hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Ruhani'nin Ankara ziyareti İran basınında

    Ruhaninin Ankara ziyareti İran basınında
    expand

    İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'nin Ankara ziyareti İran basınında geniş yer buldu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bazı gazeteler, ziyareti "iki ülke arasındaki tılsımların kırılması" olarak yorumlarken, bazıları "tartışmalı komşuların ilişkilerinde yeni bir sayfa" olarak yorumladı.

    Ruhani'nin Ankara ziyaretinden İran basınında öne çıkan maddeler ise imzalanan 10 işbirliği anlaşmasııyla iki ülkenin ticaret hacminin 30 milyar dolara çıkarılması hedefi oldu.

    Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün, hiçbir ülkenin barışçıl nükleer enerji hakkından mahrum edilemeyeceği ve İran ile 5+1 ülkeleri arasında devam eden müzakerelerin olumlu olduğu yönündeki sözleri, İran basınında en fazla öne çıkan başlıklar arasında yer alırken, açıklama "Türkiye'den İran'ın nükleer hakkına savunma" olarak yorumladı.

    "18 yıllık Türkiye ziyareti tılsımı kırıldı" başlığını ilk sayfasına taşıyan reformist kanattan İtimad gazetesi, iki ülke ilişkileri yakın tarihi ve son ziyaretle ilgili geniş bir değerlendirmeye yer verdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ziyaretin İran'dan Türkiye'ye 18 yıl aradan sonra gerçekleşen ilk cumhurbaşkanlığı düzeyindeki ziyaret olduğuna vurgu yapılan haberde, Ruhani'nin ziyaretinin "Türkiye'nin 18
    yıldır hiçbir İran Cumhurbaşkanının Ankara'ya resmi ziyaret gerçekleştirmemesine neden olan Anıtkabır ziyareti protokolünden taviz vermesiyle" gerçekleştiği ifade edildi.

    Ruhani'nin Türkiye Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmelerini, "Kavgalı komşu ile tarihi görüşme" alt başlığıyla veren gazete, "Erdoğan'ın Davos zirvesinde "one minute" çıkışı yapması; Gazze ablukasının kırılması için Türkiye'den Mavi Marmara gemisinin yola çıkması; Türkiye'nin Brezilya ile beraber İran'ın nükleer meselesinin çözümü için uluslararası kamuoyunda girişimlerde bulunmasıyla zirve nokasına çıkan ilişkilerin iki ülkenin Suriye krizi konusundaki derin görüş ayrılıklarından
    dolayı son 3 yıldır soğuduğu" yorumunu yaptı.

    Yurttaki "Lice" protestolarında gerginlik

    "Son olarak Türkiye'nin doğalgaz fiyatlarındaki farktan dolayı İran'ı tahkime götürmesiyle ilişkilerin daha gerildiği" değerlendirmesini yapan gazete, tahkimde mahkemenin Türkiye lehine karar vermesi halinde İran'ın yaklaşık 2-2.5 milyar dolar zarar edeceğini hatırlattı ve iki ülke arasındaki diplomasi trafiğinin sürdürülmesi halinde doğalgaz fiyatı meselesini kendi aralarında çözebileceklerini yazdı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ülkenin reform yanlısı ve hükümete yakın gazetelerinden Arman, manşete taşıdığı Cumhurbaşkanı Gül ile Ruhani'nin fotoğrafının altına "Tahran-Ankara ilişkilerinde yeni bir sayfanın başlangıcı" başlığını attı. Gazete Cumhurbaşkanı Gül'ün, "İran ile 5+1 ülkeleri arasındaki nükleer müzakereler başarılı" açıklamasına ilk sayfasında yer verdi.

    Muhafazakar yayın yapan gazetelerden "Cumhuriy-e İslami" gazetesi, "İran ile Türkiye arasında 10 işbirliği anlaşması" başlığıyla ilk sayfaya taşıdığı haberde, Cumhurbaşkanı Gül'ün hiçbir ülkenin barışçıl nükleer enerji hakkında mahrum bırakılmasına izin vermeyiz" sözlerine yer verirken, "Dünyay-e İktisat" gazetesi "Türkiye'den İran'ın nükleer enerji hakkına savunma" başlığını kullandı.

    İstanbul'da "Bayrak" yürüyüşü

    Ülkedeki aşırı muhafazakar kanadı temsil eden Keyhan gazetesi ise, 18 yıl aradan sonra gerçekleşen İran Cumhurbaşkanı'nın Türkiye ziyaretini ikinci sayfadan vermeyi tercih etti. "İran ile Türkiye arasında 10 işbirliği anlaşması" başlığını kullanan gazete, haberde herhangi bir yoruma yer vermedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Gazetelerde göze çarpan diğer başlıklar ise "Türkiye Cumhurbaşkanından Ruhani'ye sıcak karşılama", "30 milyar dolarlık ziyaret", "İran ile Türkiye ilişkilerinde yeni dönemin başlangıcı", "Ankara ziyaretinin ekseninde ekonomi" oldu.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow