hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Pakistan lideri Müşerref istifa ediyor

    Pakistan lideri Müşerref istifa ediyor
    expand

    Pakistan Devlet Başkanı Pervez Müşerref istifa edeceğini açıkladı. Müşerref, istifasını bugün parlamentoya sundu.

    Müşerref, istifa kararını, istişarelerde bulunduktan sonra aldığını söyledi.

    Müşerref,  televizyondan yayınlanan ulusa sesleniş konuşmasında, hukuk danışmanları ve yakın siyasi destekçileriyle görüşmeler yaptıktan ve tavsiyelerini aldıktan sonra "istifa etme kararını aldığını" açıkladı. Müşerref, istifasını bugün parlamentoya sundu.

    Pervez Müşerref, konuşmasının başında istifasını bugün Meclis başkanlığına göndereceğini belirtmişti. Suikasta kurban giden eski Başbakan Benazir Butto'nun lideri olduğu Pakistan Halk Partisi öncülüğündeki koalisyon hükümeti, 8 Ağustos'ta, Müşerref hakkında azil işlemi başlatmayı planladığını açıklamıştı.

    Hükümet, azil sürecinde Müşerref hakkındaki suçlamaları, anayasayı ihlal ettiği ve yetkisini kötüye kullandığı konularında yoğunlaştırmıştı.

    Müşerref, Pakistan'da 1999 yılında ordunun müdahalesiyle iktidarı elegeçirmiş, daha sonra devlet başkanı olmuştu.

    Koalisyon liderleri buluşacak

    Müşerref'in istifasını açıklamasının ardından koalisyon liderlerinin bugün azil konusunu ele alacakları belirtildi. Dışişleri Bakanı Şah Mahmud Kureyşi, iktidardaki koalisyonun liderlerinin bugün ilerleyen saatlerde bir araya geleceklerini ve Müşerref'in yargı önüne çıkarılıp çıkarılmayacağı konusunu ele alacaklarını söyledi.

    Bu arada, Enformasyon Bakanı Şeri Rehman, gazetecilere yaptığı açıklamada, Müşerref'in istifasını "demokratik güçlerin zaferi" olarak yorumladı. Rehman, "uzun bir süreden beri ülkenin üzerinde bulunan diktatörlüğün gölgesinin" kalktığını belirtti.

    Suikasta kurban giden eski Başbakan Benazir Butto'nun lideri olduğu iktidardaki Pakistan Halk Partisi'nin sözcüsü Ferzana Raca da Müşerref'in istifasını, "Bu tüm demokratik güçlerin, Benazir Butto'nun ve demokrasi için hayatını kurban edenlerin zaferi" sözleriyle karşıladı.

    Müşerref: "Herşeyi halkım için yaptım"

    Devlet Başkanı Müşerref, bugün istifasını açıkladığı ulusa sesleniş konuşmasında, ülkeyi "tehlikeli azil tartışmasına" sokmamak istediğini, "her şeyi halkı ve ülkesi için yaptığını" belirtti.

     Devlet Başkanlığı görevini 9 yıl sürdüren Müşerref, duygusalkonuşmasında, "Umarım, ülke ve halk, hatalarımı affeder" dedi. Müşerref, azil girişimiyle ilgili olarak, bunun ülkenin ve devlet başkanlığı makamının itibarını etkileyeceğini söyledi.

    Müşerref'in kararına tepkiler


    Afganistan hükümeti sözcüsü, Müşerref'in istifasının Afganistan'a olumlu etkisi olacağını düşündüklerini bildirdi.

    İçişleri Bakanlığı sözcüsü Zemeri Beşeri, Müşerref'in "fiiliyatta değil, sadece sözde" ABD'nin müttefiki olduğunu söyledi. Beşeri, Kabil'in Pakistan istihbaratının Afganistan'daki saldırılarda parmağı olduğu suçlamalarına işaret ederek, Müşerref'in ülkesi için iyi olmadığı ifadesini kullandı.

    Hindistan, Müşerref'in kararını kaygıyla karşıladı. Müşerref döneminde Pakistan ile diplomatik ilişkiler bakımından en iyi dönemi yaşadığı belirtilen Hindistan, komşusunda zayıf bir sivil hükümetin güçlü ordu ve istihbarat servisi üzerinde Müşerref kadar sağlam bir denetim kuramayacağı endişesi taşıyor.

    ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, Müşerref'i "dünyada, terörle ve aşırı unsurlarla savaşa en çok bağlı ortaklardan biri" diye niteledi ve kendisinin "ABD'nin dostu" olduğunu kaydetti.

    ABD'nin aşırı unsurlarla mücadelesinde Pakistan'a yardım etmeyi sürdüreceğini bildiren Rice, Pakistan hükümeti ve siyasi liderleriyle, aşırı unsurlarla mücadele, enerji ve gıda sıkıntılarının giderilmesi ve ekonomik istikrarın güçlendirilmesinde birlikte çalışmaya devam edeceklerini söyledi.

    Pakistan hükümeti ve siyasi liderlerine bu konularda çabalarını yoğunlaştırmaları çağrısında bulunan Rice, "ABD'nin, Pakistan'ın istikrarlı, refah içinde, demokratik, modern, Müslüman bir ülke olma hedefine ulaştığını görmek için bu yöndeki çabalara destek olacağını" kaydetti.

    Rice, ABD'nin Pakistan'daki yeni, demokratik seçimle gelen sivil hükümeti desteklediğini vurguladı.

    Müşerref, 11 Eylül 2001'deki saldırıların ardından ABD'nin ilan ettiği terörle savaşında önde gelen müttefiki olmuştu.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow