Rusya'dan ABD'li yetkililere sabotaj suçlaması
Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zakharova, Suriye'deki ateşkes sürecinin daha yapım aşamasında bazı ABD'li yetkililerce sabote edilmeye çalışıldığını söyledi.
ABD ve Rusya'nın Suriye'de hasmane tutuma son verilmesi ve ateşkesle ilgili vardığı anlaşma yapılan tüm destek açıklamalarına rağmen bıçak sırtında bir görüntü veriyor. Bugün Rusya Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, anlaşmanın mimarları arasında da tam anlamıyla bir uzlaşma oluşmuş değil. Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zakharova, ateşkes sürecinin daha yapım aşamasında bazı ABD'li yetkililerce sabote edilmeye çalışıldığını söyledi.
Lavrov net konuştu: "Suriye'de B Planı olmayacak"
John Kerry'den Esad ve Suriye ile ilgili flaş açıklamalar
Zakharova, ateşkes planıyla ilgili Moskova ve Washington arasında görüşmeler yapılacağını da bildirdi.
Suriye'de 27 Şubat'ta başlayacak olan ne?
Rusya'dan ilginç Esad açıklaması
Tüm tarafların ateşkesten yana desteğini açıklasa da şartlar öne sürdüğü anlaşmanın yürürlüğe girmesi için Rusya tarafının yoğun çabaları göze çarpıyor. Rusya lideri Vladimir Putin, bölge ülkelerinin liderleriyle dün bir dizi görüşmeler yapmış ve bu liderlerin ateşkese destek açıklamaları Kremlin tarafından paylaşılmıştı. Ancak Rusya'nın mesajlarındaki vurgu ise, IŞİD ve El Nusra Cephesi ile BM Güvenlik Konseyi'nin terör listesinde yer alan örgütlere yönelik harekatların süreceğiydi.
Putin'den diplomasi atağı: Esad, Kral Selman ve Ruhani ile görüştü
ABD, YPG'ye antitank silahı mı verdi?
Ateşkesin geleceğini belirsizleştiren de tam bu nokta. Muhalefet kanadının ateşkesle ilgili ileri sürdüğü şart, Rusya'nın hava saldırılarını durdurması. ABD'nin de bu konuda uyarılarda bulunduğu Rusya'nın bu operasyonlarına Türkiye de karşı çıkıyor. Rusya, "ılımlı muhalefeti" bombalamakla suçlanıyor. Saldırılarda siviller de zarar görüyor ve bu da dünyada tepkilere yol açıyor.
Obama'nın Ankara'yı kızdıran temsilcisi McGurk'tan Rusya'ya çağrı
Rusya Savunma Bakanlığı dün Halep çevresindeki hava saldırılarının yoğunluğunu azalttıklarını ve son iki günde sadece 62 sorti yaptıklarını duyurdu. Fakat buna rağmen Rusya şimdiye kadar "O bölgede IŞİD'in bulunmadığı", "ılımlı muhalefeti vurduğu" şeklindeki bu eleştirilere, terör gruplarını bombaladıkları yanıtını verdi.
Suriye'de savaşan grupların grift ilişkileri ve muhalif grupları destekleyen ülkelerin tutumları da hesaba katılınca ateşkesin uygulanabilmesine ilişkin zorluklar da bu noktada ortaya çıkıyor. Muhalif grupların nasıl tanımlanacağı, hangi grubun "ılımlı" hangisinin "radikal" olduğu Suriye'de meseleyi karmaşıklaştıran konuların en başında geliyor. Örneğin Suudi Arabistan'ın "ılımlı" ve "meşru" olarak nitelediği, El Nusra ile bağlantılı Ceyş El İslam ve Ahrar El Şam gibi örgütleri, Rusya "terör örgütü" olarak niteliyor. Cenevre'de yapılamayan barış görüşmelerinin öncesinde 30 Ekim 2015'te Uluslararası Suriye Destek Grubu'nun Viyana'da varılan mutabakatında Ürdün'e bu gruplardan hangilerinin terör örgütü olduğunu belirleme görevi verilmişti. IŞİD ve El Nusra konusunda ittifak bulunmasına rağmen Ahrar El Şam, Şam Cephesi ve Fetih Ordusu gibi grupların da terörist olarak kabul edilmesinin söz konusu olduğu geçtiğimiz aylarda basına yansımıştı.
Suudi Arabistan Suriye'deki muhalif grupları Riyad'a davet etti
İşte, örgütlere ilişkin bu karmaşa Suriye'de "hasmane tutuma son verilmesi" ve ateşkes konularına bir belirsizlik kazandırıyor. Bu nedenle de ateşkesin ömrüne ilişkin, "uygulamayı görelim" mesajları geliyor.
Rusya Savunma Bakanlığı: "Türkiye'nin top atışları sürüyor"
Başbakan Ahmet Davutoğlu da bugün Konya'da yaptığı açıklamada Suriye'deki ateşkes anlaşmasıyla ilgili mesaj verdi, "Türkiye'nin güvenliği söz konusu olduğunda bu ateşkes bizim için bağlayıcı değildir" dedi.
Türkiye ve ABD arasındaki PYD krizi: Gün gün ne söylendi?
PYD'nin Suriye'nin kuzeyindeki hakimiyet alanını genişletmesi ve kantonları birleştirmesini ulusal güvenlik meselesi sayan Türkiye'nin top atışları, Suriye'deki durumu riske soktuğu için tepki görüyor. Rusya'nın hava desteğiyle ilerleyen YPG'nin başını çektiği Suriye Demokratik Güçleri ve Suriye ordusu Halep'e doğru ilerliyor. Bu ilerlemeyle Türkiye'nin bölgeyle olan bağlantısı kesildi. Bu ilerleme muhalifleri, lojistik olarak zora sokarken, Türkiye'den yapılan açıklamalara göre bölgeye insani yardım ulaştırılmasının da yolunu kesti. Ayrıca bombardımandan kaçanlar da Türkiye'ye yönelik yeni bir mülteci akınına yol açtı. Bunun boyutlarının büyümesinden endişe ediliyor.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Bir telefonla satıldı! Osman Hamdi Bey'in tablosu Paris'te rekor fiyata alıcı buldu
İran’da neden “başkentin Tahran'dan taşınması” gündemde? Pezeşkiyan: Zaman kaybediyoruz, başka seçeneğimiz yok!
NASA'nın geleceği Musk'ın elinde mi? Uzmanların endişesi büyük: Sonunu getirebilir...
SON DAKİKA! Nükleer tehdit Avrupa'da bu maddeye talebi patlattı (Ukrayna'nın ABD ve İngiliz füzelerine karşılık Rusya’dan balistik füze!)
İzlanda'daki yanardağ 7. kez uyandı