Portekiz 4 gün boyunca sadece temiz enerji kullandı
Yenilenebilir enerjiye geçiş konusunda en umut verici gelişme Portekiz'de yaşandı. Büyük test için fosil yakıt santralleri ve nükleer santraller devre dışı bırakıldı, tam 107 saat boyunca ülkenin bütün elektriği güneş, su ve rüzgardan sağlandı
Petrol, kömür gibi fosil yakıtların dünyada ortalama sıcaklığı son 1000 yılın en yüksek seviyesine getirdiği bir sır değil. Bu kirli yakıtları bu yoğunlukta kullanmamız halinde, gelecek yüzyıla bir gezegen miras bırakmamızın mümkün olamayabileceğini de artık biliyoruz. Kaldı ki, dünyadaki tüm petrol rezervlerinin maksimum 100, doğalgaz rezervlerinin ise 150 yıllık ömrü olduğu tahmin ediliyor. Fosil yakıtla çalışan santrallere alternatif olarak sunulan nükleer santraller ise hem taşıdıkları risk hem de atıkların taşınması ve saklanması problemleriyle dünyanın başını ağrıtıyor.
İşte bu kara tablo, gelişmiş ülkeleri yenilenebilir enerji kaynaklarına yöneltiyor. Avrupa'nın sanayi devi Almanya ve Danimarka gibi ülkeler bu alanda yıllardır büyük adımlar atarken, en umut verici gelişme Portekiz'de yaşandı.
Yerel saatle 7 Mayıs 06.45'ten 11 Mayıs 17.45'e kadar ülkedeki fosil yakıtla ve nükleer güçle çalışan santralleri devre dışı bırakan Portekiz, 107 saat boyunca tüm enerji ihtiyacını yenilenebilir enerji kaynaklarından sağladı, atmosfere 4 gün boyunca hiç sera gazı salmadı. Tabii motorlu taşıtların egzoz gazları hariç.
3 yıl önce fosile bağımlıydı
Yakın geçmişte petrol ve doğalgaza bağımlı olan Portekiz'in bu başarısı, bir dünya rekoru olarak kayıtlara geçti. Portekiz'in hemen ardından Almanya da 15 Mayıs'ta benzer bir deneme yaptı ve ülkenin tüm elektrik ihtiyacını 1 günlüğüne temiz enerjiyle karşıladığını duyurdu.
Portekiz yenilenebilir enerjiyi güneş panelleri, rüzgar türbinleri, akan sulardaki hidroelektrik santralleri ve denize kurulan dalga istasyonlarından sağlıyor. Ülkenin sadece 3 yıl önce enerji ihtiyacının yarısını fosil yakıtlardan, 3'te birini ise nükleer enerjiden sağladığını hesaba katarsak, kısa sürede gelinen bu noktayı muazzam olarak tanımlamak mümkün.
Portekiz temiz enerji yolunda ilerleyen tek Avrupa ülkesi değil. 2015 yılında Danimarka enerji ihtiyacının yüzde 42'sini, İspanya yüzde 20'sini, Almanya yüzde 13'ünü, İngiltere ise yüzde 11'ini rüzgar enerjisinden karşıladı.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
“Gölge Başkan” Elon Musk! Bütçe krizinde tartışmalar alevlendi: “Yetkinin kimde olduğu belli”
Esad'ın son günlerinde o detay ortaya çıktı! Yanına sadece iki ismi almış
Son dakika haberi: Putin 76 soruya yanıt verdi: Suriye-Ukrayna ve İsrail için dikkat çeken açıklamalar
Suriye'deki Rus üslerine dair yeni iddia: Askeri ekipmanları Libya'ya mı taşıdı?
ABD’nin Suriye politikası yeni yönetimle değişir mi? Blinken’dan Trump vurgusu…