Silah harcaması Batı'da azalıyor, Doğu'da artıyor
Stockholm Barış Araştırmaları Enstitüsü'nün raporuna göre, ABD ve ekonomik kriz içindeki Batı'da askeri harcamalar düştü; Rusya, Çin ve Ortadoğu'da arttı.
Dünya genelinde askeri harcamalar 1998'den bu yana ilk kez azaldı. İsveç merkezli Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü'nün (SIPRI) yaptığı araştırmaya göre, savunmaya yönelik harcamalar Batı'da ciddi oranda azalırken, Rusya, Çin ve Orta Doğu'da arttı.
Dünyada yapılan askeri harcamalar 1998'den bu yana ilk kez düştü. 2012'de, bir önceki seneye oranla yüzde 0,5'lik düşüşle 1,75 trilyon dolara geriledi.
İsveç merkezli Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü'nün (SIPRI) yürüttüğü araştırmaya göre, askeri harcamalar Batı'da düştü, Doğu'da arttı. Dünya genelindeki düşüşün nedeni de bu. ABD, Orta ve Batı Avrupa, Avustralya, Kanada ve Japonya'da ciddi kesintiler var. Çin, Rusya ve Ortadoğu'da ise askeri harcamalar arttı.
ABD'nin 2011'de 711 milyar dolar olan askeri harcamaları 2012'de 682 milyar dolara; Çin'in 143 milyar dolarlık 2011'deki harcamaları 2012'de 154,5 milyar dolara; Rusya'nın ise 2011'de 71,9 milyar dolar olan askeri harcamaları 2012'de 91,4 milyar dolar oldu.
Askeri harcamalar; Çin'de yüzde 7,8, Rusya'da yüzde 16, Umman'da yüzde 51 arttı.
SIPRI'nın raporunda bir başka dikkat çeken detay da, ABD'nin askeri harcamalarındaki yüzde 6'lık düşüş.
ABD'nin dünya genelindeki payı ise Soğuk Savaş'tan bu yana ilk kez yüzde 40'ın altına indi. Ama, yine de en öndeki sırasını kimseye kaptırmadı. Dünya genelinde tüm askeri harcamaların yüzde 39'u ABD'ye ait.
İkinci sırada Çin, üçüncü sırada Rusya geliyor.
Çin, askeri harcamalarda ABD ile arayı giderek kapatıyor.
Ancak, araştırmanın direktörü Sam Perlo-Freeman, harcama oranlarındaki farkın kapanmasına aldanmamak gerektiğini, ABD'nin askeri kapasitesinin halen Çin'den çok daha üstün olduğunu söylüyor.
Perlo-Freeman'a göre, Çin'in askeri harcamalarının gerçek kapasiteye dönüşmesi için zamana ihtiyaç var.
İsveç merkezli SIPRI'nin araştırmasında, İran, Suriye ve Kuzey Kore gibi ülkeler için, şeffaflık ve belirsizlik gerekçe gösterilerek, bu ülkelerin askeri harcamalarına yer verilmedi.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Elon Musk’tan Jeff Bezos’a “Trump” göndermesi… Dünyanın en zengin iki ismi arasındaki gerginlikte yeni perde!
Netanyahu küplere bindi, Biden’dan ‘destek’ geldi! UCM'nin tutuklama emrini hangi ülkeler uygulayacak?
SON DAKİKA || Gerilim had safhada! Putin'den açık tehdit: Füze veren de hedef
Bir telefonla satıldı! Osman Hamdi Bey'in tablosu Paris'te rekor fiyata alıcı buldu
İran’da neden “başkentin Tahran'dan taşınması” gündemde? Pezeşkiyan: Zaman kaybediyoruz, başka seçeneğimiz yok!