hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Sınır Tanımayan Gazeteciler: "Hükümetin Doğan Dosyasına Müdahalesi Şok Edici"

    Sınır Tanımayan Gazeteciler: Hükümetin Doğan Dosyasına Müdahalesi Şok Edici
    expand

    Uluslararası Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF), hükümetin Sermaye Piyasası Kurulu’nun şikayetiyle Doğan Grubu’na açılan ses getirici davayı etkilemek için müdahale etmesini “derin şok” ile karşıladığı açıkladı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Basın özgürlüğü için mücadele eden, dünyada 150’yi aşkın gazeteciden oluşan bir haber ağı ve 10 seksiyonu bulunan Paris merkezli örgüt, dün (6 Mart) “Doğan Dosyası: Hükümet adalet üzerinde baskı kurdu” başlıklı bir bildiri yayınladı. RSF Genel Sekreteri Christophe Deloire, basın bildirisinde gelişmeleri “isyan ettirici” olarak değerlendirdi.

    Deloire, “Son haftalarda yürütmenin medya patronlarına yönelik baskıları konusunda yapılan itiraflar yeterince vahimken, ortaya çıkan son ses kayıtları hükümetin eleştirel medyaya karşı yürüttüğü mücadelede yargıyı da manipüle ettiğini gösteriyor. Başbakanın güçler ayrılığı ilkesini bu kadar bariz şekilde ihlal ettiğini bu kadar açık şekilde kabul etmesi isyan ettiricidir” dedi.

    3 Mart’ta sosyal medyaya yansıyan ses kayıtları, Başbakan Erdoğan ve eski Adalet Bakanı Ergin’in, Doğan Grubu’na 3 milyar TL gibi astronomik bir para cezası verilmesine yol açan bir yargı sürecine doğrudan müdahale ettikleri eleştirilerine yol açtı. RSF, hükümeti, medya ve yargı bağımsızlığına saygı duymaya çağırdı.

    3 Mart’ta YouTube sitesinde yer alan bir kayıtta, Başbakan dönemin Adalet Bakanı’na bu davayı “yakından izlemesi” ve davanın “çok önemli” olduğunu ve Aydın Doğan’ın mahkum olması gerektiğini söylüyor. Ergin de Başbakana, kararın nihai olmadığını, dosyanın daha Yargıtay Ceza Genel Kurulu’nda görüşüleceğini, “gerekli hassasiyeti göstermesi” için bu kurulun başkanıyla görüşeceğini ve “2 bine yakın dost üyenin” yargı sistemine transfer edildiğini belirtiyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Adalet Bakanı bu kayda önce “montaj” dese de, Başbakan bu kayıtları doğruladı. Erdoğan, “Doğan’la ilgili çok tehlikeli haberlere ulaştığı”nı savunarak, tersine, hükümetin bu dosyaya müdahale etmesini savundu. 5 Mart’ta Başkan, “Bakanıma dosyayı takip etmesini istememden daha doğal ne olabilir?” dedi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow