hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Sadr destekçileri Irak Meclisi’ni bastı

    Sadr destekçileri Irak Meclisi’ni bastı
    expand

    Başkent Bağdat’ta, İran yanlısı başbakan adayını protesto eden yüzlerce kişi parlamento binasını bastı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    9 aydır hükümetin kurulamadığı Irak’ta, Sadr Hareketi lideri Mukteda Sadr yanlısı yüzlerce kişi, İran destekli Şii kuruluşu Koordinasyon Çerçevesi’nin başbakan adayı Muhammed Şiya Sudani’yi protesto etmek için Tahrir Meydanı’nda toplandı. Irak polisi, hükümet binaları ve diplomatik misyonların bulunduğu Yeşil Bölge’ye girmeye çalışan protestoculara gözyaşartıcı gazla müdahale ederken, bir grup beton bariyerleri yıkarak Parlamento binasını girmeyi başardı.

    KAZIMİ: GERİ ÇEKİLİN

    Hürriyet'te yer alan habere göre Sadr’ın posterini taşıyan göstericiler binanın içinde başbakan adayı Sudani ve ona yakınlığıyla bilinen eski Başbakan Nuri Maliki aleyhine sloganlar attı. Irak Başbakanı Mustafa el Kazımi protestoculara Yeşil Bölge’den derhal çekilmeleri çağrısında bulunarak, “güvenlik güçlerine devlet kurumlarının ve yabancı misyonların korunması emrini verdiğini” açıkladı.

    SADR: EVİNİZE DÖNÜN

    Mukteda es Sadr ise Twitter hesabından yaptığı paylaşımda göstericilere “Evinize dönün” dedi. İran ve Batı karşıtı Sadr’ın bloğu, ülkede 10 Ekim 2021’de yapılan seçimlerinden birinci çıkmıştı. 329 sandalyeli parlamentoda 73 vekille en büyük grup olan hareket, koalisyon hükümetinin kurulması için yapılan müzakereler durma noktasına gelince topluca istifa etmişti. Sadr’ın siyasetten çekildiğini açıklaması sonrası hükümet kurma çalışmalarını yürüten İran yanlısı Koordinasyon Çerçevesi, başbakan adaylarının eski Çalışma ve Sosyal İşler Bakanı Muhammed Şiya Sudani olduğunu açıklamıştı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    AYLARDIR SÜREN SİYASİ KRİZ

    Seçimlerin ardından yeni bir hükümet kurulması için yasal tüm sürelerin aşıldığı Irak’ta siyasi belirsizlik sürüyor. Meclisin, başbakan adayına hükümet kurma görevini vermek üzere önce 220 vekilin oyuyla cumhurbaşkanını seçmesi gerekiyor. Başbakan adayının ismi açıklanmış olsa da Cumhurbaşkanı belli olmadığı için resmen hükümet kurulamıyor. Irak’ta cumhurbaşkanı Kürtlerden, meclis başkanı Sünnilerden ve başbakan da Şiilerden seçiliyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow