SON DAKİKA: 10 yıl sonra ilk resmi ziyaret: Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Mısır'da
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Kahire'de Mısırlı mevkidaşı Şükri ile bir araya geldi. İki bakan görüşmeleri sonrası düzenlenen ortak basın toplantısında konuştu. Bakan Çavuşoğlu burada yaptığı açıklamada, " Diplomatik ilişkilerimizi en üst düzeye çıkarmak istiyoruz. Burada en önemli şey her iki tarafta da olan güçlü siyasi irade. İki taraf olarak da ciddi bir kararlılığa sahibiz." ifadelerini kullandı.
10 yılın ardından Mısır'a Dışişleri Bakanı düzeyinde ilk ziyaret gerçekleşiyor. Bakan Mevlüt Çavuşoğlu, Kahire'de Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şükri ile bir araya geliyor. Görüşmede Türkiye-Mısır ilişkilerini normalleştirme çabalarının yanı sıra Libya gibi bölgesel konular ele alınacak.
Turizm ve ticaretin geliştirilmesi için yapılacaklar da masada olacak.
Ziyarette dair en çok merak edilen, tarafların ilişkileri yeniden büyükelçi seviyesine çıkarıp çıkarmayacağı.
Ankara-Kahire ilişkileri, 2013 yılında Mısır'daki darbe sonrası maslahatgüzar seviyesine indirilmişti.
TÜRKİYE İLE MISIR HEYETLERİ ARASINDA GÖRÜŞME
Mısır’ın başkenti Kahire'de bulunan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu başkanlığındaki Türkiye heyeti, Mısır Dışişleri Bakanı Sameh Shoukry başkanlığındaki Mısır heyeti ile görüşme gerçekleştirdi.
Bakan Çavuşoğlu ortak basın toplantısında Türkiye’de yaşanan deprem felaketinden sonra verdikleri destek için Mısır hükümetine ve Mısır halkına teşekkür ederek bu desteğin hiçbir zaman unutulmayacağını ifade etti. Bakan Çavuşoğlu, Mısır’ın önemli miktarda insani yardım gönderdiğinin altını çizerek sözlerine şöyle devam etti;
“Mısır ile tarihi bağlarımız var, ortak kültürümüz var, kardeşlik bağlarımızı yeniden güçlendirmek için liderlerimiz bir irade ortaya koydu. Cumhurbaşkanımız Erdoğan ile Cumhurbaşkanı Sisi’nin, Doha’daki görüşmesinden sonra ilişkilerimizi geliştirme konusunda ve iki Cumhurbaşkanının tekrar bir araya gelmesi konusunda bizleri görevlendirdiler.”
“Mısır, Doğu Akdeniz için önemli bir ülkedir, sadece Doğu Akdeniz için değil Arap dünyası için önemli bir ülkedir. Bunu her zaman söylüyoruz, sadece ilişkilerimiz normalleştiği için söylemiyoruz. İlişkilerimizin tamamen koptuğu yıllarda bile bunu özellikle vurguluyorduk. Filistin için önemli bir ülkedir, Afrika kıtası için önemlidir, hepimiz için önemli bir ülkedir ve özellikle Filistin konusunda Mısır’ın oynadığı rolü de takdirle karşıladığımızı bir kere daha söylemek isterim.”
“Evet, ilişkilerimizde bir kopukluk oldu sanırım bundan alacağımız dersler de var ve bundan sonraki süreçte görüş ayrılıklarımız olacaktır elbette – olabilir bu doğaldır, kardeşler arasında olur ama ne olursa olsun bu bağlarımızı bir daha koparmamak için her iki taraf olarak üzerimize düşeni yapacağız.”
BÖLGESEL KONULAR GÖRÜŞÜLDÜ
“Bu yeni dönemde ülkelerimiz arasında neler yapabiliriz, ilişkilerimizi nasıl geliştirebiliriz, istişarelerimizi artırmamız gerekiyor, istişare olmazsa hiç görüş ayrılığı olmasa bile görüş ayrılığındaymışız gibi bir tablo ortaya çıkıyor. Bugünkü ikili görüşmemizde, heyetler arası görüşmede Mısır ile bir çok konuda aslında çok fazla görüş ayrılığımızın olmadığını gördük. Ama bu diyalog eksikliğinden kaynaklanan yanlış anlaşmaları gidereceğiz ve ilişkilerimizi, işbirliğimizi bölgesel konularda da inşallah daha da geliştireceğiz. Bugün bölgesel konuları da değerlendirdik gerek Libya’daki durum gerekse Suriye, Irak, İran-Suudi Arabistan yakınlaşması, aynı şekilde sınırı aşan sular konusunu değerlendirdik.”
LNG VE TİCARET KONUSUNDA
“İkili ticaret hacmimizin sürekli artıyor olmasından memnuniyet duyuyoruz. Her iki tarafın da yararına. Mısır’daki Türk firmalarının yatırımlarının 2 milyar dolara ulaştığını ve bunun yaklaşık 100 bin istihdam sağladığını memnuniyetle görüyoruz.”
“Mısır’ın en fazla ihracat yaptığı ülke Türkiye’dir. Bundan biz memnuniyet duyuyoruz.”
“LNG alanında yine Mısır’dan her ne kadar spot piyasadan olsa da yaklaşık 2.2 milyar dolarlık LNG alıyoruz ve Mısır’dan en çok LNG alan ülke Türkiye’dir. Türkiye enerji kaynakları olmadığı halde bir ‘hub’ oldu, bu konuda işbirliğimizi daha da geliştirmemiz lazım.”
“Çok potansiyel var ama yaklaşık 9 yıllık da bir boşluk var. Bu boşluğu doldurmak için bu arayı kapatmak için bizim her zamankinden daha fazla çalışmamız lazım.”
“Sayın Shoukry, Büyükelçililerimizin yeniden atanmasıyla ilgili ne yapabileceğimizi görüştüğümüzü söyledi, önümüzdeki süreçte hangi adımları ne zaman atacağımızı da değerlendirme fırsatımız oldu.”
Basın mensubundan gelen soru üzerine Bakan Çavuşoğlu, ilişkilerin iyileşmesi için hangi alanlarda adımlar atılacağı konusunda “Enerji alanında işbirliğimizi geliştirmek, somut adımlar atmak istiyoruz. Ticareti artırmak için, ulaştırma alanlarında bazı kopukluklar oldu bunları tekrar canlandırmak istiyoruz. Diplomatik ilişkilerimizi en üst düzeye çıkarmak istiyoruz. Diğer taraftan bölgesel konularda istişarelerimizi yeniden başlatmak istiyoruz. Hem siyasi konularda ikili düzeyde hem de bölgesel konularda istişarelerimizi canlandırmak istiyoruz. Askeri alanda geçmişte olduğu gibi aslında diplomatik ilişkilerimizin soğuk olduğu yıllarda gayet düzenli ilişkiler vardı ama canlandırılması gereken konularda var mesela, bizim Milli Savunma Bakanlığımız, Genel Kurmay Başkanlığımız Mısır’ı 3 tane askeri tatbikata davet etti” ifadelerini kullandı.
Bakan Çavuşoğlu, birçok alanda işbirliğinin olacağını belirterek “İstihbaratlar arasında özellikle güvenlikle ilgili, diğer konularla ilgili diyalog devam ediyor. Bölgesel konularda kendi aralarında görüşüyorlar” dedi.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
İsrail, Lübnan ve Gazze'ye bomba yağdırdı
Gözler G20’de! Zirvenin odağında yer alan: Ultra zenginlere vergi…
UNICEF'in sözcüsünden çarpıcı Gazze ve Lübnan açıklaması: Çığlık mı atsam ağlasam mı bilmiyorum!
Scholz, Putin'i aradı, Zelenski tepki gösterdi!
ELON MUSK: Çağın delisi mi, dahisi mi? Hayatı film gibi! Kırılma anı ise...