hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Rusya'da Medvedev dönemi resmen başladı

    Rusyada Medvedev dönemi resmen başladı
    expand

    Rusya'nın yeni Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev, Kremlin Sarayı'nda yemin ederek görevine başladı; eski Devlet Başkanı Vladimir Putin'in 8 yıllık görev süresi ise sona erdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    2 bin davetlinin hazır bulunduğu ve Rus televizyonlarından canlı yayınlanan yemin töreninde Medvedev, kırmızı deri kaplı Rus Anayasası'na elini koyup yemin etti.
     
    Medvedev'den birkaç dakika önce salona tek başına giren eski Devlet Başkanı Vladimir Putin, güvenlerinden ve desteklerinden dolayı teşekkür ettiği Rus halkından Medvedev'i de desteklemelerini istedi.
     
    Dimitriy Medvedev ise, ilk konuşmasında ekonomik kalkınma ve insan haklarının geliştirilmesi sözü verdi.
     
    Putin, geçen yıl aralık ayında Medvedev'i halefi olarak açıklamış ve Medvedev de bu destek sayesinde mart ayında yapılan devlet başkanı seçiminde oyların yüzde 70'ini almıştı.
     
    İlk icraat Putin'in başbakanlığı

    Vladimir Putin ise yeni dönemde Rus siyasi yaşamındaki etkisini başbakanlık görevinin yanı sıra iktidardaki Birleşik Rusya Partisi'nin liderliğiyle devam ettirecek.
     
    Putin, başkanlığı bırakmasından sonra da Rus siyasi yaşamı üzerindeki etkisini kullanmaya devam edeceğini çeşitli vesilelerle açıklarken, Medvedev'in de başkanlığının ilk icraatının Putin'in başbakanlığa atanması olması bekleniyor.
     
    Medvedev, Devlet Başkanı olarak yaptığı ilk konuşmada, en önemli görevinin "ekonomik ve sivil özgürlüklerin geliştirilmesi" olduğunu belirterek, "İnsan hakları ve özgürlükler toplumumuzun en büyük değerleri olarak addedilmekte. Bu değerler tüm devlet faaliyetlerinin anlamını ve içeriğini belirlemektedir" dedi.
     
    Konuşmasında yolsuzlukla mücadele sözü de veren Medvedev, "Hukukun temel ilkelerinin rolüne özel önem vereceğim. Çağdaş gelişimi önleyen yasal nihilizmi ortadan kaldırabilmek için hukuka gerçek saygıyı, saygınlığı kazandırmayı başarmalıyız" ifadelerini kullandı.
     


    Medvedev, Rus vatandaşları için hayatı "daha rahat ve güvenilir" yapmaya yardım edeceğini belirterek, sanayi ve tarımın modernize edileceğini, yeni teknolojilerin geliştirileceğini ve yatırımcıların çekilmeye çalışacağını kaydetti.
     
    Putin de salondaki davetlilere yönelik yaptığı kısa konuşmada, "Ben halk ve devlet için açık ve dürüst şekilde çalışacağıma dair taahhütte bulunmuştum. Ve bu sözümü ihlal etmedim" dedi.
     
    Kremlin'deki yemin törenini yabancı basının izlemesine izin verilmedi.
     
    Medvedev kimdir?
     
    Rusya'nın St. Petersburg kentinde 14 Eylül 1965'de doğan Medvedev, 1987 yılında daha sonra hem yerel hem de Kremlin elitinin kaynağı haline gelecek olan, Vladimir Putin'in de mezun olduğu St.Petersburg Hukuk Fakültesi'ni bitirdi.
     
    Medvedev, çocukluğunda en çok Britannica Ansiklopedisi'nin benzeri olan Sovyet ansiklopedisini ve Jules Verne'in "Kaptan Grant'in Çocukları" kitabını okumayı sevdiğini belirtirken, matematik öğretmeni İrina Grigorovskaya da Medvedev'in daha okuldayken sözünü dinleten öğrenci liderlerinden biri olduğunu kaydediyor.
     
    Grigorovskaya, Medvedev'in "sakin, disiplinli ve kendine güvenen" bir öğrenci olduğunu belirterek, "genç yaşında çok okuyan biriydi" ifadelerini kullanıyor.
     
    Çocukluğu döneminde "açlık" çekmediklerini belirten Medvedev, orta sınıf bir Sovyet vatandaşı gibi yazları Karadeniz sahilinde tatil yapabildiklerini, ancak bazen hayallerindeki plakları alacak paralarının olmadığını kaydetmişti.
     
    Rus Ortodoks Kilisesi'ne 23 yaşında St. Petersburg'da bağlanan Medvedev, en çok İngiliz rock yıldızları Black Sabbath, Led Zeppelin, Pink Floyd ve Deep Purple'ı dinlemeyi seviyor.
     
    St. Petersburg Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Nikolay Kropaçev, üniversite yıllarındaki Medvedev'in, Medeni Hukuk'un en zeki öğrencilerinden biri olduğunu belirterek, "Ona bir sorunla ilgili 2 çözüm bulmasını sorduğunuzda ya size 3 çözüm önerisi getirir ya da daha önce kimsenin bulmadığı bir çözümü ortaya atardı" dedi.
     
    Başarılı bir öğrencilik döneminin ardından, mezun olduğu okulda Medeni Hukuk dersleri vermeye başlayan Medvedev, okulda öğrencilerinin özellikle Latince'yi çok iyi özümsemelerini sağlamaya çalıştı.
     
    Üniversitede ders verdiği yıllarda aynı zamanda St. Petersburg Belediyesi Dış İlişkiler Komitesi için de çalışmaya başlayan Medvedev'in yolu burada, daha sonra kendisini devlet başkanlığına taşıyacak olan, KGB'deki görevinden ayrılıp belediye başkanı için çalışan Putin ile kesişti.
     
    Belediyede çalıştığı ve üniversitede ders verdiği sırada değişen ülke koşulları, Medvedev'in iş dünyasıyla tanışmasına da neden oldu.
     
    Dekan Kropaçev, Medvedev'in bu sırada avukatlık stajı yapmaya başladığını belirterek, "1990'lı yıllarda tamamen yeni mevzuat ortaya çıktı ve bu yüzden de avukatlara çok yoğun bir talep oldu" dedi.
     
    Putin Moskova'ya çağırdı
     
    Putin, Ağustos 1999 yılında başbakan olarak atanmasının ardından Medvedev'i Moskova'ya davet ederek kendisini Hükümet Özel Kalem Başkan Yardımcısı olarak atadı.
     
    Eski Devlet Başkanı Boris Yeltsin'in çekilmesinin ardından 1999 yılının son günlerinde Devlet Başkanına vekalet eden Putin, Medvedev'i Kremlin İdari İşler Dairesi Başkan Yardımcılığı görevine getirdi.
     
    Putin'in 2000 seçimlerindeki kampanyasını yöneten Medvedev, Haziran 2000'de Gazprom Yönetim Kurulu Başkanlığı'na seçildi ve ülkedeki enerji kaynaklarının yeniden devletin kontrolü altına alınması çabalarında etkili rol oynadı.
     
    Kremlin İdari İşler Başkanı Aleksandır Valoşin'in 2003 yılında istifa etmesi üzerine Medvedev, Rus siyasetinin en güçlü mevkilerinden biri olan bu görevin başındaki yeni isim oldu.
     
    Putin, Medvedev'i 2005 yılında Rus hükümetine kaydırarak, Başbakan Birinci Yardımcısı olarak atadı ve kendisine sağlık, eğitim, konut edindirme ve tarımın geliştirilmesi gibi sosyal konuların sorumluluğunu yükledi.
     
    Vladimir Putin, 10 Aralık 2007'de devlet başkanı adayının Medvedev olduğunu açıklayarak, ona Kremlin yolunu açarken, Medvedev de ertesi gün başkan seçilmesi halinde Putin'in başbakan olarak kabinenin başına geçmesini istediğini söyledi.
     
    Putin'in desteğiyle başkanlığa aday olan Medvedev, 2 Mart'ta yapılan seçimlerde oyların yüzde 70'ini alarak seçilirken, görev süresince Putin'in politikalarını sürdüreceğini açıkladı.


    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow