"Sınırları zorlamak istemiyoruz"
Dışişleri Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan, "Terör örgütü PKK ile mücadelede tek başına yapabileceklerimizin sınırı var, bu sınırları zorlamak istemiyoruz, ancak bunu yapmamız gerekirse de yaparız" dedi.
Babacan Chicago'daki temasları çerçevesinde Chicago Üniversitesi Şarkıyat Enstitüsü'nde Türk dış politikasını anlattı, ardından da katılımcıların sorularını yanıtladı.
Babacan, Türkiye'nin bölgesinde çoğulcu, demokratik ve hukuk devleti yapısıyla ve canlı ekonomisiyle istikrar yayan bir ülke olduğunu söyledi.
IRAK
Irak'ta kamu düzenin sağlanmasının ve akan kanın durmasının son derece önemli olduğunu vurgulayan Babacan, siyasi diyaloğun, ulusal uzlaşının sağlanmasıiçin son derece gerekli olduğunu ve bu hedefe ulaşmaya Türkiye ile ABD'nin öncelik verdiği bir konu olduğunu belirtti.
"Biz Irak'ta barış ve demokrasinin sağlanmasını istiyoruz" diye konuşan Babacan, Türkiye'nin Irak'ın siyasi bütünlüğünü ve toprak bütünlüğünün her pahasına korunmasını istediğinin altını çizdi.
Irak'ı "bir pandora kutusu" olarak niteleyen Babacan, "Eğer Irak bütünlüğünü koruyamaz ve bölünürse şu anda yaşanan olayların daha da kötüsünün yaşanması mümkün.Irak'ın bölünmesi bir çözüm olamaz" dedi.
Böyle bir durumda ülkedeki yangının bölgeye yayılacağını vurgulayan Babacan bu kapsamda ABD'nin Türkiye'nin görüşlerini paylaştığını görmekten ayrıca memnuniyet duyduğunu söyledi.
PKK TERÖRÜ
Kuzey Irak'ta terör örgütü PKK'nın serbestçe hareket ettiğini ve sınırı geçerek Türkiye'ye saldırılar düzenlediğini hatırlatan Babacan, bunun kabul edilemez bir durum olduğunu ve Türkiye'nin bu konuda hem ABD hem de Irak hükümetinden somut adımlar atmasını beklediğini vurguladı.
Babacan bir soru üzerine Türkiye'nin terörden dolayı çok şehit verdiğini, iki gün önce kendisinin de yakın akrabasını kaybettiğini belirtti.
ABD'nin Irak'ta etkili olduğunu söyleyen Babacan, Türk halkının PKK terörüne karşı ABD'den beklentilerini olduğunu ifade etti. Babacan "Bu sorunun Irak hükümeti ve ABD'nin yardımıyla çözülmesini umuyoruz" diye konuştu.
Babacan "Terörizmin dini, ülkesi yoktur, evrensel bir tanımı vardır. 'Benim teröristim senin teröristin' diye birşey kabul edilemez, teröristlerin hepsi kötüdür" dedi.
Babacan Türkiye'nin yıllarca terörden çok çeken bir ülke olduğunu, ancak diğer ülkelerin kendisine bu konuda yeterli anlayışı göstermediğini anımsatan Babacan, "Bazı ülkelerin gerçeği görmeleri biraz zaman aldı,ancak bugün PKK, başta ABD olmak üzere pekçok ülkenin terör örgütü listesinde" dedi.
Kuzey Irak'ta PKK terör eğitim kampları bulunduğunu anlatan Babacan ABD'nin Meksika sınırından geçip kendisine saldıran teröristlerin Meksika'da olmalarına göz yumamayacağını, aynı şekilde Türkiye'nin de Irak'taki bu durumu kabul edemeyeceğini belirtti.
Babacan "Tek başına birşeyleryapmamızınsınırları var, bu sınırları zorlamak istemiyoruz, ancak bunu yapmamızgerekirse de yaparız" dedi.
KERKÜK
Babacan Kerkük'te yapılması öngörülen referandumla ilgili bir soruya ise, Türkiye'nin Irak'ta yaşayan pekçok akrabası olduğunu, Irak'ta ölen insanlardan dolayı Türk halkının derin üzüntü duyduğunu dile getirdi.
"Biz Irak'ın bütünlüğünü destekliyoruz" diyen Babacan, ülkenin kaynaklarının tüm Iraklılar'a ait olduğunu vurguladı. Kerkük'ün ise ülkedeki etnik, dini mezhepsel çeşitliliğini gösteren "tüm Irak'ın küçük bir kopyası"olduğunu belirten Babacan, "Kerkük'ün de bu özel statüsünü korumasını istiyoruz" dedi.
Babacan bu yılın sonuna doğru yapılması öngörülen referandumdan önce yerine getirilmesi gereken bazı ön koşulların henüz tamamlanmadığını ifade etti ve referandumun yıl sonuna kadar yapılmasının mümkün görünmediğini söyledi.
AB ÜYELİĞİ
ABD'nin başından beri Türkiye'nin AB üyeliğini desteklediğini vurgulayan Babacan, bu konuda ABD hükümetine müteşekkir olduklarını anlattı.
Türkiye'de son dönemde gerçekleştirilen reformların Türk halkının yararına olduğunu, yaşam standartlarını yükselttiğini söyleyen Babacan, son 5 yılda Türkiye'de yapılan reformların bağımsız gözlemciler tarafından "sessiz devrim" olarak nitelendirildiğine dikkat çekti.
Türkiye'nin AB sürecini Türkiye'nin komşularının ve bölgenin de çok yakından izlediğini anlatan Babacan, Türkiye'nin, AB sürecini siyasi çıkarlar nedeniyle etkileme ve sömürmeye çalışan bazı çevreler yüzünden yılmayacağını ve tam üyelik dışında başka bir seçeneği kabul etmeyeceğini söyledi.
KIBRIS
Kıbrıs ile ilgili bir soru üzerine Türkiye'nin Kıbrıs sorununa adil,kalıcı ve kapsamlı bir çözüm istediğini yineleyen Babacan, Annan planını kabuleden Kıbrıslı Türklerin izalosyona tabii kaldığını, planı reddeden Rumların ise AB üyeliğiyle ödüllendirildiğini söyledi.
Babacan bu kapsamda AB'nin tarafsız olamayacağını belirterek BM'nin yardımını istediklerini ve bu sorunun çözümü için bir çıkış yolu bulmaya çalışacaklarını belirtti.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Lübnan'da yerinden edilen siviller güneye dönmeye başladı
Dünyanın gözü oradaydı! Sıcak noktada ateşkes: Dikkat çeken 60 gün detayı
Seçime bağımsız girdi, öne geçti... Avrupa ve Rusya onu konuşuyor!
Son dakika haberi: ABD basınından flaş iddia: Ateşkes için anlaşma sağlandı mı?
İsrail basınında SON DAKİKA skandal analiz: “Trump yönetimi, Türkiye’den bunları talep etmeli…”