hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Petrol tankeri ikiye ayrıldı, 2 bin ton petrol aktı

    Petrol tankeri ikiye ayrıldı, 2 bin ton petrol aktı
    expand

    Rusya'ya ait bir petrol tankeri, kötü hava şartlarına dayanamayarak Ukrayna karasularında ikiye ayrıldı. Tankerdeki 2 bin ton petrol denize yayıldı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Volganef-139 adlı tanker, Azak Denizi ile Karadeniz arasındaki Kerç Boğazı'nda, saatte 108 kilometre hızla esen rüzgara ve 5 metre boyundaki dalgalara yenik düştü.
     
    İkiye ayrılan tankerdeki 13 kişilik mürettebat birkaç saat içinde kurtarıldı.
     
    Şiddetli fırtınaya dayanamayan 4 gemi daha bölgede sulara gömülürken, gemilerdeki 20'den fazla kişiden hala haber alınamıyor.
     
    Yetkililer, Sovyetler Birliği döneminde inşa edilen tankerin sadece petrol taşımacılığında kullanılmak üzere tasarlandığını, şiddetli fırtınaya direnme gücü bulunmadığını söyledi.
     
    Rus çevrebilimci Vladimir Slivyak, olayın büyük bir çevre felaketine yol açabileceği uyarısında bulundu ve petrolün temizlenmesinin yıllar alabileceğini belirtti.
     
    Fırtınada batan diğer 3 geminin ise binlerce ton sülfür taşıdığı bilgisi verildi.
     
    "Karadeniz'de büyük kirlilik yaratacak"
     
    Denize yayılan 2 bin ton petrolün, Türkiye ile birlikte 6 ülkenin kıyısı bulunduğu Karadeniz'de büyük kirliliğe yol açacağı bildirildi.
     
    Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Sürmene Deniz Bilimleri Fakültesi Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ersin Başar, petrolün denize yayılmasının kısa vadede çevre kirliliğine, uzun vadede ise Karadeniz'in ekolojik yapısının olumsuz şekilde etkilenmesine neden olacağını belirtti.
     
    Başar, "Ukrayna karasularında yaşanan bu durum sadece o ülkeyi değil Karadeniz'e kıyısı olan Türkiye, Rusya, Bulgaristan, Gürcistan ve Romanya'yı da yakından ilgilendirmektedir. 2 bin ton petrolün denize yayılması Türkiye ile birlikte 6 ülkenin kıyısı bulunduğu Karadeniz'de büyük bir kirliliğe yol açacaktır" dedi.
     
    "Karadeniz, kapalı bir deniz olduğu için kendini yenileme süreci diğer denizlere göre daha uzun sürmektedir" diyen Başer, "Petrol kıyıya ulaştığında daha da fazla kirliliğe neden olacaktır" diye konuştu.
     
    Başar, ilk olarak yapılması gerekenin yayılmanın ana kaynağından durdurulması ve dağılımın kontrol altına alınması olduğunu, daha sonraki aşamada ise petrolün toplanarak denizden alınması gerektiğini söyledi.
     
    "Ülkeler hazırlıklı olmalı"
     
    Araştırmalara göre Karadeniz'e her yıl 110 bin tondan fazla petrolün karıştığına dikkati çeken Başar, yoğun şekilde petrol taşımacılığı yapılan Karadeniz'de kazaların normal olduğunu, ancak büyük kazalar karşısında ülkelerin hazırlıklı bulunması gerektiğini kaydetti.
     
    Başar, "Petrol taşımacılığında boru hatlarının kullanılması teşvik edilmelidir. Gemi trafiğinin kontrol edilmesi, standartlara uymayan gemilerin terminallere girişlerine izin verilmemesi lazım. Petrol arama ve çıkarma platformlarının gerekli önlemleri alması gerekir. Çevre örgütleri, petrol kirliliği riski olan tüm deniz aktivitelerini yakından takip etmeliler" dedi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow