Şiddet, bulaşıcı hastalık, kalabalık... Çatalhöyük ile ilgili şaşırtan yeni bulgular
Aşırı kalabalık. Şiddet. Bulaşıcı hastalıklar. Çevresel bozulma. Modern mega şehirlerin en kötüsü gibi gelebilir ancak bir kent bu problemlerin hepsini birden yaşadı...
Haberin Devamı
/

Orta Anadolu'da, 9 bin yıl önce yerleşim yeri olmuş Konya'daki Çatalhöyük'te yaşama dair oldukça ilginç bulgular elde edildi.
/

Araştırmacılar, arkeolojik kayıttaki en eski yerleşim yerlerinden birinde yaşamın nasıl bir şey olduğunun ipuçlarını bulmak için 7950-9100 yıl öncesine ait 742 insan iskeletini inceledi.
Haberin Devamı
/

Araştırma sonucunda bölgenin en kalabalık döneminde 3.500 ile 8.000 kişinin burada yaşadığı ifade edildi.
/

Araştırmacılar, bölge sakinlerinin dişlerinde ve kemiklerinde, kalabalığın artmasına bağlı olarak, hijyen sıkıntıları ve yüksek oranda enfeksiyon yaşadıklarını ortaya çıkardı.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
/

Önceki incelemelerde 'Kardeşçe yaşamayı başaran kavga ve savaş bilmeyen bir topluluk' olarak tanımlanan bölge sakinlerinin artan nüfus ile birlikte şiddete yönelmeye başladığı da ifade edildi. Bulgularda nüfusun yoğunluğuna bağlı olarak bu dönemde incelenen kemiklerde birçok kafatası kırıkları ve çoklu yaralanmaların olduğu tespit edildi.
/

UNESCO'nun Dünya Miras Listesi'ndeki en önemli kültürel miras alanlarından biri olan Çatalhöyük'te bulunan araştırmacılar, yaralanmaların şekline bakarak sert kil toplarını silah gibi kullanarak sapanla atmaları sonucu oluştuğunu ortaya koydu.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
/

Ulusal Bilim Akademisi Bildiriler Kitabı'nda yayınlanan çalışmayı yönlendiren Ohio State Üniversitesi'nde antropolog olan Clark Spencer Larsen, “İnsanların bu bulgulardan alacağı ana mesaj, şu anki davranışlarımızın aslında insanlık tarihinde derin kökleri olduğudur" dedi.