Die Welt: "Erdoğan iktidarı için sonun başlangıcı olabilir"
Türkiye'de gerçekleşen 25. Dönem Milletvekili seçimleri Avrupa'da yankı uyandırdı. Seçim sonuçlarını Fransız Le Monde "Erdoğan'ın 'Sultan' olma rüyası bitti"; İtalyan Corriere Della Sera: "AKP, 2002'den beri ilk kez tek başına iktidar olamıyor"; Alman Die Welt ise "Erdoğan iktidarı için sonun başlangıcı" başlığıyla duyurdu
Türkiye'deki genel seçim sonuçları Fransa ve İtalyan basınında gündemin ilk sırasında yer alırken, ilk yorumlar şöyle oldu:
Le Monde: Erdoğan'ın 'Sultan' olma rüyası bitti
Erdoğan'ın Sultan olma rüyası bitti manşetini atan Le Monde gazetesi seçimlerin AKP için büyük bir hezimet olduğunu yazdı. Seçimlerin galibi ise Kürtler olarak verildi.
Le Figaro: Cumhurbaşkanı Erdoğan için yıkım gecesi
Haberi manşetten HDP seçmeninin bir fotoğrafı ile veren gazete AKP'nin "diz çöktüğünü" yazdı.
Le Parisien: Erdoğan'ın partisi parlamentoda çoğunluğu kaybetti
Fransız Le Parisien gazetesi Türkiye'deki seçim sonuçlarıyla ilgili olarak verdiği haberinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın partisinin parlamentoda çoğunluğu kaybettiğine vurgu yaptı.
BFM TV: Erdoğan parlamentoda çoğunluğu kaybetti, Kürtler parlamentoya giriyor. Kürtlerin parlamentoya girmeyi başardığı belirtilen haberde Erdoğan'ın çoğunluğu kaybettiği belirtildi
Ansa:
Türkiye'de Kürt depremi. 13 yıldır kesintisiz iktidarda olan 'Sultan' Recep Tayyip Erdoğan'ın İslami partisi, yüzde 10'luk ölümcül seçim barajını aşarak, 2014 yılında kurulan partisi HDP'yi meclise taşıyan 'Kürt Obama' Selahattin Demirtaş üzerinde 'çılgın bir bahis' oynayınca meclisteki mutlak çoğunluğunu yitirdi.
Kürt Podemos'un (İspanya siyasetinde taşları yerinden oynatan sol görüşlü parti) zaferi, Diyarbakır'da binlerce kişinin sokaklarda dans edip, şarkılar söylemesiyle kutlandı.
Bu, 2002'den beri ülkeye hakim olan adama bir şamar oldu. Anayasa partiler üstü olmasını gerektirirken O (Erdoğan), AKP'yi vuran bir kampanya yürüttü ve tam yetkilerle 'süper başkan' olmak için Meclis'te 330 sandalye istediğini söyledi.
Seçimlerden önce bir analist, 'Bu seçimler, diktatörlükten önce son çıkış' uyarısı yapmıştı.
La Stampa:
13 yıldan sonra Erdoğan tek başına iktidar olabilecek çoğunluğu kaybetti. Tarihi bir sonuçla Kürtler Meclis'e girdi, ama Türk seçimleri burada bitmeyecek.
Sandıkların cevabı net: ılımlı İslam liderinin gücü azalsa da, Türkiye muhafazakar bir ülke olduğunu bir kez daha gösterdi.
MHP, müthiş bir performans ortaya koydu ve Kürtleri Anayasa'nın dışında tutmak için şimdi Cumhurbaşkanı'nın başkanlık sistemi planına bir omuz verebilir.
Corriere Della Sera:
53,7 milyonun seçimi, 'sultan' Recep Tayyip Erdoğan'ın Türkiye'yi, çoğuna göre otoriter olacak bir başkanlık sistemine dönüştürme hayalini sekteye uğrattı. Bunu bloke eden, inanılmaz bir şekilde yüzde 10 barajını aşmayı başaran Kürt parti HDP'nin lideri Selahattin Demirtaş oldu. İslami çizgideki parti (AKP), 2002'den beri ilk kez tek başına iktidar olamıyor.
Seçime katılım oranı yüzde 85 ile çok yüksek oldu. Kürtlerin dışında Devlet Bahçeli'nin milliyetçi partisi de çok iyi bir sonuç elde etti. MHP, AKP ile koalisyon yapabilir. Bu öyle bir başarı ki Kürtleri köşeye sıkıştırabilir.
La Repubblica:
Erdoğan çoğunluğu kaybetti, Kürt partisi ilk kez mecliste. Cumhurbaşkanı'nın partisi, erken seçime gitmeyi ihtimal dışı tutmuyor. Seçimler, başkanlık sistemini getirmeyi isteyen Cumhurbaşkanı için bir referandum niteliğindeydi. Erdoğan'ın AKP'si mutlak çoğunluğu kaybetti.
Böylece, Türk siyasetinin rakipsiz liderinin başkanlık sistemini hayata geçirme fikri yok oldu.
Alman Die Welt: “Erdoğan iktidarı için sonun başlangıcı olabilir"
Alman Die Welt Türkiye'deki seçim sonuçlarına ilişkin yaptığı değerlendirmede, “Erdoğan iktidarı için sonun başlangıcı" yorumunda bulundu. Gazetenin internet sayfasında yer alan analizde, "Erdoğan ve partisi AKP'nin durdurulamaz gibi görünen yükselişi sona erdi. Şayet üç muhalefet partisi büyük bir hata yapmazsa, bu seçim AK Parti iktidarı için sonun başlangıcı olabilir" ifadelerine yer verildi. Gezi protestolarıyla birlikte baskıcı bir iktidara karşı kollektif tepki oluşmaya başladığına dikkat çekilen seçim değerlendirmesinde, “Gezi protestolarında sanki bir şey olmamış görüntüsü verilmek istendi. Ancak değişen birşeyler oldu. Değişen şeyin de ne olduğu Pazar günü yapılan seçimlerde göründü. Recep Tayyip Erdoğan ve AKP'nin durdurulamaz sanılan yükselişi durduruldu. Gezi ile birlikte CHP de de ulusalcılıktan bir nebze uzaklaşıldı. HDP ise, Kürt problemine demokratik platformda çözüm söylemi ile Türkiye'nin batısından da yer buldu" denildi.
Parti tarafından yürütülen söylemlerin diğer partileri kendisinden uzaklaştırdığına dikkat çekilen seçim analizinde "Seçimlerle parlamentoda çoğulcu bir yapı oluşturuldu. Türkiye'yi açık bir toplum yapma konusunda ilk adım atıldı. Yolsuzluklarla itham edilen baskıcı AKP iktidarı çoğunluğu kaybetti. Muhalefet partileri büyük bir aptallık yapmazlarsa, bu sonuçlar AKP iktidarı için sonun başlangıcı olabilir. MHP ve HDP'nin biraraya gelmesi zor görünebilir. Fakat bu AK Parti iktidarını sona erdirmek kadar, iki zıt partinin biribiriyle uzlaşması ve ülkenin çok ihtiyacı olan barış için de gerekli görünüyor. Burada CHP'ye büyük görev düşüyor. Sosyal demokrat niteliği ile HDP, ulusalcı tarafı ile de MHP'ye dokunabilir" ifadeleri kullanıldı.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Kraliyet konutu Windsor Kalesi’ne hırsızlar girdi! Kate ve William uyurken şok soygun…
Trump'ın ekibinde fırtınalar kopuyor... Elon Musk ve Boris Epshteyn karşı karşıya: Büyük kavga!
AB, İsrail'e karşı 'yaptırım' düğmesine basar mı? Kritik mesajlar! Borrell: Yaşananlar olağanmış gibi devam edemeyiz...
ALİ HAMANEY KİMDİR? İran lideri Ali Hamaney öldü mü, komada mı?
Hamaney komada mı? İran dini lideri hakkındaki iddialara bu görüntü ile yanıt verildi