'Obama Suriyeli muhaliflere silah vermenin önündeki engelleri kaldırdı'

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Toner, Suriye’de çatışmaların devam ettiğine dikkati çekerek, “Suriye’de DAEŞ’e karşı mücadele eden müttefiklerimize silah yardımı yapmamızın önünde yasal sınırlamar vardı ve Başkan bunun önünü açtı” dedi. Sözcü sorular üzerine de “Suriye’ye herhangi bir çeşit silahın girmesini istemiyoruz” ifadesini kullandı.
Obama başkanlık seçimleri için soruşturma istedi
Bakanlık Sözcüsü Toner, günlük basın toplantısında, Başkanı Barack Obama’nın, Suriye’de ABD’nin terörle mücadele operasyonlarına destek veren gruplara silah yardımını sınırlayan yasa hükümlerini devre dışı bırakacak bir başkanlık kararnamesi yayımlamasına ilişkin konuştu.
Toner, “Suriye’de DAEŞ’e karşı mücadele eden müttefiklerimize silah yardımı yapmamızın önünde yasal sınırlamalar vardı ve Başkan bunun önünü açtı” ifadesini kullandı.
Dışişleri: ABD'ye gerekli uyarılar yapıldı
Alınan karar sonrasında, ABD’nin Suriye’de birlikte çalıştığı gruplara bir silah desteği olacağı yönündeki haberlere atıfta bulunularak, “Suriye’deki muhalif gruplara bir silah akımı olacak mı?” sorusuna ise Toner, “Hayır” yanıtını verdi.
ABD’nin Suriye politikasında herhangi bir değişiklik olmadığını savunan Toner, “Suriye’ye herhangi bir çeşit silahın girmesini istemiyoruz” diye konuştu.
Daha önce Suriyeli Demokratik Güçlere “Belli seviyede bir yardım” yaptıklarını belirten Toner, şunları kaydetti:
“En başında bu gruplara eğitim ve danışmanlık sağladık. Bunu yapmamızın sebebi de Suriye’nin kuzeyinde terör örgütü DAEŞ’e karşı yaptıkları mücadelededir. Bunun ötesinde yaptığımız yardımlar hakkında yorum yapmayacağım.”
Toner, "Yeni kararnameyle hangi gruplara silah yardımı yapılacağı" sorusunu ise cevapsız bıraktı.
'ABD YPG’ye silah vermiyor'
Pentagon Sözcüsü Adrian Rakkine-Galloway ise konuya ilişkin yaptığı açıklamada, ABD Savunma Bakanlığının YPG’ye silah yardımı yapmadığını söyledi. AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Galloway, “ABD Savunma Bakanlığı YPG’ye silah vermiyor. ABD sadece Suriye Arap Koalisyonu’na ve Suriyeli Demokratik Güçlerinin (SDF) Arap unsurlarına silah veriyor” dedi.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Toplantı bitti, gözler Vatikan'da! Yeni Papa ne zaman seçilecek?
Meta'dan dolandırıcılara karşı yeni önlem: Kullanıma sunuldu
Rusya Başbakanı Mişustin: "30 bine yakın yaptırıma rağmen Rus ekonomisi ayakta
NASA’da ‘Zombi Yıldız’ Alarmı… 1000 Km Yaklaşması Yeter: Ölüm Işınına Dönüşür! Dünya İçin Tehlike Mi?
Elon Musk’ın 5 Bin Çocuk Hayali Var! Gizli 'Lejyon' Planı...