"Öfkeliler"in kurduğu "Podemos" partisi iktidara yürüyor
İspanya'da 2008 yılında başlayan ekonomik kriz, son dönemlerde yerini olumlu bir havaya bıraksa da geçen 6 yıllık sürede krizin ülke siyasetine olan büyük etkisi daha da belirginleşmeye başladı.
Ekonomik krizin etkisiyle ortaya çıkan "Öfkeliler" halk hareketinin kendi içinde yarattığı "Podemos" (Yapabiliriz) adlı siyasi parti, 4 ay gibi kısa bir sürede ülkedeki üçüncü en büyük siyasi güç haline geldi.
Sosyolojik Araştırmalar Merkezi'nin (CIS) açıkladığı temmuz ayı raporuna göre, ülkede şu anda seçim olması halinde Podemos'un oyların yüzde 15,3'ünü alması öngörülüyor.
Mart ayında resmen siyasi hayatına başlayan Podemos'un kurumsal hiçbir yapısı bulunmuyor. Başkanı ya da genel sekreteri olmayan Podemos'ta herkes eşit konumda sayılıyor. Basın, mayıs ayında yapılan Avrupa Parlamentosu seçimlerinde 5 parlamenter çıkarmayı başaran Podemos'un liste başı adayı olan Pablo Iglesias'ı siyasi oluşumun lideri olarak ön plana çıkarıyor.
Birinci Dünya Savaşı'nın ilk 10 günü
CIS raporuna göre, halihazırda tek başına iktidarda bulunan Halk Partisi (PP), 2011 yılında yapılan son genel seçimlere nazaran 14,5 puanlık düşüşle yüzde 30 oy oranı ile ülke genelinde birinci parti olmaya devam etti.
İspanyolların yüzde 67'si Başbakan Maraino Rajoy yönetimini "kötü ve ya çok kötü" olarak değerlendirdi.
Tarihindeki en büyük düşüşü yaşayan ve AP seçimlerindeki yenilgisinden sonra geçen ay genel sekreterini değiştiren ana muhalefetteki Sosyalist İşçi Partisi (PSOE) ise oy kaybını sürdürerek, yüzde 21,2'lik oranla ikinci sırada yer aldı. PSOE, 2011 yılındaki genel seçimde oyların yüzde 28,76'sını almıştı. CIS raporunda komünist Birleşik Sol'un (IU) oy oranının yüzde 8,2'ye, merkez görüşlü Demokrasi ve İlerici Birlik Partisi'nin (UPyD) oy oranının ise yüzde 5,9'a gerilediği görüldü.
Ayrılıkçı girişimlerin yoğunlaştığı Katalonya'da ise iktidardaki Yönelim ve Birlik Koalisyonu'nun (CIU) gerilemesi ve ana muhalefette olan, "bağımsız Katalonya" görüşünün en büyük savunucularından Katalonya Cumhuriyetçi Solu'nun (ERC), CIU'yu geçmesi dikkat çekti.
Barcelona'ya gidip de görmeden gelmeyin: Colonia Güell
Öte yandan CIS'in barometresinde, İspanyolların en çok endişe duyduğu konular işsizlik, yolsuzluk, ekonomik sorunlar ve siyaset şeklinde sıralandı.
Ülkede son dönemlerde arka arkaya çıkan skandalların İspanyollarda yolsuzluk endişesinin artmasına neden oldu.
Tatile gitmeden önce Varşova hakkında bilmeniz gereken 10 şey
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
İsrail'in para kaynağı: Kanlı elmas
Covid, şifa kaynağı olabilir mi? Kanser tedavisinde yeni gelişme…
Abu Dabi’nin sırları… Trilyon doların arkasındaki güç: Kraliyet Ailesi!
Gözler gökyüzünde değil, ayrılmaz ikilideydi: Trump, Starship roketinin fırlatılmasını Musk'la izledi...
HABER || Gerginlik had safhaya ulaştı! Savaşın 1000. günü: Nükleer tehdit!