Savaş suçlusu Mladiç yakalandı
Bosna'daki savaş sırasında işlediği suçlardan dolayı on altı yıldır aranan Ratko Mladiç'in kendisini yakalamaya gelen polislere direnmeden teslim olduğu açıklandı.
Sırbistan Çalışma Bakanı ve Lahey'deki Mahkemeyle İşbirliği Konseyi Başkanı Boşnak asıllı Rasim Lyayiç, Sırbistan'ın devlet televizyonu RTS'ye yaptığı açıklamada, Mladiç'in Sırbistan;ın kuzeyindeki Voyvodina özerk bölgesine bağlı Zrenyanin kenti yakınlarındaki Lazarevo köyünde, Sırbistan istihbarat servisi "BIA" ve özel polis timleri iş birliğiyle gözaltına alındığını bildirdi.
Mladiç'in kendisini yakalamaya gelen polislere direnmeden teslim olduğunu ve "güvenlik güçlerine aradıkları kişinin kendisi olduğunu" söylediğini belirten Lyayiç, evde yapılan aramada ise iki tabanca ele geçirildiğini ifade etti.
Lyayiç, evde yapılan aramada çok sayıda elbisenin de ele geçirildiğini belirterek, ayrıca Mladiç'in dışarıya fazla çıkmadığının da tespit edildiğini kaydetti.
Mladiç'in, yakalandığı sırada sakalsız ve saçsız olduğunu belirten Lyayiç, "Ayrıca geçmişteki görüntülerine bakılırsa çok yaşlandığı da anlaşılıyor" dedi.
RTS, ayrıca Mladiç'in yakalanmasıyla ilgili resmi kaynaklara dayanarak verdiği haberde, operasyonun bu sabah Sırbistan yerel saatiyle 05.30'da (TSİ:06.30) yapıldığını ve çok hızlı hareket edildiğini, köylülerin dahi
operasyondan haberlerinin olmadığını bildirdi.
Mladiç'in yakalanırken üzerinden "Milorad Komadiç" adına hazırlanmış sahte kimlik bulunduğu belirtildi.
-Hakim karşısına çıkartıldı-
Bu arada, Mladiç'in polisteki işlemlerinin ardından öğleden sonra Belgrad Yüksek Mahkemesi Savaş Suçları Bölümü'ne getirildiği ve soruşturma hakimince sorgulanmasına başlandığı bildirildi. Mladiç'in mahkemede olması nedeniyle çevrede geniş güvenlik önlemleri alındığı ve mahkeme binasının üzerinden helikopterlerin uçtuğu görüldü.
Sırbistanlı yetkililer, Mladiç'in Lahey'deki mahkemeye sevk edilmesi için prosedürün başlatıldığını ve yedi gün içerisinde bu prosedürün tamamlanacağını belirtti.
Mladiç'in yakalandığı yönünde açıklamaların ardından bazı gazeteciler Lazarevo köyüne gitti. Köylülerin tepki gösterdiği gazetecilerin, Mladiç'in yakalandığı eve girişleri engellendi.
Sırbistan lideri doğruladı
Mladiç'in yakalanmasına yönelik çalışmaların Ağustos 2008'den bu yana yoğun bir şekilde devam ettiğini ifade eden Tadiç, "Mladiç'in yakalanmasıyla tarihin bir sayfası kapandı. Bölgedeki barışa önemli katkıda bulunacaktır" diye konuştu.
Bu arada, Mladiç'in yakalanması Bosna-Hersek'te heyecanla karşılandı.
Ülke genelindeki televizyonlar haberi flaş olarak verirken, Mladiç'in sorumlu tutulduğu Bosna-Hersek'teki katliamlar ile ilgili arşiv görüntülerini yayımlamaya başladı.
Yakınlarını kaybedenler sevindi
Bu arada Ratko Mladiç'in yakalanması, Srebrenitsalı anneler başta olmak üzere, Bosna'daki savaşta yakınlarını kaybedenleri sevindirdi.
Bosna-Hersek'teki savaşta Temmuz 1995'te 8 bin erkeğin katledildiği Srebrenitsa'da eşlerini, çocuklarını ve yakınlarını kaybederek hayatta yapayalnız kalan anneler, bugün Mladiç'in yakalanmasıyla yıllardır bekledikleri "mutlu haberi" aldı.
Mladiç'in emriyle verilen katliamın büyüklüğü ise Potoçari Mezarlığında görülebiliyor. Toplu mezarlardan çıkarılan kurbanların defnedildiği mezarlar adeta uçsuz bucaksız "beyaz zambaklar ülkesi" görünümünde...
Katliamda kocasını, oğlunu, kız kardeşini ve akrabalarından 22 kişiyi kaybeden Srebrenitsa ve Jepa Anneleri Derneği Başkanı Munira Subaşiç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 16 yıldır bu haberi beklediklerini ve bu haberin kendilerini buruk bir şekilde sevindirdiğini söyledi.
Srebrenitsa'da 11 Temmuzda eşini, 2 oğlunu ve bütün yakın akrabalarından erkekleri kaybeden Srebrenitsa Anneleri Derneği Başkanı 58 yaşındaki Hatice Mehmedoviç de Mladiç'in yakalanması nedeniyle "karışık duygular" yaşadığını, "16 yıldır neden yakalanmadığını sorguladığını" kaydetti.
Srebrenitsa ve Jepa Anneleri Derneği Başkan Yardımcısı Sabra Kolenyeviç ise bu haberi sevinç yerine acıyla karşıladığını söyledi.
Ratko Mladiç kimdir?
Ratko Mladiç, Bosna savaşında Bosnalı Sırp ordusunun komutanıydı.
O sıfatla İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra Avrupa'da yaşanan en büyük katliamın başmimarlarından oldu.
Saraybosna kuşatmasını, Srebrenitsa katliamını o yönetti. Eski Yugoslavya için oluşturulan Uluslarararası Savaş Suçları Mahkemesi, onu soykırım, savaş suçları, insanlığa karşı suç işlediği gerekçesiyle arıyordu.
O dönemde yaşanan katliamlardan 3 Sırp lider sorumlu tutuluyor. Slobodan Miloseviç, Radovan Karaciç ve Ratko Mladiç.
Ratko Mladiç, soykırım suçlamasıyla aranan en üst düzey 3 Sırp liderin sonuncusuydu.
Mladiç'in geçen sene Sırbistan polisince eşinin yaşadığı eve düzenlenen operasyonda, savaş sırasında kaleme aldığı günlükleri de ele geçirilmişti.
3 bin 500 sayfadan oluşan günlüklerde, Mladiç'in "Müslümanları öldürmek sorun değil, bir günde 50 bin kişiyi de öldürürüz. Ancak onlar yine doğururlar, önemli olan onları bu topraklardan tamamen sürmektir" ifadeleri dikkat çekiyordu.
Ratko Mladiç'in ayrıca savaş sırasında Çetnik komutanların savaş mağduru kadınlarla yaşadıkları "eğlenceler" de yer alıyordu.
Sırbistan'a AB yolunu açacak
O üç Sırp ismin yakalanması, AB yolunda ilerlemek niyetindeki Sırbıstan için bir önkoşuldu.
Aralarında yakalanarak Lahey'deki savaş suçları mahekemesine ilk çıkan, dönemin Yugoslavya lideri Slobodan Miloseviç oldu.
5 yıl yargılanan Miloseviç, hakkındaki hüküm açıklanamadan, 2006'da Lahey'deki hücresinde ölü bulundu.
Sırbistan, diğer iki ismin kendi topraklarında olduğunu yıllar boyu reddetti. Sonunda Radovan Karaciç, Belgrad'da herkesin gözünün önünde burnunun dibinde saklanırken yakalandı.
Sırp lider kendini, kuantum uzmanı bir psikolog olarak alternatif bir hayat kurmuş, görünümünü değiştirmiş, yeni bir isim kullanır olmuştu. Şimdi o da Lahey'de yargılanıyor.
Mladiç'in Belgrad'ın bilgisi dahilinde saklandığı iddialarını reddeden Sırbistan, Mladiç'in başına 10 milyon euro ödül koymuştu.
Son kaçak savaş suçlusu Sırp liderin de yakalanmasıyla Belgrad'dan Brüksel'e giden yol biraz daha kısalıyor.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Mar-a-Lago’dan çıkmayan Musk hakkında konuştu! Trump: Elon eve gitmiyor, kurtulmak mümkün değil…
Tam 300 KARAT! Marie Antoinette skandalıyla anılan gizemli kolye, rekor fiyata alıcı buldu!
Marco Rubio kimdir? ABD Dışişleri Bakanı olacağı iddia edilen Marco Rubio’nun hayatı ve kariyeri
Prenses Diana'nın yakınındaki isim, 27 yıl sonra sessizliğini bozdu: Ben olsam ölmezdi!
Trump'ın seçimleri Washington'da şok etkisi yarattı