hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Rusya her şeyi göze aldı! Ölümcül silah endüstrisi atağı

    Rusya her şeyi göze aldı Ölümcül silah endüstrisi atağı
    expand

    Rusya, Ukrayna'da askeri gücünü geri kazanma sorununu çözmek için cevaplar aramaya devam ederken, Rus savunma sanayisi için üretim ciddi bir sorun olmaya devam ediyor. Son iki hafta içinde, çeşitli eylemler, Rusya'nın savunma sanayisinin artan silah üretim oranlarıyla ilgili sürekli sorunlarla karşı karşıya olduğunu gösteriyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Rusya, savaş nedeniyle kötü giden ekonomisini daha fazla felakete sevk etse bile silah üretimini hızlandırmak için yarışıyor.

    Rusya Güvenlik Konseyi başkan yardımcısı Dmitri Medvedev, yüksek öncelikli silahların üretimini kontrol etmekten sorumlu olacak yeni bir denetçiler grubu açıkladı. Medvedev ayrıca savunma fabrikası yöneticilerini, silah üretim sözleşmelerinin daha fazla ihlaliyle ortaya çıkacak cezai sorumluluk konusunda uyardı.

    Ayrıca, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Sanayi ve Ticaret Bakanı Denis Manturov'u askeri ve sivil uçak sözleşmelerinin yerine getirilmesindeki gecikmelerle ilgili olarak alenen eleştirdi. Rusya her şeyi göze aldı Ölümcül silah endüstrisi atağı

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Son olarak, Başbakan Mihail Mişustin, 2022'de Rus Silahlı Kuvvetlerine teslim edilmesi planlanan tüm malzemelerin 2023 Şubat ayı sonuna kadar teslim edilmesi gerektiğini duyurdu.

    Son zamanlarda yapılan birkaç iyimser açıklamaya rağmen, Rusya'nın savunma sanayisinin başkanları, silah imalatında en yüksek kapasiteye ulaşma çabalarının maliyet artı enflasyona ve fiili kayıplara yol açtığını doğruladı.

    Yine de, bu arzu edilen en yüksek üretim oranına ulaşması için Moskova'nın komuta idari modelinin yeniden canlanması savunma sanayii için kaçınılmaz olarak görülüyor.

    Ancak yeni denetim grupları ve komuta ekonomisi kavramlarıyla ilgili devam eden bürokratik oyunlar karşısında, hafta sonları, tatiller ve tatillerin sayısını azaltırken Rus işgücünün yaygın kullanımı, yurt içinde silah üretimini artırmak için ana önlemler olmaya devam ediyor. Sonuç olarak, yüksek kalitede üretilen silah ve teçhizatı koruma konusu sancılı olmaya devam edecek.

    RUSYA SAVUNMA SANAYİİNİN BAŞARISI SORGULANIYOR

    Analistlere göre, bu şekilde Kremlin, Rus seçkinlerine Ukrayna'da zaferin hala mümkün olduğunu ve Rusya'nın üstün bir güç olmaya devam ettiğini göstermeye ve silah üretiminde en azından bazı ikna edici başarılar göstermeye çalışıyor.

    Hava savunma sistemlerinin imalatının, Rus savunma sanayisinin ülkenin askeri liderliğine hâlâ iyi haberler veren tek sektörü olabileceğini söyleyen uzmanlar şu gerekçeleri sunuyor:

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Örneğin 2022 Aralık ayının sonunda Putin, Rusya'nın tek ana muharebe tankı üreticisi olan ve Nizhniy Tagil'de bulunan Uralvagonzavod'a yapacağı ziyareti son anda iptal etti. Bunun yerine, Pantsir kısa menzilli uçaksavar sistemlerini üreten Tula'daki savunma fabrikasını ziyaret etti.

    Ocak 2023'te Putin, St. Petersburg'da başka bir hava savunma sistemi üreticisi olan Obukhovsky Zavod'u ziyaret etti ve burada Rusya'nın her yıl ABD'den üç kat daha fazla hava savunma füzesi ürettiğini açıkladı.

    Bununla birlikte, bu bağlamda, Rusya'nın hava savunma füzelerinin çoğu, Man-Portable Air Defence Systems (MANPADS) dahil olmak üzere kısa ve orta menzilli tiplere ait.Rusya her şeyi göze aldı Ölümcül silah endüstrisi atağı

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    S-400 sistemlerinin sınırlı üretim hızı ve sınırlı sayıdaki füzeleri dikkate alındığında, Rusya'nın Ocak 2023'te Kiev'e karşı çok sayıda S-400 füzesi kullanmış olması oldukça anlamlı çünkü bu büyük olasılıkla, Rusya'nın cephaneliğindeki ciddi seyir füzesi açığından kaynaklanıyordu.

    Bu düşüncenin dışında, Rus ordusunun halihazırda mevcut olan seyir füzeleri yerine neden gelişmiş ve yeni hava savunma füzelerini kullanmaya karar verdiğini açıklamak zor.

    Yine de Kremlin, ne pahasına olursa olsun silah üretimini artırmaya kararlı ve savunma üretiminde bir komuta sistemine adım adım yaklaşmanın uzun vadeli sonuçlarını umursamıyor gibi görünüyor ki bu sadece savunma sanayisinin kendisiyle sınırlı olmayacak.

    Böylece, Moskova silah üretim oranlarını yükseltirken, bir bütün olarak Rus ekonomisi daha fazla zarar görecek.

    Kaynak: ABD merkezli Jamestown Vakfı

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow