Savaş Rusya'nın lehine döndü! Ukrayna kritik bölgeden çekildi
Rusya'ya karşı 2 yıldır zorlu bir mücadele veren Ukrayna'dan beklenmedik bir haber geldi. Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı yaptığı açıklamada, Donetsk bölgesindeki Avdiivka kentinden birlikleri çekme kararı aldıklarını açıkladı.
Haberin Devamı
/

Ukrayna ordusu, ülkenin doğusundaki Donetsk bölgesinde yer alan kilit öneme sahip Avdiivka kentinden çekildi.
"ASKERLERİN HAYATLARINI KURTARMAK VE KUŞATMAYI ÖNLEMEK İÇİN ÇEKİLDİK"
/

Geçtiğimiz 8 Şubat’ta göreve gelen Ukrayna Genelkurmay Başkanı Aleksandr Sırskiy yaptığı açıklamada, “Kuşatılmayı önlemek ve askerlerin hayatlarını korumak için birliklerimizi şehirden çekmeye ve daha uygun hatlardan savunmaya geçmeye karar verdim. Durumu istikrara kavuşturmak ve pozisyonumuzu korumak için önlemler alıyoruz. Askerlerimiz görevlerini onurlu bir şekilde yerine getirdiler, en iyi Rus askeri birliklerini yok etmek için mümkün olan her şeyi yaptılar, düşmana insan gücü ve teçhizat açısından önemli kayıplar verdirdiler” şeklinde konuştu.
Haberin Devamı
/

Rusya'nın ele geçirdiği Donetsk şehrine açılan bir kapı olarak görülen Avdiivka, aylardır şiddetli çatışmalara sahne oluyordu. Avdiivka'nın düşüşü, Rus birliklerinin Mayıs 2023'te Bakhmut’u ele geçirmesinden bu yana bin kilometreden uzun cephe hattında yaşanan en büyük değişiklik oldu.
UKRAYNA MÜHİMMAT SIKINTISI YAŞIYOR
/

Çekilme kararı, ABD'nin askeri yardımının Kongre'de aylarca ertelenmesi nedeniyle Ukrayna'nın ciddi mühimmat sıkıntısıyla karşı karşıya kaldığı dönemde geldi.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
/

ABD Başkanı Joe Biden perşembe günü yaptığı açıklamada, Cumhuriyetçilerin ABD Kongresi'nin Kiev'e yönelik yeni bir askeri yardım paketine aylarca karşı çıkmasının ardından Ukrayna’nın yaşadığı mühimmat sıkıntısı nedeniyle Avdiivka'nın Rus kuvvetlerinin eline düşme riskiyle karşı karşıya olduğunu söylemişti.
/

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü John Kirby, 15 Şubat’ta yaptığı açıklamada savunma desteği verilmezse Ukrayna’nın doğusundaki kritik öneme sahip Avdiivka kentinin Rusya’nın kontrolüne geçme riski taşıdığını vurgulamıştı. Kirby açıklamasında “Artık Rus kuvvetleri, Avdiivka'daki Ukrayna siperlerine ulaşıyor ve Ukrayna savunmasını alt etmeye başlıyorlar. Kongre'nin ulusal güvenlik ek yasa tasarısını daha fazla gecikmeden geçirmesine ihtiyacımız var. Temsilciler Meclisi Cumhuriyetçileri yakın zamanda harekete geçmezse, şu anda Avdiivka'da olanlar pekala bu cephenin başka yerlerinde de yaşanabilir” demişti.