hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Solana: "Dünya Uranyum Bankası kurulmalı"

    Solana: Dünya Uranyum Bankası kurulmalı
    expand

    AB Yüksek Temsilcisi Javier Solana, sivil nükleer enerji geliştirmek isteyen ülkelerin kullanmasına yönelik bir "dünya uranyum bankası" kurulması konusunda ısrarcı olduğunu açıkladı.

    Solana, Avrupa Parlamentosu'nda yaptığı konuşmada, "İran'ın ötesinde, dünyada nükleer enerji için giderek artan bir talep var. Bu yüzden ülkelerin, kendi üretimlerini yapmalarına gerek kalmaksızın, nükleer yakıt çubuğu elde etmelerine olanak sağlayacak yollar bulmalıyız" dedi.
     
    Bunun nükleer silahlanmanın yayılmasını sınırlandıracağını belirten Solana, "Şahsen ben yakıt çubuğu temin edecek uluslararası bir bankanın kurulması fikrini derinden destekliyorum. Bu fikirleri eyleme dökme vaktinin geldiğine inanıyorum" diye konuştu.
     
    BM Güvenlik Konseyi'nin 5 daimi üyesi olan İngiltere, Fransa, Çin, ABD ve Rusya ile Almanya adına Haziran 2006'dan beri İran ile müzakereler yürüten ve İran'ın geniş kapsamlı işbirliği karşılığında uranyum zenginleştirme faaliyetlerini askıya alması için uğraşan Solana, İran'ın programının barışçı olup olmadığından emin olunamayacağını kaydetti.
     
    Solana, uranyum zenginleştirmeyle ilgili bir bankanın kurulması fikrini ilk kez Kasım ayında dile getirmişti.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow