Rusya 3 şart koydu
Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov, Rus savaş uçağının düşürülmesinin ardından yaşanan kriz nedeniyle, 3 konuda adım beklendiğini vurguladı: "Özür, sorumluların cezalandırılması ve tazminat." Karlov, "Türkiye bir taraftan diyalogdan yana olduğunu ilan ederken, diğer taraftan böyle bir yaklaşıma uymayan açıklamalar yapıyor" dedi. İstanbul Boğazı'dan güvertesinde füze taşıyan bir askerle geçen savaş gemileri ile ilgili de açıklama yapan Karlov, "Bu uluslararası normal bir pratik" diye konuştu.
Rus askeri uçağı Türkiye'de gözlem uçuşu yapacak
Cumhuriyet Gazetesi'nden Duygu Güvenç'in sorularını yanıtlayan Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Karlov, "Devlet Başkanımız zaten daha önce Türkiye’den beklentilerimizi açıkladı. Birincisi, uçağımızın yok edilmesi ve askerlerimizin şehit edilmesiyle ilgili özür dilenmeli. İkincisi, sorumluların bulunması ve gerekli cezanın verilmesini istiyoruz. Son olarak da Rusya'nın karşı karşıya olduğu zararın karşılanması. Bu beklentilerimiz yerine getirilmezse Türkiye'nin diğer açıklamaları sonuç getirmeyecektir. Türkiye bir taraftan diyalogdan yana ilan ederken, diğer taraftan böyle yaklaşıma uymayan açıklamalar yapıyor. 'Sınırı ihlal eden tüm uçaklar düşürülecek' diye açıklamalar da var. Savaş gemimizin Boğazdan geçişiyle ilgili tarafımıza dost olmayan bir dizi iddialar var" diye konuştu.
"Pilotumuzu A.Ç öldürdü"
Yeni yaptırımlar konusunda çalışmalarının devam ettiğini belirten Karlov, "Biz almak zorunda kaldığımız tedbirlerden dolayı üzüntü duyuyoruz. Bunu istemedik" dedi. Suriye'de halk ile değil teröristler ile savaştıklarını belirten Rus Büyükelçi, "Belki tesadüfen bizim uçağımızın vurulduğu, düşürüldüğü bölgede birçok basın mensubu ortaya çıktı. Profosyonel ekipmanla birlikte. Bizim pilotumuza paraşütle inerken ateş açan grubu da çekti basın mensupları. Uzun menzilli otomatik tüfekle önce ateş açtılar, bunu çektiler, sonra da fotoğraflar paylaşıldı. Sonra da açıklama yapan haydutların başının, Suriye vatandaşı olmadığını, Türkiye vatandaşı olduğunu tespit etmek çok kolay. Onun ismi belli. Bizim pilotumuza ateş açan A.Ç. Kameranın karşısına geçti, açıklama yapıyordu. Sonra da paraşütün bir parçasını gösterdi. Rahat Türkçe konuşuyordu" açıklamasını yaptı.
"NATO gemileri de öyle geçiyor"
İstanbul Boğazı'dan güvertesinde füze taşıyan bir askerle geçen savaş gemileri ile ilgili de açıklama yapan Karlov, "Türkiye'nin suları üzerinden geçiş prosedürünü belirleyen iki önemli belge var. Biri Montrö Sözleşmesi. Bir de, 1983 tarihli yabancı gemilerin Türk içsularından geçişi sırasındaki düzenlemelerle ilgili yönetmelik. Biz bunlara uymak zorundayız. Söz konusu belgelere göre hangi maddeleri, hangi kuralları ihlal ettik. Cevap veremediler. Peki bu fotoğrafı gördünüz mü (NATO amblemli Boğazdan geçen İspanya'ya ait gemiyi gösteriyor, askerin silahı omzunda) Bu bir İspanya gemisi, İstanbul'da... Aynı makaleyi Dışişleri Bakanlığı'nızda gösterdim ve sordum, İspanya Büyükelçisi benden önce mi çağrıldı, yoksa sonra mı çağrılacak? Tüm gemilerde askerler selam mı verir. Bu uluslararası normal bir pratik. Size bir tavsiyem var, siz Türk Deniz Kuvvetlerinden bir yetkiliyle görüşün, savaş gemileri dar alanlardan geçerken prosedür ne? Eğer NATO ülkesine ait savaş gemisinde gemi koruma tedbirleri alınıyorsa, 24 Kasım'dan sonra bizim savaş gemimizi korumamızdan daha doğal ne var" diye konuştu.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Hamaney'den dikkat çeken açıklama: İran'ın vekil güce ihtiyacı yok
SON DAKİKA! Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Şam'da Ahmed eş-Şera ile bir araya geldi
ABD, HTŞ lideri Colani'nin Başına Koyduğu '10 Milyon Dolar' Ödülü Kaldırdı
SON DAKİKA! Almanya'daki Noel Pazarı Saldırganının Profili Ezber Bozdu
'Battaniyeli kaplanlar' geri gönderildi: Rejimin çöküşü sırasında Irak’a kaçan Esad'ın askerleri iade edildi