Pentagon'dan eğit-donat programı açıklaması
ABD Savunma Bakanlığı, gelecek ay başlaması planlanan programa dahil edilmek üzere ilk aşamada bin 200 Suriyeli muhalifin aday olarak belirlendiğini, bu kişiler üzerinde tarama sürecinin devam ettiğini açıkladı
ABD Savunma Bakanlığı Pentagon, Suriyeli muhaliflere yönelik mart ya da nisan ayında başlaması planlanan eğit-donat programına dahil edilmek üzere ilk aşamada bin 200 Suriyeli muhalifin aday olarak belirlendiğini ve bu kişiler üzerinde yürütülen tarama sürecinin devam ettiğini bildirdi.
Pentagon Sözcüsü John Kirby, düzenlediği basın brifinginde, "Tarama süreci yoluyla şu anda (eğit-donat programına katılmak üzere) bin 200 civarında bireyi belirlediğimizi size söyleyebilirim" dedi.
Bu kişilerin tek bir grup değil, farklı gruplardan geldiği ve kendilerine yönelik taramanın halen devam ettiği, süreç boyunca da devam edeceği bilgisini veren Kirby, Türkiye, Suudi Arabistan ve Katar'da eğitim verilecek alanlar ve oralarda görev yapacak personel hazır olduğunda eğitimlerin de başlayabileceğini ve bunun için öngörülen tarihin mart ortası ya da nisan ayı civarı olduğunu kaydetti.
Kirby, tarama sürecini ABD ordusunun tek başına yürütmediğini, bunun bir takım çalışması olduğunu, hem federal hükümet içinde bu konudaki uzman kurumlararası birimler hem de uluslararası ortaklarla çalıştıklarını belirterek, "Bu grupların bazıları hakkında derin bilgiye sahip Türkiye gibi ülkeler var ve onlar bize (tarama çalışmalarımız sırasında) kaynak sağlamada yardımcı oldu" diye konuştu.
Eğit-donat programının ana amacının, Suriyeli muhaliflere temel askeri yetenekler ve organizasyonel kapasiteler sağlayıp, onların, toplumlarını savunmaya ve nihayetinde de IŞİD'e karşı taarruza geçmeye hazır hale getirilmesi olduğunu belirten Kirby, muhaliflerin bir nevi taktik hava kontrolörüne (savaş uçaklarının eylemlerini yönlendiren kişi) dönüştürmek gibi bir amacın ise
bulunmadığını vurguladı. Ancak ilerleyen aşamalarda muhaliflerin buna benzer bir görev üstlenmesinin mümkün olduğunu da dile getiren Kirby, "(Muhaliflerin) Koalisyon hava saldırıları için Suriye'de sahada hedef belirlemeye yardımcı olabilecekleri bir pozisyona gelebilir miyiz? Evet, bu mümkün. Ancak bu sadece bir ihtimal ve henüz o aşamada değiliz. Eğitimlere bile daha başlamadık" yorumunu yaptı.
Kirby, muhaliflere sağlanacak teçhizatın, basit askeri aygıtlar, kamyon ve araçlar, küçük silahlar ve mühimmat, radyo gibi temel araçlardan oluşacağını, eğitimlerin ardından savaşmak için Suriye'ye geri dönecek muhaliflere herhangi bir muharip hava desteği verilmesi hakkında ise henüz bir karar verilmediğini ifade etti. Eğitimler tamamlandıktan sonra muhaliflere yönelik belirli sorumluluklar ve yükümlülüklerinin olacağına dikkati çeken Kirby, "Elbette belli ölçüde bir destek sağlamamız gerekecek ancak bu desteğin nasıl bir şekilde olacağına dair henüz siyasi bir karar yok. Bu desteğin, istihbarat desteği mi yoksa hava desteği şeklinde mi olacağına dair nihai karar verilmedi,
tüm bunların şu anda üzerinde tartışılıyor" dedi.
Eğitim programının hazırlıkları için şu anda bölgede 100 civarında Amerikalı personelin bulunduğunu ifade eden Kirby, genel misyonda ise toplamda bin kadar ordu personelinin görev almasının beklendiğini bildirdi.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Mar-a-Lago’dan çıkmayan Musk hakkında konuştu! Trump: Elon eve gitmiyor, kurtulmak mümkün değil…
Tam 300 KARAT! Marie Antoinette skandalıyla anılan gizemli kolye, rekor fiyata alıcı buldu!
Marco Rubio kimdir? ABD Dışişleri Bakanı olacağı iddia edilen Marco Rubio’nun hayatı ve kariyeri
Prenses Diana'nın yakınındaki isim, 27 yıl sonra sessizliğini bozdu: Ben olsam ölmezdi!
Trump'ın seçimleri Washington'da şok etkisi yarattı