaşma imzaladı. Dolayısıyla Blok 70, teknolojik açıdan en gelişmiş F-16 ve Türkiye’nin NATO ortaklarıyla birlikte çalışabilir durumda kalması çok önemli. O yüzden bu büyük bir adım.
F-35 PROGRAMI
Sizce Türkiye’nin F-35 programına geri dönmesi nasıl mümkün olabilir? Sadece bir alıcı olarak da değil yeniden bir program ortağı olması mümkün mü? Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz?
Şu anda Türkiye’nin F-35 programında yer almasını engelleyen S-400 meselesinin çözümüne yönelik her türlü adımı olumlu karşılarız. Dolayısıyla bu konuda ilerleme kaybedilirse ve kaydedildiğinde Türkiye ile F-35’leri yeniden satın almak için görüşmeleri memnuniyetle karşılarız. Ortak üretim konusu ise daha zor bir nokta. Bu konuda kararı ortaklara bırakıyorum. Bazen tedarik zincirleri değişebiliyor, dolayısıyla bunu görmek daha zor. Ancak kesinlikle F-35’leri tekrar satın alabilme konusunda dönersek, o günün gelmesini umuyoruz.
AVRUPA PARLAMENTOSU SEÇİMLERi
Sonuç bizi endişelendiriyor. Bu seçimlerde neler olduğunu kontrol edemiyoruz ancak gelen liderleri kabul ediyoruz. AB üyesi değiliz ancak aşırı sağın yükselişi endişe verici, zaman içinde durumun düzeleceğini düşünüyorum.
F-16 SATIŞI ve F-35 PROGRAMI
Kongre F-16 satışını Ocak ayında onayladı bu büyük bir adım. Blok 70 teknolojik olarak en gelişmiş F-16, Türkiye'nin ortakları ile çalışabilir durumda olmadı çok önemli.
Türkiye'nin F-35 programında yer almasına engel olan S-400 sorununun çözümü ile ilgili atılan her adımı olumlu karşılıyoruz. Bu konuda ilerleme kaydedilirse Türkiye ile yeniden görüşmeleri memnuniyetle karşılarız. Ortak üretime dönülmesi zor bir nokta ama bu konuda kararı ortaklara bırakıyorum. Ancak satın alınabilir.
İSRAİL-HAMAS SAVAŞI
Başkanımız bu konuda bir çok kez konuştu, İsrail'i dikkatli olmaya çağırdı. Kamuoyu ve özelde söylenenler çok önemli. İsrail'den sivilleri koruması için her türlü tedbiri alması istendi.
Netanyahu ABD kongresine gelse de gelmese de başkanımızla görüşmeye devam ediyor. Hamas'a karşı kendilerini savunurken sivilleri korumaları için baskı yapıyoruz ancak ABD müttefiki İsrail'in yanında duruyoruz. Bu savaşın sona ermesini istiyoruz, ateşkes girişimimizin nedeni de bu.
KALICI ATEŞKES MÜMKÜN MÜ?
Yakın gelecekte nasıl olur bilmiyorum ama ateşkes mümkün. Türkiye'nin bu konuda verdiği desteği takdir ediyoruz. Bunun nasıl gerçekleşeceği taraflara bağlı. Bu şekilde kalıcı olabilir biz de bunun gerçekleşmesini istiyoruz.
SURİYE'DEKİ SÖZDE SEÇİM GİRİŞİMİ
Biz her zaman Suriye'deki herhangi bir seçimin adil, şeffaf, özgür ve kapsayıcı olması gerektiğini söyledik. Bu koşullar şu anda mevcut değil dolayısıyla şu anki herhangi bir seçimi desteklemiyoruz. Ancak DAEŞ'ı yenmek konusunda aynı hedefe sahibiz ve bu konuda Türk ortaklarımızla birlikte çalışıyoruz.
PKK'NIN IRAK'TAKİ UZANTILARI
ABD 1997'den beri PKK'yı bir terör örgütü olarak görüyor ancak SDG konusunda farklılıklarımız var ancak bunun Türkiye ile birlikte çalışmamıza engel olmasına izin vermiyoruz. Daha kapsamlı işbirliği yolları arayacağız.
Suriye'nin kuzeydoğusundaki konumumuzun istikrarsız olduğunun farkındayız. Bu çok karmaşık bir mesele. Ortağımızın Türk halkı olduğunun kesinlikle farkındayız.
DEDEAĞAÇ'TAKİ YIĞINAK
Bu iddiaların hiçbir dayanağı yok. Biz NATO müttefiklerimize değer veriyoruz. Birini diğerine tercih etmiyoruz. Dedeağaç'ta küçük bir yığınak yapıldı ancak bu Ukrayna'daki savunma çabaları desteklemek için, buna çok ihtiyaç var. Türkiye Montrö sözleşmesini kullanarak çok yardımcı oldu ancak bu müttefiklerin Ukrayna'ya ikmal yapmasını da engelliyor. Yunanistan'daki yığınak sadece ikmal çabası. Bir müttefikimizi diğerine tercih etmiyoruz. Türkiye ve Yunanistan Ege'nin bir barış denizi olmasına karar verdi. Bu çok güzel.
Bunu kesin olarak söyleyebilirim. Türkiye bizim ortağımız. Türkiye'ye karşı bir yığınak yapma çabamız yok. Ukrayna'da olup bitenlerden endişeliyiz. ve desteklemek için elimizden gelen her şeyi yapıyoruz.
ERDOĞAN'I BEYAZ SARAY'A DAVET ETTİK
Programlarımız uyuşması durumunda Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Beyaz Saray'a gelmesi için açık bir davetimiz var. Bu NATO zirvesinde de olabilir. Yapabileceğimiz her türlü üst düzey görüşme için hareket halindeyiz.
VİZE SORUNU SİYASİ DEĞİL
Vize sorunu siyasi değil. Bu talep meselesi. ABD'yi ziyaret etmek isten büyük bir topluluk var. Talep çok büyük. Eğitim ve iş için gitmek isteyenlere öncelik sağlamaya çalışıyoruz. Bunlar teknik nedenler, hiç siyasi değil. Ziyaretleri memnuniyetle karşılıyoruz.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
“Gölge Başkan” Elon Musk! Bütçe krizinde tartışmalar alevlendi: “Yetkinin kimde olduğu belli”
Esad'ın son günlerinde o detay ortaya çıktı! Yanına sadece iki ismi almış
Son dakika haberi: Putin 76 soruya yanıt verdi: Suriye-Ukrayna ve İsrail için dikkat çeken açıklamalar
Suriye'deki Rus üslerine dair yeni iddia: Askeri ekipmanları Libya'ya mı taşıdı?
ABD’nin Suriye politikası yeni yönetimle değişir mi? Blinken’dan Trump vurgusu…