Putin'le hokey arkadaşlığından başbakanlığa... Rusya'da şimdi ne olacak?
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Feneral Meclis üyelerine seslendiği ve yeni bir sisteme ihtiyaç bulunduğunu belirtmesi sonrası ülke siyasetinde adeta deprem yaşandı. Açıklamadan saatler sonra Rusya Başbakanı Dmitry Medvedev hükümeti istifa etti, yerine 10 yıl boyunca ülkenin vergi hizmetine yön veren ancak halk tarafından az bilinen Mihail Mişustin geldi. Kısa süre sonra da Çeçenistan lideri Kadirov 'geçici olarak' görevinden ayrıldığını duyurdu. Peki Putin'in kararı sonrası ne olacak?
Haberin Devamı
/

31 Aralık itibariyle Rusya'da iktidardaki 20. yılını dolduran Vladimir Putin, Çarşamba günü Federal Meclis üyelerine seslenmesinin ardından ülke siyasetinde şoke eden haberler art arda gelmişti.
/

Başbakan'ın yetkilerinin artırılıp, yeni bir anasaya ihtiyaç duyulduğu ve bunun için de referandum yapılması gerektiğini belirten Putin'in konuşmasından saatler sonra Rusya Başbakanı Medvedev, hükümetinin istifa ettiğini duyurdu.
Haberin Devamı
/

Putin, Başbakanlıktan istifa eden Medvedev'i acilen Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcılığı'na atarken, Federal Vergi Dairesi Başkanı Mihail Mişustin'i de yeni başbakan olarak göreve getirdi.
/

10 yıl boyunca ülkenin vergi hizmetine yön veren ancak çok az kişi tarafından bilinen Mihail Mişustin, Rusya'da olduğu kadar dünyada da büyük merak konusu oldu.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
/

Mişustin'le beraber Putin'in Rusya'nın geleceğine yönelik planları tartışılmaya başlandı.
/

Üst üste iki dönem başkanlık yaptıktan sonra 4 yıl boyunca Başbakanlık görevine geçmiş, daha sonra Devlet Başkanlığı'na geri dönmüştü. Putin'in Başbakan olduğu 2008-2012 yıllarında ise devlet başkanlığı görevini Medvedev almıştı.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
/

Yıllık konuşmasında 2024'te görev süresi dolacak olan ve mevcut anayasaya göre bir daha aday olamayacak olan Putin, daha kapsamlı bir anayasa değişikliği için de referandum önerisinde bulundu.
/

Böylelikle Putin'in tekrardan başbakanlığa dönmesi, kendisine başbakan olarak çok daha güçlü yetkiler tanıması ve 2008-2012 yıllarında olduğu gibi Medvedev'e tekrardan devlet başkanlığına getirmesi bekleniyor.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
/

İhtimal dahilinde ikinci senaryoya göre ise Putin; kağıt üzerinde devlet başkanına danışmanlık görevinde bulunan ancak iç ve dış politikada çok etkili olan Güvenlik Konseyi’nin yetkilerini genişletecek ve Sovyetler Birliği dönemindeki Komünist Parti’nin siyasi kolu olan Polit Büro benzeri bir yapıya dönüştürecek.
/

Siyasetin gücünü de başkan, başbakan ve meclis arasında parçalayıp, tıpkı Mişustin ve Medvedev gibi kendisine bağlı isimleri atayacağı bu makamları etkisizleştirecek. Kendisi de Güvenlik Konseyi’nin başına geçerek 6 yılda bir karşısına çıkan seçimlerle uğraşmadan ülkeyi tek başına yönetecek.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
/

Politik hırsları bulunmayan bir memur olarak tanımlanan Mişustin, Putin’in buz hokeyi arkadaşı olarak da biliniyor. Rusya'ya dair tüm senaryolarda Putin'in Mişustin'e de tıpkı Medvedev gibi daha düşük profilli görevler vermesine kesin gözüyle bakılıyor.
/

Senaryolardan hangisinin çıkacağı henüz kesin değil. Ancak ihtimal dahilindeki tüm senaryolarda yetkisini adeta sınırsız hale getirecek ve senaryoların hepsinden memnun kalacak tek kişi Putin olacak.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
/

Medvedev de istifasını duyurduğu açıklamada yapılacak değişikliklerin yönetimde tüm güçler dengesini değiştireceğini şu sözlerle belirtmişti: "Bu değişiklikler uygulamaya konduğunda...anayasanın tüm maddelerinde ciddi değişime neden olacağı gibi tüm güçler dengesini, parlamentonun ve yargının gücünü değiştirecek. Bu bağlamda, hükümet var olduğu haliyle istifa ediyor."
/

Haberin Devamı
Haberin Devamı
/

/

Haberin Devamı
Haberin Devamı
/

/

Haberin Devamı
Haberin Devamı