hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Seçim sonrası siyasi kriz: Fransa’yı kim yönetecek?

    { title }

    SONRAKİ VİDEO

    KAYNAKCNN TÜRK

    Fransa’da solun sürpriz yaptığı, aşırı sağın gerilediği erken genel seçimlerin sonunda, siyasi kriz daha derinleşti. Seçimlerde hiçbir parti mecliste çoğunluğunu elde edemedi. Üstelik partilerin yapısı ve meclis aritmetiği bir koalisyon kurulmasını daha da zorlaştırdı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Fransa'da seçim siyasi kriz getirdi. Cumhuriyet gelenekleri gereği Başbakan Gabriel Attal, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’a istifasını sundu. Macron, Attal’den bir süre daha, yeni hükümet oluşturulana kadar, görevde kalmasını istedi. Attal, Paris olimpiyatları atlatılana kadar görevde kalacak.

    Fransa, erken genel seçimlerin ardından; Hollanda, Almanya, İtalya, Belçika gibi komşularının alıştığı çoklu koalisyon dönemlerine gireceği bir siyasi sonuç ile karşılaştı. Meclis’te hiçbir siyasi parti salt çoğunluğu elde edemedi.

    FRANSIZ BASININA GÖRE; CİDDİ BİR KRİZ!

    Merkez Sol Liberation Gazetesi aşırı sağın engellenmesine vurgu yaptı. Gençlerin kullandığı bir deyimle “C’est Ouf / Çılgınca !” manşetini atarak, solun zaferini kutladı.

    Le Parisien Gazetesi ise, “Ya şimdi, ne yapıyoruz?” manşetini atarak, Meclis’teki belirsizliğe dikkat çekti.

    FRANSIZLARIN AKLINDAKİ SORU: ŞİMDİ NE OLACAK?

    Cumhurbaşkanı Macron, Boyun Eğmeyen Fransa Hareketi dışındaki sol partiler ve merkez sağı bir araya getirerek bir çoğunluk oluşturmaya çalışacak.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Seçimlerde birinci gelen sol birlik bu hafta içinde kendi başbakan adaylarını cumhurbaşkanına bildireceklerini açıkladı. Ancak sol birlik içinde en çok sandalye çıkaran boyun eğmeyen Fransa Partisi Lideri Jean Luc Melenchon’un ismi üzerinde bölünme yaşanıyor.

    Kendisi karşısında oluşan barajı ‘onursuz ittifak’ diye adlandıran ve ‘iktidara gelişimizi sadece geciktirdiler’ diyen aşırı sağcı Part ise, muhalefete yerleşecek, 2027 cumhurbaşkanlığı seçimlerine hazırlanacak.

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow