Rusya ve Batı arasında "troll" diplomasisi
Sosyal medya, diplomasinin en sert mesajları bile aşırı nezaket içinde aktaran özenli dilini değişime uğrattı. Türkiye'de "monşer" diye bir eliti işaret eden diplomasinin dili, yeni mecralarla birlikte sosyal medyadaki ifadesiyle "trolleşti". Özellikle Rusya ile Batı hükümetlerin büyükelçilikleri arasındaki Twitter ve Facebook üzerinden devam eden çekişme, bunun en rafine örneklerini oluşturuyor. İşte diplomatik "trollemenin" benzersiz örnekleri.
BBC'de yer alan bir habere göre, Rusya ve Batı arasındaki gerilimli diplomatik ilişkiler, alaycı bir dille hükümetlerin sosyal medya hesaplarına da yansıdı. ABD Büyükelçiliğine ait hesaplardan Rusya'yı hedef alan alaycı mesajlar paylaşıldı. Geçtiğimiz Çarşamba günü Rusya'daki ABD Büyükelçiliği, Kremlin'e yakınlığıyla bilinen bir gazetenin haberiyle ilgili Facebook hesabı üzerinden bir düzeltme mesajı yayımladı. Ancak bu bildik bir tekzip metninden çok provokatif bir sosyal medya mesajıydı.
"Sevgili Izvestia..."
Gazete, Washington'un Rusya'da istikrarsızlık yaratmak için gay haklarını savunan aktivistlere para yardımında bulunduğunu gösteren görünüşte sahte bir mektubu yayımlamıştı. ABD'nin Moskova Büyükelçiliği, gazetenin yayımladığı bu mektubu Facebook sayfasına koydu. Üstelik mektubun üzerindeki imla hatalarına kırmızı kalemle yaptıkları düzeltmeleri gösteren işaretleme ve notlarla birlikte...
Facebook eski sevgili acısını dindirecek!
Kırmızı kalemle tashih yaptılar
O mektubun altında da kırmızı kalemle yazılmış şu mesaj yer alıyordu: "Sevgili Izvestia, gelecek seferde sahte bir mektubu yayımlamadan önce bize gönderin, yanlışlarınızı memnuniyetle düzeltiriz. Saygılarımızla, Dışişleri Bakanlığı"
"Gerçekten mi? Gmail mi?"
Mektupta boş bırakılan adres satırından, LGBTI (Lezbiyen-Gay-Biseksüel-Trans-Interseks) kısaltmasının yanlış yazılması ve sahte olduğu belirtilen mektupta adı geçen elçilik yetkilisiyle e-posta adresi olarak bir "gmail" adresi verilmesi alaya alındı. Elçilik yetkilisinin e-posta adresi olarak gösterilen adres kırmızı kalemle işaretlendikten sonra yanına, "Gerçekten mi? Gmail mi?" yazıldı.
Facebook profillerinde neden Lübnan bayrağı yok?
Photoshop'a teşekkür
Bu aslında ABD Büyükelçiliğinden bu şekilde yayımlanan ilk sosyal medya mesajı değildi. Eylül ayında da Büyükelçi John Tefft'i Moskova'daki muhalif bir gösterideymiş gibi gösteren photoshop'la oynanmış fotoğrafların ardından Büyükelçilik, büyükelçiyi buz hokeyi maçında, ayda ve birçok başka absürd yerdeymiş gibi gösteren photoshop'lanmış fotoğraflarla karşılık vermişti. Twitter'dan paylaşılan bu fotoğrafla birlikte Rusça olarak, "Büyükelçi Tefft izin gününü evinde geçirdi ama siz gününü herhangi bir yerde sonlandırabilirsiniz. Teşekkürler Photoshop" mesajını paylaştı.
Her nefret tweeti için UNICEF'e 1 dolar bağışladı
"Rusya' - 'Rusya değil"
Rusya ile ilişkilerinde diğer Batılı hükümetler de aynı yaklaşıma sıklıkla başvurdu. Bazı Batılı hükümetler, Rusya'nın Ukrayna'nın doğusundaki ayrılıkçı isyancılara yardımda bulunmadığı iddialarına ilişkin alaycı mesajları sosyal medyadan paylaştı. Örneğin bu mesajlardan birini Ağustos ayında Kanada'nın NATO görev gücü, Rusya'nın Ukrayna'da esir düşen askerleriyle ilgili "dolaşırken yanlışlıkla sınırı geçtikleri" açıklaması üzerine paylaştı. Alaycı mesajlarıyla Rusya'ya "coğrafya dersi" verdiler. Kana'nın NATO görev gücünün resmi Twitter hesabından, "Coğrafya zorlu olabilir. Kaybolan ve 'kazayla' Ukrayna'ya giren Rus askerleri için bir rehber" mesajı, Ukrayna'nın bulunduğu yerde "Rusya değil" yazılı bir harita ile birlikte paylaşıldı.
Obama Facebook açtı, ilk yorumu Mark Zuckerberg yaptı
"Gözaltındayım" mobil uygulaması
"Kremlin'e tanklarını tanımaları için bir rehber"
Kiev'deki Britanya Büyükelçiliği de Ukrayna'da görüntülenen Rus tanklarının yer aldığı resimli bir rehber yayımladı. Rehberde Rus tanklarının nasıl tanınacağına ilişkin teknik bilgiler paylaşıldı. Birleşik Krallık'ın Ukrayna Büyükelçiliğine ait Twitter hesaından bu rehber, "Putin hala Rus birliklerinin ve teçhizatının Ukrayna'da bulunduğunu inkar ediyor. İşte Kremlin'e tanklarını tanımaları için bir rehber" denilerek paylaşıldı.
Rusların yanıtı oyuncak tanklarla oldu
Rus yetkililerin buna yanıtı da eş yetenekte bir online-trolleme ve alaycılıkla oldu. Rusya'nın Birleşik Arap Emirlikleri'ndeki Büyükelçiliği'nin Twitter hesabından 3 Eylül 2014'te yere dizilmiş oyuncak tankların olduğu bir fotoğraf paylaşılarak, Rusya'nın Ukrayna'da askeri gücü bulunduğu yalanlandı. Twitter mesajında alaycı bir dille, "NATO'nun Rus ordusunun Ukrayna'yı işgal ettiğine dair kanıtı sızdı. Şimdiye kadarki en inandırıcı kanıt" denildi.
CHP'den Erdoğan'a monşer yanıtı
"Soğuk Savaş siperlerini tamir ediyorlar"
Bir haftadan daha kısa bir süre sonra Rusya Dışişleri Bakanlığı, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin selefleriyle birlikte ellerinde küreklerle toprak attıkları bir fotoğrafı Facebook hesabından, "Soğuk Savaşın siperlerini tamir ediyorlar" mesajıyla birlikte paylaştı. Fotoğrafın aslı ise, Washington'da inşa edilecek olan dış politikalar merkezinin temel atma töreninde çekilmişti.
Erdoğan'dan Attila İlhan'a "monşer" eleştirisi
Diplomasi nasıl trolleşti?
Peki sosyal medya dilinde, "bir olguyu değiştirerek alay ya da eğlence konusu yapmak" anlamına gelen "trolleme" diplomatik oyuna nasıl girdi? Moskova'daki ABD Büyükelçiliği'nin sözcüsü Will Stevens, bu yeni yaklaşımın, sosyal medya ortamının doğasına özgü olduğunu belirtiyor. Stevens, "Sosyal medya dili eğlenceli ve bazen de gerçekten mesajınızı karşı tarafa aktarmakta işe yarıyor. Ayrıca bir fotoğraf binlerce söze bedel" diyor.
Ancak herkes, sosyal medyanın diplomaside bu şekilde kullanılması konusunda aynı fikirde değil. Oxford Analytica adlı think-tank kuruluşunun Rusya gözlemcisi Michael Taylor, "Bence dış politika bu şekilde yönlendirilmemeli. Bu çocukça ve saçma görünüyor" diye çekincesini belirtiyor.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Covid, şifa kaynağı olabilir mi? Kanser tedavisinde yeni gelişme…
Abu Dabi’nin sırları… Trilyon doların arkasındaki güç: Kraliyet Ailesi!
Gözler gökyüzünde değil, ayrılmaz ikilideydi: Trump, Starship roketinin fırlatılmasını Musk'la izledi...
HABER || Gerginlik had safhaya ulaştı! Savaşın 1000. günü: Nükleer tehdit!
Son dakika haberi: Milyonlarca çocuk risk altında! Afrika ülkesinde kolera kabusu