Pınar Selek'in AİHM başvurusuna "zamanaşımı" reddi
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Sosyolog Pınar Selek’in 1998’de 7 kişinin hayatını kaybettiği Mısır Çarşısı’ndaki patlama ve yasadışı silahlı örgüt üyeliği bağlamında gözaltına alındığı dönemde kötü muamele gördüğü gerekçesiyle 2010’da yaptığı başvuruyu esastan incelemeye gerek görmeyerek reddetti.
Hürriyet Gazetesi'nin haberine göre, Selek başvurusunda gözaltında kötü muamele gördüğünün yanı sıra adil yargılanmadığı, özgürlük ve güvenlik hakkı ile ifade özgürlüğünün ihlal edildiği tezlerini işlemişti. Başvuruya ilişkin inceleme yapan ve 3 yargıçtan oluşan heyet, Selek’in başvurusunun teknik prosedürleri karşılamadığına karar verdi.
Ulusal makamların Selek’in şikayetlerini dikkate alıp soruşturma başlatma yoluna gitmediğinin altını çizen heyet, buna rağmen başvurunun olay tarihinden 12 yıl, 2008’de alınan karardan da 2 yıl sonra yapılmış olması nedeniyle başvuruyu kabul etmedi.
Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) 35. maddesi, davacıların AİHM’ye, “İç hukuk yollarının tüketilmesinden sonra ve iç hukuktaki kesin karar tarihinden itibaren 6 aylık bir süre içinde” başvurulabileceğine dikkat çekiyor.
AİHM, Selek’in özgürlük ve güvenlik ihlali şikayetini de "6 ay kuralı" çerçevesinde geri çevirdi.
Selek’in "adil yargılanmadığı" yönündeki şikayeti ise iç hukuk yollarının tüketilmemiş olması nedeniyle kabul edilmedi. Mahkeme heyeti, Selek’in ifade özgürlüğünün ihlal edildiğine yönelik bir bulguya rastlanmadığının altını çizerek bu şikayeti de kabul etmedi.
Yargıtay'da Pınar Selek hakkında beraat kararı
Pınar Selek beraat kararının ardından konuştu
Savcı, Selek'in beraatine itiraz etti
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Elon Musk’tan Jeff Bezos’a “Trump” göndermesi… Dünyanın en zengin iki ismi arasındaki gerginlikte yeni perde!
Netanyahu küplere bindi, Biden’dan ‘destek’ geldi! UCM'nin tutuklama emrini hangi ülkeler uygulayacak?
SON DAKİKA || Gerilim had safhada! Putin'den açık tehdit: Füze veren de hedef
Bir telefonla satıldı! Osman Hamdi Bey'in tablosu Paris'te rekor fiyata alıcı buldu
İran’da neden “başkentin Tahran'dan taşınması” gündemde? Pezeşkiyan: Zaman kaybediyoruz, başka seçeneğimiz yok!