Olimpiyat kararı dünya basınında
Tokyo'nun 2020 Olimpiyat Oyunları'na ev sahipliği yapmaya hak kazanması dünyanın önde gelen basın kuruluşlarının öncelikli haberleri arasında yer aldı.
Arjantin'in başkenti Buenos Aires'te yapılan oylamada, Tokyo'nun 2020 Yaz Olimpiyatı ve Paralimpik Oyunları'na ev sahipliği yapmaya hak kazanması, dünyanın önde gelen basın kuruluşlarının öncelikli haberleri arasında yer aldı.
"Japonya'nın, 2011 depreminde zarar gören Fukuşima Daiçi nükleer santralindeki radyoaktif sızıntılara ilişkin endişelerin üstesinden gelmeyi başardığına" vurgu yapılan haberlerde, Tokyo'nun olimpiyat oyunlarının teslim edilebileceği "emin eller" olarak algılandığına ilişkin yorumlar öne çıkarıldı.
ABD'de çıkan New York Times gazetesinde, Tokyo'nun olimpiyat komitesine "en güvenli istikamet" olarak güründüğüne dikkat çekilirken, "Japonya'nın büyük etkinlikleri organize etme deneyimi ve ekonomik açıdan verdiği güven duygusunun da bu başarıda payı olduğuna" işaret edildi.
"Yardım için bir şans"
New York Times'ın haberinde, "otellerin bolluğu ve güvenilir ulaşım sistemi" ile de öne çıkan Tokyo'ya verilen desteğin, "2011 depremi ve tsunamisinin ardından toparlanmaya çalışan bir olimpiyat ortağına yardım için bir şans" olarak görüldüğü de belirtildi.
"İstanbul'un şansının, haziran ayında polisin hükümet karşıtı protestoculara sert biçimde karşılık vermesiyle azaldığına" ilişkin görüşlerin de yer aldığı haberde, Madrid'in de "kötü durumdaki ekonomisi, yüksek işsizlik oranı ve doping konusundaki zayıf siciliyle olimpiyat yetkililerini ürküttüğü" yorumunda bulunuldu.
CNN'in haberindeyse Japonya'nın, Fukuşima'daki nükleer sızıntıya rağmen kendisini "güvenli seçenek" olarak lanse ettiğine vurgu yapıldı.
"Türkiye'nin altyapısını iyileştirme ihtiyacı ve Suriye'deki durumun bazı komite üyelerini rahatsız ettiğine" ilişkin değerlendirmelere yer veren CNN, "Taksim Meydanı'nda haziran ayında çıkan olayların İstanbul'a ilişkin umutları zedelemiş olabileceğine" de işaret etti.
"Abe'nin karizmatik konuşması etkili oldu"
El Cezire televizyonu, Japonya Başbakanı Şinzo Abe'nin olimpiyat komitesine hitaben yaptığı "karizmatik" konuşmasının, Fukuşima krizine ilişkin endişeleri gidermede büyük katkısı olduğuna vurgu yaparken, France24 televizyonu da Abe'nin, "radyoaktif sızıntının Tokyo için tehdit oluşturmadığı yönünde teminat vermesinin ve olimpiyat oyunlarının güven içinde gerçekleştirilmesi için kişisel sorumluluk üstlenmesinin işe yaradığı" görüşüne yer verdi.
Tokyo'nun olimpiyat oyunlarına iki kez ev sahipliği yapacak ilk Asya ülkesi olacağını öne çıkaran BBC de Abe'nin Fukuşima'daki sızıntının, nükleer tesisten 240 kilometre uzaktaki Tokyo'ya zarar vermediği ve bundan sonra da vermeyeceğine ilişkin sözlerinin süreçte etkili olduğunu bildirdi.
BBC'nin haberinde, "İstanbul'un kampanyası, ülkedeki ciddi siyasi huzursuzluğun, atletlerin karıştığı doping skandallarının, siyasi muhaliflerin ve gazetecilerin tutuklanmasının ve komşu ülke Suriye'deki sorunların üstesinden gelemedi" ifadeleri kullanıldı.
Türkiye'ye ilişkin benzer değerlendirmelere yer veren basın kuruluşları arasında AP haber ajansı da vardı. AP'nin haberinde, "Türkiye ekonomisinin 10 yıllık büyüme döneminin ve protestoların ülkeyi kutuplaştırmasının ardından giderek daha sallantılı göründüğü" görüşü de yer aldı.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Hamaney'den dikkat çeken açıklama: İran'ın vekil güce ihtiyacı yok
SON DAKİKA! Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Şam'da Ahmed eş-Şera ile bir araya geldi
ABD, HTŞ lideri Colani'nin Başına Koyduğu '10 Milyon Dolar' Ödülü Kaldırdı
SON DAKİKA! Almanya'daki Noel Pazarı Saldırganının Profili Ezber Bozdu
'Battaniyeli kaplanlar' geri gönderildi: Rejimin çöküşü sırasında Irak’a kaçan Esad'ın askerleri iade edildi