hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Rusya, BMGK başkanlığını devraldı: Ukrayna'dan 'en kötü 1 nisan şakası' tepkisi!

    Rusya, BMGK başkanlığını devraldı: Ukraynadan en kötü 1 nisan şakası tepkisi
    expand

    Ukrayna'yı işgale devam eden Rusya, Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi'nin başkanlığını devraldı. 15 üyeli konseyde her ay bir ülke başkanlık koltuğuna otururken bu sıra alfabeye göre belirleniyor. Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba ise tepki göstererek bu durumu "dünyanın en kötü 1 Nisan şakası" olarak nitelendirdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) Başkanlığı'nın bu ay Rusya'ya geçmesine tepki olarak Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba, "dünyanın en kötü 1 Nisan şakası" nitelendirmesini yaptı. 

    Rusya gibi tüm üyelerin bir oy hakkı bulunan Güvenlik Konseyi'nin aldığı her karara üye ülkelerin uyma zorunluluğu bulunuyor.

    Rusya en son geçen yıl şubat ayında komşusu Ukrayna'ya karşı geniş çaplı bir işgal başlattığı sırada BMGK başkanlığı yapmıştı.

    İşgalin üzerinden neredeyse bir yıl sonra 23 Şubat'ta BM Genel Kurulu, Rusya'nın ülkeden derhal çekilmesini talep etti. Ayrıca kısa süre önce düzenlenen on birinci acil özel oturumda da savaşa son verilmesi çağrısında bulunan yeni bir karar kabul edildi.

    Euronews Türkçe'deki habere göre oylama sonuçlarına göre 141 üye devlet lehte, arlarında Belarus, Kuzey Demokratik, Eritre, Mali, Nikaragua, Rusya ve Suriye'nin olduğu 7 devlet alehte oy kullandı. Çekimser kalan 32 ülke arasında Çin, Hindistan ve Pakistan da vardı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Rusya, Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin kaçırıldıkları iddiasıyla ilgili olarak Vladimir Putin hakkında savaş suçu işlediği gerekçesiyle tutuklama kararı çıkarmasının ardından daha da önem kazanan, Rusya'ya götürülen Ukraynalı çocukların "gerçek durumu" konusunda Nisan ayı başında BM Güvenlik Konseyi'nde gayrı resmi bir toplantı düzenlemeyi planlıyor.

    (Haber fotoğraf: Dmitro Kuleba)

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow