hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Rusya'dan ABD'nin füze kalkanı projesine misilleme

    Rusyadan ABDnin füze kalkanı projesine misilleme
    expand

    Rus İzvestiya gazetesi, Rus savaş uçaklarının yeniden Küba'ya yerleştirilebileceği iddiasında bulundu.

    Rusya Savunma Bakanlığı'ndan adı açıklanmayan bir yetkili, İzvestiya'ya yaptığı açıklamada, "Onlar (ABD) Polonya ve Çek Cumhuriyeti'ne radar sistemleri kurmaya devam etsinler, bizim stratejik uçaklarımız artık Küba'dalar" dedi.
     
    Haberde, İzvestiya'nın bu açıklama üzerine konuyla ilgili bir araştırma yaptığı belirtilerek, "Beyaz Kuğu adı verilen Tu-160 ve 'Ayı' adı verilen Tu-95MS tipi uzun menzilli stratejik bombardıman uçakları teknik özelliklerine göre Küba'ya kadar uçabilirler" denildi.
     
    Haberde ayrıca, "Ancak bunun için teknik özelliklerin yanı sıra, siyasi kararın da olması gerekiyor. Savunma Bakanlığı yetkilisinin sözlerine göre, Rus uçaklarının Küba'ya gönderilmesiyle ilgili söylentiler uzun süredir gündemde ve bu söylentilerin gerçek olmadığını söylemek yanlış olur" ifadeleri yer aldı.
     
    Küba'daki son Rus askeri üssünün Ekim 2001'de kapatıldığı belirtilen haberde, dönemin Rus Genelkurmay Başkanı Anatoliy Kvaşnin, Küba'daki üssün Rusya'ya yıllık maliyetinin o dönemde yaklaşık 200 milyon dolar civarında olduğunu kaydetti.
     
    Rusya Savunma Bakanlığı Dış İlişkilerden Sorumlu Bölümü'nün eski başkanı General Leonid İvaşov da gazeteye yaptığı açıklamada, "Kübalılar, hala Rus uçaklarının gelmesini bekliyorlar. Bizim kendi güvenlik stratejimizi oluşturmamız gerekiyor. Böyle bir stratejimiz olmadığından yabancıların stratejik oyunlarını oynamaktayız. Yurtdışında stratejik üsler kurmamız gerekiyor. Yurtdışında kuracağımız üsler, güvenlik sistemimizi daha etkili ve güçlü yapacak" diye konuştu.
     
    ABD Çeklerle füze kalkanı anlaşmasını imzaladı
     
    ABD,  8 Temmuz'da Çek Cumhuriyeti ile Washington'ın füze savunma kalkanının unsurlarını bir Avrupa ülkesine kurmasına olanak tanıyacak ön anlaşmayı imzalamıştı. Rusya ise anlaşmaya tepki göstererek, ''Anlaşma uygulanırsa askeri yanıt veririz' açıklamasını yapmıştı.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow