Rusya'dan Suriye'ye kritik teklif
Rus devlet haber ajansları, Suriye'nin elindeki kimyasal silahların uluslararası denetime sunulması teklifinde bulunan Rusya'ya Suriye'den olumlu yanıt verildiğini bildirdi.
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Suriye rejiminin elindeki kimyasal silahları uluslararası idareye devretmesini, ardından da bu silahların imha edilmesini önerdi. Şam'ın bu teklife ilk tepkisi olumlu oldu.
Lavrov, Moskova'da düzenlediği basın toplantısında, “Suriyeli yetkililere, sadece kimyasal silah stoklarını uluslararası idarenin kontrolüne vermeyi kabul etmeleri çağrısında bulunmuyoruz. Ayrıca kimyasal silahların yok edilmesi ve daha sonra da Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü'ne katılmaları çağrısında bulunduk. Teklifimizi şu an Moskova'da olan Bakan Muallim’e (Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim) ilettik, hızlı ve olumlu cevap almayı umuyoruz” dedi.
Lavrov, Şam rejiminin bu teklifi kabul etmesi halinde, Suriye'ye olası bir askeri müdahale ihtimalinin de azalabileceğini belirtti.
Lavrov'un açıklamaları, Esad'ın elindeki kimyasal silahları uluslararası topluma devretmesi halinde Suriye'ye müdahale edilmeyeceğinin sinyalini veren ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin sürpriz çıkışının ardından geldi.
Şam'dan olumlu yanıt
Lavrov'un önerisine cevap veren Muallim ise Moskova'da gazetecilere yaptığı açıklamada, "Suriye Arap Cumhuriyeti, Rusya'nın girişimini olumlu karşılamaktadır. Bunda Suriye yönetiminin vatandaşlarımızın can güvenliğinden ve ülkemizin güvenliğinden endişe etmemizin ve halkımıza karşı gösterilen Amerikan saldırganlığını engellemeye çalışan Rusya yönetiminin bilgeliğine olan güvenimiz etkili oldu" dedi.
Anadolu Ajansı'nın bildirdiğine göre, Rus devlet haber ajansları da Suriye'nin elindeki kimyasal silahların uluslararası denetime sunulması teklifinde bulunan Moskova'ya Şam'dan olumlu yanıt verildiğini belirtti.
ABD: Olumlu bir adım
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Marie Harf, Suriye'de kimyasal silahların kontrol altına alınmasıyla ilgili her türlü adımı olumlu bulduklarını ancak rejimin söylediklerinin aksini uygulaması nedeniyle Rusya'nın teklifini Esad'ın uygulayacağıyla ilgili "ciddi ve derin şüphelerinin" bulunduğunu söyledi.
Harf, günlük basın toplantısında, Rusya'nın, Suriye'nin elindeki kimyasal silahları uluslararası denetime vermesinin bu ülkeye düzenlenecek askeri müdahaleye engel olması durumunda kendilerinin derhal Şam yönetimiyle diyaloğa geçmeye hazır olduklarına yönelik açıklamasını değerlendirdi.
Kimyasal silahların kontrol altına alınmasıyla ilgili her türlü adımı olumlu bulduklarını belirten Harf, ancak 2 yıl ve daha uzun süredir Esad rejiminin söylediklerinin aksini uyguladığını ve kimyasal silahların uluslararası kontrolde olmasını reddettiğini hatırlattı. Harf, bu nedenle konuyla ilgili "ciddi ve derin şüphelerinin" bulunduğunu vurguladı.
Harf, Rusya'nın teklifinin içeriğini dikkatli biçimde inceleyeceklerini ama hem bu ülke hem de Suriye'nin yine oyalayıcı bir taktiği kullanabilmesini istemediklerini dile getirdi.
Sözcü Harf, Rusya'nın teklifinin sadece ABD'nin askeri eylem tehdidi kapsamında ortaya çıktığını belirterek, bu nedenle Kongre'nin aske güç kullanma tasarısını hızlı biçimde geçirmesinin daha önemli hale geldiğini bildirdi. Harf, "Çünkü, eğer bu yetkiyi onaylamazsak, buna (Esad'a) cevap vermezsek, Esad, bunu, kimyasal silah kullanımına devam etme noktasında yeşil ışık olarak görecek" dedi.
Harf, Esad rejiminin kimyasal silahlardan vazgeçip uluslararası kontrole devretmesinin ise olumlu bir adım olacağına dikkati çekti.
Marie Harf, bir soru üzerine, Rusya'nın konu Suriye rejiminin kimyasal silah kullanımı olunca gerçekleri kabul etmediğini aktardı.
-"Kerry, teorik olarak konuştu"
Harf'a, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin "Bu aşamada Esad rejiminin, olası bir askeri müdahaleyi önlemek için yapabileceği bir şey var mı?" sorusuna, "Tabii, uluslararası topluma gecikmeden elindeki tüm kimyasal silahları teslim edebilir. Ama Esed bunu yapmayacaktır ve bu yapılmayacaktır" cevabını vermesine ilişkin görüşü soruldu.
Harf, bunun olmasını çok düşük bir ihtimal olarak görmeleri nedeniyle Kerry'nin konuyla ilgili teorik açıdan konuştuğunu bildirdi.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
ALİ HAMANEY KİMDİR? İran lideri Ali Hamaney öldü mü, komada mı?
Hamaney komada mı? İran dini lideri hakkındaki iddialara bu görüntü ile yanıt verildi
ABD’de devir teslime haftalar kala, Biden’dan Ukrayna kararı… Rusya öfkeli, Trump’ın ekibi tepkili!
Dikkat çeken Macron-Milei görüşmesi... G20 öncesi Arjantin'e uğradı!
SON DAKİKA! Komşu'da Miçotakis ve Samaras arasında 'Türkiye' gerilimi!