hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Papa Benedict istifa ediyor

    Papa Benedict istifa ediyor
    expand

    Vatikan Sözcüsü, Papa 16. Benedict'in istifa edeceğini duyurdu. Papa, "Görevi bırakma kararını kendi özgür irademle aldım" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Papa 16. Benedict, bu sabah Vatikan'da katıldığı Otrantolu denizciaskerlerin azizlik mertebesine yükseltilmesi töreninde Latince yaptığı açıklamada, "Kilise'nin iyiliği için bırakıyorum" dedi.

    85 yaşındaki Papa 16. Benediktus, aldığı kararın ciddiyetinin farkında olduğunu belirterek, "Tanrı huzurunda vicdanımı defaatle yokladıktan sonra, ilerleyen yaşım nedeniyle gücümün, görevi yeterlilikle icra etmeye artık uygun olmadığından emin oldum" dedi.

    Papa kardinaller meclisinin toplanmasını istedi

    Papalığın gereğini yerine getirmek için hem zihnen hem de bedenen gerekli olan kuvvete birkaç aydır sahip olamadığını kaydeden Papa, kendi arzusuyla görevi 28 Şubat 2013'te, yerel saatle 20.00'de bırakacağını duyurdu ve halefini belirlemesi üzerine Kardinaller Meclisi'nin toplanmasını istedi.

    Katolik dünyası habere hazırlıksız yakalandı.

    Seçim süreci

    Bu rada Katoliklerin ruhani lideri Papa 16. Benediktus'un görevi bırakma kararının ardından gelecek ay toplanacak kardinaller inzivaya çekilerek gizlilik yemini edecek ve seçimi gerçekleştirecek. Sistine Şapeli'nin bacasından çıkan siyah duman karar verilemediği, beyaz duman ise kardinallerin papayı seçtiği ve bu kişinin papalığı kabul ettiği anlamına gelecek.

    Papa 16. Benediktus'un bugün, sürpriz biçimde görevini bırakacağını açıklamasının ardından gözler seçim sürecine çevrildi. Yeni papanın seçilmesi için orjinal bir prosedür izlenecek. Söz konusu süreç şu şekilde işleyecek:

    Öncelikle, Papa 16. Benediktus'un 28 Şubat'ta görevinin sona ermesinin ardından en geç 15-20 gün sonra Kardinaller Meclisi toplanacak.

    80 yaşın altında, oy kullanma hakkına sahip kardinaller, Vatikan şehri içinde inzivaya çekilerek gizlilik yemini edecek.

    Bu süreçte, vaftiz edilmiş herhangi bir Roman Katolik erkek, papa seçilme hakkına sahip olacak ancak 1378'den bu yana sadece kardinallerin papa olarak seçildiği biliniyor.

    Sistine Şapeli'nde her sabah ve her öğleden sonra iki oylama yapılacak.

    Oylamada üçte iki oranında çoğunluk aranacak. Bu arada, Papa 16. Benediktus'un, Papa 2. Jean Paul'ün 1996'da yaklaşık 12 gün süreyle sonuçsuz kalan oylamanın ardından salt çoğunluğa başvurulabileceğini emrettiği kararını 2007'de üçte iki çoğunluk gerektiren eski hükme döndürmüş olması süreci daha zorlu hale getirecek.

    Her turdan sonra oy pusulaları yakılacak. Sistine Şapeli'nin bacasından çıkan siyah duman karar verilemediğini, beyaz duman ise kardinallerin papayı seçtiği ve bu kişinin papalığı kabul ettiği anlamına gelecek. Beyaz dumana, muhtemel bir karışıklığı önlemek için çanlar da eşlik edecek.

    Yeni papa, St. Peter's Meydanı'na bakan locadan, Latince "Habemus Papam" (Papamız var) sözleriyle tanıtılacak ve papa ilk hayır duasını edecek.

    Tepkiler

    İngiltere Başbakanı David Cameron, Katoliklerin ruhani lideri Papa 16. Benedict'in görevini bırakma kararıyla ilgili, "milyonların ruhani lideri olan Papa 16. Benediktus'un özleneceğini"
    söyledi.

    Almanya Başbakanı Angela Merkel de, Papa 16. Benedict''in bu kararını kilisesi ve bu kilisede olan insanlar için verdiğini belirtti.

    Lübnan Maruni Patrik Yardımcısı Piskopos Paul Sayyah, Katolik dünyasının ruhani lideri Papa 16. Benediktus'un görevi bırakma kararını, "Katolik Kilisesi'ni etkilemeyecek bir karar" olarak nitelendirdi.

    ABD Başkanı Barack Obama, görevi bırakma kararı alan Katolik dünyasının ruhani lideri Papa 16. Benediktus'a "takdir ve dualarını" iletti.

    BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Papa 16. Benediktus'a dinler arası diyaloğa yaptığı katkılar dolayısıyla teşekkür etti.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow