Şahin görünümlü drone
Uçaklar ve kuşlar, 1903 yılındaki ilk uçuştan bu yana gökyüzünü paylaşıyor. Ancak ikisi arasında yaşanan çarpışmalar, her yıl hem binlerce kuşun ölümüne hem de uçaklarda hasarlara neden oluyor. Hollandalı araştırmacılar bu çarpışmalar sebebiyle yaşanan uçuş gecikmelerini ve iptallerini önlemenin yeni bir yolunu buldu; Şahin drone...
University of Groningen uzmanları tarafından tasarlanan ve 0.245 kilogram ağırlığında olduğu belirtilen robot drone 4 saat boyunca aktif şekilde kuşları yoğun pistlerden uzaklaştırmak için kullanılabiliyor.
Milliyet'te yer alan habere göre cam elyafı ve genleştirilmiş polipropilen malzemelerinden üretilen robot, saatte 48 kilometre hıza ulaşabiliyor. Robot kuşun kafasına yerleştirilen kamera ve kuyrukla kanatlardaki mekanizmalar da cihazın uzaktan kontrol edilebilmesini sağlıyor.
Ancak bu yeni teknolojinin sınırlılıkları da mevcut. Yayımlanan rapora göre robotun eğitimli pilotlar tarafından yönlendirilmesi gerekiyor. Uçuşların yağmurlu havada ya da kuvvetli rüzgar koşullarında gerçekleşemeyeceği ve bu koşullarda pil ömründe yetersizlikler olduğu belirtiliyor.
2017 yılında benzer bir şekilde Kanada'da havaalanı yakınlarında kuş sürelerine uçak çarpmasını engellemek amacıyla, sürüyü korkutarak bölgeden uzaklaştıracak, Robird adlı bir robot geliştirilmişti.
Dünya genelinde yılda 50.000 kuş çarpması kaydedilmekte ve bunların yüzde beşi uçağa zarar veriyor. Sivil havacılık endüstrisine maliyeti ise 1.39 milyar euro.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
İsrail'in para kaynağı: Kanlı elmas
Covid, şifa kaynağı olabilir mi? Kanser tedavisinde yeni gelişme…
Abu Dabi’nin sırları… Trilyon doların arkasındaki güç: Kraliyet Ailesi!
Gözler gökyüzünde değil, ayrılmaz ikilideydi: Trump, Starship roketinin fırlatılmasını Musk'la izledi...
HABER || Gerginlik had safhaya ulaştı! Savaşın 1000. günü: Nükleer tehdit!