Paris'te Rusya'sız Suriye zirvesi
Viyana'da "Suriye'de politik geçiş ve Esad'ın durumunu" görüşmek üzere düzenlenen 4'lü zirveden dışlanan Fransa, Suriye konusunda yeniden tartışmaya dahil olabilmek için, Paris'te Rusya'sız Suriye zirvesini topladı.
Viyana'daki buluşmanın ardından kendisini tümüyle tartışmanın dışında hisseden Fransa, yeniden tartışmaya katılmak için Paris'te 9 ülke temsilcisiyle bir araya geldi.
Fransa'nın ev sahipliğinde toplanan Suriye zirvesine, Türkiye, Almanya, İtalya, İngiltere, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Katar ve Ürdün temsilcileri katıldı. Türkiye'yi çalışma akşam yemeğinde Dışişleri Bakanı Feridun Sinirlioğlu temsil etti. Gündem de Viyana gündemiyle aynı idi: Esad'ın Suriye'deki politik çözüm içindeki yeri. Bir diğer deyişle "Esad gitmeli mi, kalmalı mı?" sorusu tartışıldı.
Esad Moskova'da Putin'le görüştü
Rusya'ya misilleme
Kendisini davet etmeyen Moskova'ya diplomatik misilleme yapan Paris, Fransa'daki zirveye de Rusya'yı davet etmedi. Fransa, bölgenin önemli aktörlerinden olan ve önümüzdeki Perşembe akşamı Viyana'da tekrar edilecek zirveye davet edilen İran'ı da Paris'e çağırmadı.
Rusya: Özgür Suriye Ordusu'na havadan destek verebiliriz
Viyana'daki 4'lü zirveden ortak bir uzlaşma noktası çıkmasa da ilk kez bu formatta bir toplantı olması açısından önem taşıdı. Viyana buluşması, Suriye krizinin "asıl aktörlerinin" toplantısı gibi bir görüntü ortaya çıkardı. Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius, geçtiğimiz Cuma günü Viyana'da yapılan toplantı ile eş zamanlı olarak Fransa'da bir Suriye zirvesi yapılacağını duyurdu. Suriye krizinde yeniden tartışmaya dahil olmak isteyen Fransa, bu sefer tartışmada eksik olan Avrupalılar ile bölgedeki müttefiklerini Paris'te buluşturdu.
Dışişleri Bakanı Feridun Sinirlioğlu CNN International'a konuştu
Viyana zirvesiyle eş zamanlı açıklama
Bakan Fabius, zirve öncesinde toplantının gündemini "Demokratik ve bütün topluluklara saygı içinde bir birlik içeren Suriye'yi inşaa edecek politik geçiş sürecini tartışacağız" diye açıkladı. Ancak Paris'teki zirveye Amerikan Dışişleri Bakanı John Kerry'nin değil, Bakan yardımcısı Tony Blinken katılması, tartışmanın esas taraflarından Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un da toplantıya katılmaması toplantının etkisini azalttı. Fransız Dışişleri Bakanı Laurent Fabius'un, Rus mevkidaşı Sergey Lavrov'u Çarşamba günü telefonla arayacağı dile getirildi.
Politik çözümde Esad'ı yeri?
Diplomatik kaynaklar, Viyana buluşmasından bu yana Suriye dosyası üzerinde "kayda değer bir ilerleme sağlandığını" dile getiriyorlar. Fransa ve Türkiye, Esad'lı bir çözüme katı bir tutumla başından beri karşı çıkıyor. Ancak Amerika ve Almanya, Suriye'deki durumun aciliyet içerdiğini ve bir an evvel acil çözümün bulunması için Esad ve Şam rejimiyle de görüşülmesi gerektiğini dile getiriyor. Rusya'nın pozisyonu ise açık: Rusya'ya göre şimdi Suriye'deki kaosa dur demenin tam zamanı. Ve Rusya bu sonuca ulaşmak için diplomatik ve askeri olarak aktif bir politika izliyor. Sonuçta Esad rejimi ile masaya oturularak politik geçişin tartışılması noktasında buluşulmaya doğru ilerleniyor.
Türkiye'nin pozisyonu?
Dolayısıyla, önümüzdeki Cuma günü Viyana'da yeniden yapılacak ve İran'ın da davet edildiği zirve öncesinde Fransa ve Türkiye gibi "Esad gitmeli" diyen ülkelerin pozisyonlarını yeniden gözden geçirmeleri isteniyor.
Dışişleri Bakanı Feridun Sinirlioğlu toplantı sonrası bir açıklama yapmadı ancak CNN İnternational televizyonuna verdiği özel söyleşide, Türkiye'nin "Esad gitmeli, Rusya hata yapıyor" şeklindeki pozisyonlarını koruduklarının işaretini verdi.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Trump yönetiminin Orta Doğu politikası ne olacak? Ulusal Güvenlik Danışmanı adayı Waltz: ABD askerleri Suriye'de olmamalı! Bu 3 başlık takip edilecek...
Slovakya Başbakanı Fico, Rusya Devlet Başkanı Putin'le gaz sevkiyatını görüştü
Netanyahu, "dünya düzeni için bir tehdit" diyerek yeni hedefini duyurdu: Şiddetli bir harekat başlatacağız!
DSÖ'den Gazze için 'endişe verici' açıklama: Hayatları tehlike altında
Hamaney'den dikkat çeken açıklama: İran'ın vekil güce ihtiyacı yok