"S-400 güç çarpanı kazandıracak"
S-400’lerin, önemli bir istihbarat toplama kaynağı olduğunu belirten emekli Tümgeneral Beyazıt Karataş, “Denizde gemilerinizle, havada uçaklarınızla, üstüne uzun menzilli hava savunma sistemiyle orda oluşunuz güç çarpanı kazandıracak” dedi.
Milliyet'ten Seyfettin Ersöz'ün haberine göre Türkiye’ye ilk gelecek S-400 hava savunma sisteminin, Akıncı (Mürted) Üssü’nde konuşlanması ve buranın eğitim üssü olması planlanıyor. Emekli Hava Pilot Tümgeneral Beyazıt Karataş, Milliyet’e yaptığı değerlendirmede Akıncı’nın S-400’ler için uygun bir alan olduğunu söyledi. Karataş, “Akıncı, Hava Meydan Komutanlığı Mürted oldu. Burası boş bir meydan. Ama tesisleri, lojmanları, imkanları ile böyle bir silah sisteminin gelmesi, personelinin iskan edilmesi, eğitimlerin rahatlıkla yapılabilmesi, gelen sistemlerin sığınak veya hangarlarda muhafaza edilmesi, yani her yönü ile şu anda Hava Meydan Komutanlığı Mürted, bu hizmeti kabul etmeye hazır” dedi. Karataş, şöyle devam etti: “Bu sistemin gelişi 2019’un Kasım aylarını bulacak. Milli Savunma Bakanı da daha önce yaklaşık 100 personelin Rusya’ya eğitime gittiğini söylemişti. Birinci kısım eğitimlere giden Türk askerleri bundan sonra, sistemin eğitmenleri olacak. Eğitimlerin hepsi Mürted Üssü’nde yapılacak.”
"Test atışı yapılacak"
Sistem Türkiye’ye geldiğinde belli aralıklarla test atışı yapılacağını vurgulayan Karataş, “Büyük olasılıkla Şile’de olabilir, ancak uzun menzilli olduğu için Sinop’a da alınabilir” dedi. Test atışlarının ardından ise sistemin konuşlanacağı yer gündeme gelecek. Doğu Akdeniz gündemde olduğu için bu sistemlerin Mersin, Anamur, Adana’da intikal yerlerine götürülebileceğini kaydeden Karataş, şunları söyledi: “S-400, 600 km menzile sahip bir radarıyla önemli bir istihbarat toplama kaynağı. İlla füze atmanıza, kılıç çekmenize gerek yok. Hem Akdeniz sahasını takip etme şansınız var hem de bu radar ikazını alan tüm unsurlar radar ikazlarını alacaklar. Sizin varlığınızı hissedecekler. Mersin Anamur’a koyduğunuz zaman Sina’ya kadar her yere rahatlıkla ulaşabiliyorsunuz. İsrail dahil olmak üzere Kıbrıs, hatta sondaj çalışmasının yapıldığı alanları kontrol edeceksiniz. Denizde gemilerinizle, havada uçaklarınızla, üstüne uzun menzilli hava savunma sistemiyle orda oluşunuz güç çarpanı kazandıracak.”
İki sistem, dört batarya
Teslimat planına göre, Türkiye’ye iki filo şeklinde S-400’ler teslim edilecek. İki filo dört bataryaya tekabül ediyor. Farklı menzillerde karma olarak toplam 128 adet füze teslim edilecek. Ayrıca sayısı henüz belli olmayan yedek füze de alınacak. Her bir füze için bir yedek düşünüldüğünde toplamda 256 füzenin teslim edilmesi bekleniyor. S-400 sistemi içerisinde dört farklı menzilde aktif füze bulunuyor. Rusya, Türkiye’ye 40, 120, 250 ve 400 km menzilli füzeleri karma olarak sağlayacağını bildirdi.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
ALİ HAMANEY KİMDİR? İran lideri Ali Hamaney öldü mü, komada mı?
Hamaney komada mı? İran dini lideri hakkındaki iddialara bu görüntü ile yanıt verildi
ABD’de devir teslime haftalar kala, Biden’dan Ukrayna kararı… Rusya öfkeli, Trump’ın ekibi tepkili!
Dikkat çeken Macron-Milei görüşmesi... G20 öncesi Arjantin'e uğradı!
SON DAKİKA! Komşu'da Miçotakis ve Samaras arasında 'Türkiye' gerilimi!