hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Şi Cinping’den ‘İslam’ın Çinlileştirilmesi’ çağrısı

    Şi Cinping’den ‘İslam’ın Çinlileştirilmesi’ çağrısı
    expand

    Çin lideri Şi, Uygur Türkleri ve Müslümanların yoğun olarak yaşadığı Sincan’daki ziyaretinde, bölge yetkililerine “İslam’ın Çinleştirilmesine destek” çağrısında bulundu. Pekin yönetiminin bölgedeki Müslüman azınlığa baskı politikaları yıllardır tepki çekiyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Çin Devlet Başkanı Şi Cingping, önceki gün Sincan Uygur Özerk Bölgesi’ne ender ziyaretlerinden birini gerçekleştirdi. Pekin’in Müslüman Uygur nüfusa yönelik ağır insan hakları ihlalleriyle suçlandığı bölge yetkililerine seslenen Şi, “İslam’ın Çinleştirilmesine tam destek vermeye ve yasa dışı dini faaliyetleri etkili bir şekilde kontrol altına alma” çağrısı yaptı.

    ‘İSTİKRARI KORUMALIYIZ’

    Temmuz 2022’den bu yana bölgeye yaptığı ilk ziyarette, “istikrar” vurgusu yapan Çin lideri, “Öncelikli olarak daima toplumsal istikrarın korunmasına önem vermeliyiz. Kalkınma için istikrardan yararlanmalıyız” ifadelerini kullandı. “Zorlukla kazandığımız istikrarı korumalıyız” diyen Şi, bölge yetkililerini “yasadışı dini faaliyetleri etkin bir şekilde denetlemeye ve İslam’ın Çinleştirilmesi çalışmalarını daha derinden teşvik etmeye” çağırdı. Şi, “Çin tarzı modernleşme sürecinde güzel, birleşik, uyumlu, zengin ve refah içinde daha iyi bir Sincan inşa edeceğiz” ifadelerini kullandı.

    ÇALIŞMA KAMPLARI

    Pekin yönetimi, Çin anakarasının kuzeybatısında yer alan Sincan’da “terörizm ve radikalizm” olarak tanımladığı duruma karşı sert politikalar yürütüyor. Uygur Türkleri ve diğer Müslüman azınlıklardan çok sayıda kişi keyfi tutuklamalara maruz kalırken, Çin hükümeti “eğitim kampı” adını verdiği kamplarda Müslüman azınlığa karşı asimilasyon çalışmaları yürütmek ve insanları zorla çalıştırmakla suçlanıyor. Birleşmiş Milletler (BM) Sincan’da ‘insanlığa karşı suçlar işlenmiş olabileceği’ yönünde bir rapor hazırlarken, ABD ve birçok ülke ise bölgede yaşananları ‘soykırım’ olarak nitelendiriyor. Çin, Uygur Türklerinin zorla çalıştırıldığı iddialarını şiddetle reddederken, bölgede eğitim programları ile radikalizmin ortadan kaldırılmasına yardımcı olduğunu savunuyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow